Mobilnost

Helbiz će instalirati sistem električnih bicikala u Beogradu

Helbiz ce instalirati sistem elektricnih bicikala u Beogradu

Foto: Helbiz

Objavljeno

25.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija za mikromobilnost Helbiz iz Njujorka instaliraće i upravljati javnim sistemom elektičnih bicikala u Beogradu. Helbiz će ugovor potpisati sa gradskim vlastima.

Helbiz je izabran za ekskluzivnog isporučioca i upravljača sistema e-bicikala za mikro mobilnost za Beograd, u trajanju od 15 godina, saopštila je kompanija, i dodala da je to prvi ugovor takve vrste u Beogradu.

Helbiz vidi Beograd kao jedno od sedišta kompanije

Helbiz, kako se navodi, smatra Beograd jednim od svojih sedišta, jer je u ovom gradu otvorio kancelariju 2018. godine nakon što se Nemanja Stančić pridružio kompaniji u ulozi tehničkog direktora (eng. chief technological officer). Inače, kompanija je osnovana 2015.

Dodela ugovora usledila je nakon javnog poziva za podnošenje predloga koji je završen ovog meseca, ističe se u saopštenju. Nakon zvaničnog potpisivanja ugovora, koje bi trebalo da usledi narednih nedelja, Helbiz će isporučiti najmanje 1.000 e-bicikala i opremiti 150 parkinga širom grada.

E-bicikli će imati ugrađeni IOT i GPS uređaje

Helbiz će postaviti parkinge i bicikle u nekoliko faza tokom narednih godinu dana, a prvi bicikli će biti dostupni za iznajmljivanje u narednim mesecima.

Dvotočkaši će imati IOT (eng. internet of things) i GPS uređaje, i ispunjavati najnovije bezbednosne standarde, kao što je foto verifikacija upotrebe kacige pomoću veštačke inteligencije koju je razvio tehnički tim kompanije. Vožnja biciklom će moći da se započne i plati preko aplikacije Helbiz.

Inače, njujorška kompanija nudi e-trotinete, e-bicikle i e-motore u više od 40 gradova širom sveta.

Paella: ugovor sa Beogradom će biti najduži u istoriji kompanije

Salvatore Paella, generalni direktor kompanije, izjavio je da će sporazum sa beogradskom vlastima biti najduži u istoriji kompanije, kao i da je njegovo trajanje retkost u ovoj industriji.

Paella očekuje da će ova saradnja podstaći rast prihoda kompanije i proširiti njeno prisustvo u Evropi.

Petnaestogodišnji ugovor sa Beogradom omogućiće kompaniji Helbiz da dokaže svoju sposobnost da bude pravi partner lokalnoj samoupravi, kao i da se uklopi u svakodnevni život građana, rekao je Paella i dodao da im je čast što su u poziciji da promene kretanje stanovnika Beograda na zeleniji i održiviji način.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

25. april 2022. - Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, ocenio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto na Beogradskom energetskom forumu

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

25. april 2022. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

25. april 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

25. april 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije