Mobilnost

Hotel Meriot otvorio prvu stanicu za punjenje električnih vozila u BiH

Hotel Meriot stanjica za punjenje elektricnih vozila

Objavljeno

05.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2016.

Komentari

0

Podeli

U sklopu hotela Residence Inn Marriott (Meriot), 29. septembra, otvoren je prvi punjač za električne automobile u Sarajevu, dostupan samo gostima hotela.

Punjač ima ugrađena dva „Type 2 Mode 3“ konektora za punjenje električnih vozila, što je zahtev prema direktivi 2014/94/EU i standardu IEC 62196-2 koji reguliše setove priključnika za električne automobile.

Navodeno je da su najznačajnije prednosti korišćenja eletričnih vozila povećana energetska bezbednost kroz smanjenje zavisnosti od uvozne nafte, smanjenje emisija CO2 i buke, kao i troškova goriva.

Kako je višestruko isplativo korištenje električnih vozila pokazuje i činjenica da bi za put od Sarajeva do Tuzle, električnim automobilom, potrošili električne energije u iznosu od 1 KM.

Projekt je rađen u saradnji sa Elektroprivredom BiH, ovlašćenim operaterom distributivne mreže u Federaciji BiH, i Opštinom Centar Sarajevo koji su pružili podršku ovom projektu.

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, navodi da još uvek ne postoji inicijativa za uvođenje mreže punjača za električna vozila u BiH, ali da je sama aplikacija za članstvo u EU svojevrsni podsticaj da se kreneme tim putem u u narednom periodu, pogotovo kada je u pitanju Sarajevo, koje ima problema sa zagađenim vazduhom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.