Životna sredina

Ekološki aktivisti: Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma, bora

Ekoloski aktivisti Nije gotovo dok se u celoj Srbiji ne zabrani rudarenje litijuma bora

Foto: BGEN

Objavljeno

21.01.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

21.01.2022.

Država

Podeli

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, Savo Manojlović iz Kreni-promeni, Marija Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Zlatko Kokanović iz grupe Ne damo Jadar iz Gornjih Nedeljica izjavili su da je, po ukidanju prostornog plana za Rio Tintov projekat, sledeći korak da se zabrani otvaranje rudnika litijuma i bora u celoj Srbiji.

Predstavnici Ekološkog ustanka i grupe Ne damo Jadar preuzeli su u Vladi Srbije dokumentaciju o Rio Tintovom projektu rudnika litijuma i postrojenja za preradu jadarita. Iako je premijerka Ana Brnabić rekla da su ukidanjem prostornog plana za područje posebne namene na teritoriji Loznice ispunjeni zahtevi zaštitnika životne sredine, aktivisti i aktivistkinje ističu da traže i da se u celoj zemlji zabrani takva eksploatacija litijuma i bora i da naneta šteta mora da se sanira.

Kompaniji upravo ističu dozvole za istraživanja. Brnabić je rekla da je s projektom gotovo.

Kokanović: Ne verujemo im dok ne vidimo leđa

„Nije još ništa gotovo.Naš krajnji cilj je da se trajno zaustavi taj projekat kao i da nigde u Srbiji više ne može da se rudari litijum i bor. Onda možemo da kažemo da smo pobedili“, izjavio je za Balkan Green Energy News Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar iz Gornjih Nedeljica i najavio protest na šetalištu u Loznici za sutra u 14 sati.

On je naveo da meštani neće dozvoliti da iko dođe u njihov kraj da otvara rudnik litijuma. Kokanović je takođe podsetio da su vlasti obećale desetine miliona evra za obnovu putne i strujne mreže i zaštitu životne sredine.

Zbog ruševina i bušotina, Gornje Nedeljice izgledaju kao da su na ratištu

„U ponedeljak bi trebalo da se sastanemo s premijerkom Anom Brnabić da pitamo šta će biti s napuštenim i razrušenim kućama, ko će to sanirati. Ako ostane na ovome, onda im namere nisu časne. Ako počne saniranje terena, ako se proceni šteta koju je Rio Tinto naneo našim poljima i ako se ljudima isplati odšteta, onda možemo da poverujemo da to ide u tom smeru. Ne verujemo im dok ne počne realizacija svega,“ navodi Kokanović.

Po njegovim rečima, zbog ruševina i bušotina Gornje Nedeljice izgledaju kao da su na ratištu. Predložio je da zemlju u vlasništvu Rio Tinto otkupi država i ponudi meštanima i ocenio da bi svako hteo da kupi hektar ili više.

Upitan da prokomentariše nesuglasice među ekološkim organizacijama oko načina delovanja, izjavio je: „Mi smo otvoreni prema svima. Mi smo najugroženiji i oni bi svi trebalo da poslušaju naše probleme.“

Stanovnicima i budućim generacijama treba izvesnost

Marija Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu naglašava da lokalnoj zajednici i budućim generacijama treba izvesnost, obrazloživši da se sada osećaju kao podstanari na svojim imanjima te da je čak zabranjena izgradnja u zoni uticaja predloženog rudarskog kompleksa.

Alimpić: Litijum mora da se izbaci iz prostornog plana Srbije

„Ovo bi trebalo da bude prvi u nizu koraka ka stavljanju tačke na projekat Jadar. Mi smo još uvek jako nepoverljivi, zato što je potrebno da se uradi još niz stvari. Pre svega da se ukinu lokacijski uslovi izdati na osnovu tog prostornog plana, da se zemljište vrati iz građevinskog u poljoprivredno i šumsko i, možda najvažnije od svega jeste da se litijum izbriše iz prostornog plana Republike Srbije gde je unet 2016. godine“, izjavila je.

Ukinuti prostorni plan posebne namene donet je ilegalno, kao što je ilegalno i protivustavan bio i navedeni dokument iz 2016, tvrdi Alimpić i poziva da se utvrdi ko je to uradio. „Svi ovi koraci su podjednako važni. Nismo za moratorijum. Moratorijum je samo odlaganje problema za neko drugo vreme i možda neko nemo obećanje ovoj ili nekoj drugoj kompaniji da se 20, 30, 50, nebitno koliko godina, takav projekat, koji nikad neće biti ekološki opravdan, može realizovati u Republici Srbiji.

Ko kome šta dođe

U Ekološkom ustanku kažu da čekaju i zvanično obrazloženje o ukidanju prostornog plana i ukidanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar. „Mora da se sanira šteta i da vidimo ko kome šta dođe“, kaže aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i ukazuje na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da bi Srbija mogla da bude primorana da Rio Tintu plati milijardu evra.

Sutra neće biti blokade auto-puta kod Sava centra u Beogradu

Dodao je da zaštitnici životne sredine žele da spreče projekat rudnika zlata kanadske kompanije Dundee Precious Metals u Homolju i da postoji još 55 potencijalnih rudnika. Za to su potrebna zakonska rešenja, navodi Jovanović, koji je otkrio da će na njihovom uobličavanju raditi pravnici i struka.

„Srbija nije rudarska zemlja. Treba da se bavimo nečim drugim. Može i iskopavanje zlata u Homolju, ali da vidimo ko to i kako radi. Nećemo cijanidom i sumpornom kiselinom da tretiramo više nijedan pedalj naše zemlje“, izjavio je. Jovanović je saopštio da sutra neće biti blokade auto-puta kod Sava centra. „Biće još prilike da se viđamo na ulici, siguran sam“, istakao je.

Direktor za kampanje inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je za TV Nova da ostaje pri zahtevu za moratorijum na iskopavanje litijuma i bora od 20 godina na teritoriji Srbije.

„Šta znači zabraniti Rio Tintu a ne zabraniti Euro Lithiumu, recimo, da to isto radi u okolini Valjeva? Rio Tinto je tu bio samo neka vrsta simbola i najdalje je otišao. Ali sve kompanije koje se bave istraživanjima će doći u ovu situaciju u kojoj je sada Rio Tinto“, izjavio je. Kreni-promeni namerava da skupi potpise za narodnu inicijativu za uvođenje dvadesetogodišnjeg moratorijuma.

Komentara: (4)
Goran Tomic / 24.01.2022.

Nema pregovora!!!!!
Postoji samo jedan ZAHTEV!

https://www.facebook.com/groups/584849888902129/permalink/883447649042350/

ZABRANA LITIJUMSKOG RUDARENJA u SRBIJI!!!!

Moratorijum ili bilo kakva druga „politička“ odluka NEĆE BITI RAZUMNA NITI PRIHVAĆENA!!!!
https://youtu.be/QFdBuvlMspw
Svaki pokušaj bilo kog političkog subjekta da „okrene priču“ ili „narcisoidnog ekologa“ da udje‘ u medijski etar radi „LIČNE KORISTI“ biće pravno i rodno SANKCIONISAN !!!!

NE RUDNIK 🥾🛠💣

DA ŽIVOT 🍀🌏☀️
Goran Kajla Tomic
BREZJAK
Dolina Jadra
Rodna Radjevina

Zaštitimo Jadar i Rađevinu

https://www.facebook.com/groups/584849888902129/permalink/883447649042350/

Sačuvajmo reku Brajkovinu / 24.01.2022.

Браво posebno за ову фотографију, некако топло у 💚 видети их заједно !

Zdrav razum / 24.01.2022.

Ni jedan jedini rudnik više u Srbiji! Znamo da ne damo!

Milan Stamenković / 26.01.2022.

i KIneze oterati iz Bora i Smedereva, sam naš precednik je (nesmotreno lupio) rekao da Kinezi prljave tehnologije izbacuju iz Kine i da je to naša šansa!!!??? U Boru i Smederevu se dešava ekološki genocid i pomor stanovnika jer Kinezi uopšte ne vode računa o ekologiji – baš ih briga jer je skupo. A i za fabriku guma Ling Long na plodnoj vojvođanskoj zemlji preispitati ekološke elaborate, ako uopšte postoje, i ako ne zadovoljavaju oterati i njih!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi