Mobilnost

Helbiz će instalirati sistem električnih bicikala u Beogradu

Helbiz ce instalirati sistem elektricnih bicikala u Beogradu

Foto: Helbiz

Objavljeno

25.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija za mikromobilnost Helbiz iz Njujorka instaliraće i upravljati javnim sistemom elektičnih bicikala u Beogradu. Helbiz će ugovor potpisati sa gradskim vlastima.

Helbiz je izabran za ekskluzivnog isporučioca i upravljača sistema e-bicikala za mikro mobilnost za Beograd, u trajanju od 15 godina, saopštila je kompanija, i dodala da je to prvi ugovor takve vrste u Beogradu.

Helbiz vidi Beograd kao jedno od sedišta kompanije

Helbiz, kako se navodi, smatra Beograd jednim od svojih sedišta, jer je u ovom gradu otvorio kancelariju 2018. godine nakon što se Nemanja Stančić pridružio kompaniji u ulozi tehničkog direktora (eng. chief technological officer). Inače, kompanija je osnovana 2015.

Dodela ugovora usledila je nakon javnog poziva za podnošenje predloga koji je završen ovog meseca, ističe se u saopštenju. Nakon zvaničnog potpisivanja ugovora, koje bi trebalo da usledi narednih nedelja, Helbiz će isporučiti najmanje 1.000 e-bicikala i opremiti 150 parkinga širom grada.

E-bicikli će imati ugrađeni IOT i GPS uređaje

Helbiz će postaviti parkinge i bicikle u nekoliko faza tokom narednih godinu dana, a prvi bicikli će biti dostupni za iznajmljivanje u narednim mesecima.

Dvotočkaši će imati IOT (eng. internet of things) i GPS uređaje, i ispunjavati najnovije bezbednosne standarde, kao što je foto verifikacija upotrebe kacige pomoću veštačke inteligencije koju je razvio tehnički tim kompanije. Vožnja biciklom će moći da se započne i plati preko aplikacije Helbiz.

Inače, njujorška kompanija nudi e-trotinete, e-bicikle i e-motore u više od 40 gradova širom sveta.

Paella: ugovor sa Beogradom će biti najduži u istoriji kompanije

Salvatore Paella, generalni direktor kompanije, izjavio je da će sporazum sa beogradskom vlastima biti najduži u istoriji kompanije, kao i da je njegovo trajanje retkost u ovoj industriji.

Paella očekuje da će ova saradnja podstaći rast prihoda kompanije i proširiti njeno prisustvo u Evropi.

Petnaestogodišnji ugovor sa Beogradom omogućiće kompaniji Helbiz da dokaže svoju sposobnost da bude pravi partner lokalnoj samoupravi, kao i da se uklopi u svakodnevni život građana, rekao je Paella i dodao da im je čast što su u poziciji da promene kretanje stanovnika Beograda na zeleniji i održiviji način.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...

Evropski parlament prekogranicnog poreza na CO2 CBAM

Evropski parlament odložio odluku o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 – CBAM

08 јуна 2022 - Evropski poslanici su odbacili niz predloga iz paketa Fit for 55, među kojima je pregovaračka pozicija o prekograničnom porezu na CO2 – CBAM

Prvi zadatak nove Vlade Slovenije je rešavanje energetske krize

06 јуна 2022 - Svi će da preuzmu pravičan deo tereta energetske krize i povećanja cena hrane, po rečima novog premijera Slovenije Roberta Goloba

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine