Životna sredina

Demonstranti će kampovati ispred Predsedništva dok se ne donese odluka o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora

Demonstranti ce kampovati Predsednistva zabrane za litijum i bor

Foto: Čuvari/ke vatre / Facebook

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Srbija nije na prodaju, poručili su aktivisti za zaštitu životne sredine na protestu u Beogradu i najavili da će od sledećeg četvrtka kampovati na tom mestu dok Narodna skupština ne usvoji zabranu istraživanja i iskopavanja ruda litijuma i bora.

Ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu održan je još jedan u nizu protesta protiv istraživanja rezervi litijuma i bora i projekata njihove eksploatacije. Skup su, nakon usaglašavanja stavova, ponovo zajedno organizovali inicijativa Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Naime, Kreni-promeni je odustao od blokada saobraćaja kada su vlasti u Srbiji u decembru ispunile zahteve vezane za dva sporna zakona, i odlučio je da se institucionalnim putem bori za moratorijum od dvadeset godina. Sada su se obe organizacije složile oko jedinstvenog zahteva: da se u Srbiji trajno zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Grupa od četrdeset akademika, profesora i naučnika je pred protest objavila otvoreno pismo Narodnoj skupštini u kojem poziva na uvođenje navedene zabrane pre nego što parlament bude raspušten zbog predstojećih opštih izbora. Među potpisnicima je Nenad Kostić, kao i Vladimir Stevanović, Dragana Đorđević, Vladimir Đurđević i Ratko Ristić.

U Srbiji je danas čast biti zabranjen

Savo Manojlović iz kampanje Kreni-promeni je rekao da je policija zabranila skup, ali da je „danas u Srbiji čast biti zabranjen.“ On je najavio da će, ukoliko Narodna skupština ne usvoji zakon o zabrani pre raspuštanja, aktivisti držati proteste i skupljati potpise širom Srbije.

Manojlović: Ono što važi za Jadar, važiće i za Valjevo i celu Srbiju

„Ko god dođe na vlast posle izbora, nikada više neće moći da radi šta hoće“, izjavio je Manojlović. Po njegovim rečima, ekološke organizacije su proteklih meseci organizovale blokadu auto-puteva da bi odbranile ustav. „Ono što važi za Jadar, važiće i za Valjevo i celu Srbiju. Ono što važi za Rio Tinto, važiće za sve kompanije“, dodao je.

Manojlović je kazao da je policija juče pred protest u Valjevu obavestila organizatore da će snimati i fotografisati učesnike i prokomentarisao da se po zakonu to može raditi samo ukoliko postoji opasnost po zdravlje građana i imovinu. „Prava adresa je Andrićev venac, ali ne kada traju protesti. Prava adresa je unutra. Tada snimajte. To su skupovi gde nastaje šteta po Srbiju. Idite u Nemanjinu kada potpisuju ugovore i dogovaraju se sa Rio Tintom. Tada nastaje šteta po zdravlje građana i imovinu“, poručio je.

Istraživanjima već naneta velika šteta

Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju kazala je da je istraživanjima već nanesena velika šteta zdravlju i životnoj sredini i istakla da rudarenje podrazumeva jalovišta i curenje toksičnih materija.

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar pozvao je „celu Srbiju“, uključujući ekološke organizacije i političke partije, da sledećeg četvrtka dođe na isto mesto. Aktivisti i aktivistkinje će tu kampovati sve dok ne bude usvojen zakon o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, naglasio je.

„Rio Tinto i dan-danas kupuje parcele u dolini Jadra. Danas su tipovi u pratnji policije išli u polje da obilaze bušotine. Ako je završeno s Rio Tintom i stavljena tačka, šta dalje traže u Loznici i dolini Jadra?“ pita Kokanović.

Demonstranti su se zatim prošetali do Vlade Srbije, gde je skup završen.

Komentara: (1)
Irena / 03.02.2022.

Bravo ljudi! Vi ste uzor svima nama. I zato ustajmo ljudi, branimo zemlju….. Nemoj da prodjemo kao Kosovo…. Nek to bude lekcija svima nama💪🍀

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Seča stabala na Šodrošu je monstruozna, opisala potresena učesnica protesta

3. februar 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

3. februar 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

3. februar 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

3. februar 2022. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji