Mobilnost

Hotel Meriot otvorio prvu stanicu za punjenje električnih vozila u BiH

Hotel Meriot stanjica za punjenje elektricnih vozila

Objavljeno

05.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2016.

Komentari

0

Podeli

U sklopu hotela Residence Inn Marriott (Meriot), 29. septembra, otvoren je prvi punjač za električne automobile u Sarajevu, dostupan samo gostima hotela.

Punjač ima ugrađena dva „Type 2 Mode 3“ konektora za punjenje električnih vozila, što je zahtev prema direktivi 2014/94/EU i standardu IEC 62196-2 koji reguliše setove priključnika za električne automobile.

Navodeno je da su najznačajnije prednosti korišćenja eletričnih vozila povećana energetska bezbednost kroz smanjenje zavisnosti od uvozne nafte, smanjenje emisija CO2 i buke, kao i troškova goriva.

Kako je višestruko isplativo korištenje električnih vozila pokazuje i činjenica da bi za put od Sarajeva do Tuzle, električnim automobilom, potrošili električne energije u iznosu od 1 KM.

Projekt je rađen u saradnji sa Elektroprivredom BiH, ovlašćenim operaterom distributivne mreže u Federaciji BiH, i Opštinom Centar Sarajevo koji su pružili podršku ovom projektu.

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, navodi da još uvek ne postoji inicijativa za uvođenje mreže punjača za električna vozila u BiH, ali da je sama aplikacija za članstvo u EU svojevrsni podsticaj da se kreneme tim putem u u narednom periodu, pogotovo kada je u pitanju Sarajevo, koje ima problema sa zagađenim vazduhom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

5. oktobar 2016. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

5. oktobar 2016. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

5. oktobar 2016. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

5. oktobar 2016. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye