Životna sredina

Potvrđena zabrana nastavka istraživanja litijuma u valjevskom kraju

Potvrđena zabrana nastavka istraživanja litijuma u valjevskom kraju

Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Objavljeno

31.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera o zabrani primenjenih geoloških istraživanja kompaniji Euro Lithium Balkan. Zabrana će biti na snazi do okončanja postupka pokrenutog pred Ministarstvom rudarstva i energetike.

Ova privremena mera zabrane će trajati do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva i energetike da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije Euro Lithium Balkan. Zatim i da se odbije njen zahtev za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko-mionički basen, navodi se u saopštenju udruženja građana Za zdravije sutra iz Velikih Crljena.

Odluka o zabrani se odnosi na jedno o tri područja na kojima deluje kompanija Euro Lithium Balkan, odnosno na istraživanja u valjevsko-mioničkom basenu, kaže u izjavi za N1 pravni zastupnik inicijative Marš sa Kolubare Sreten Đorđević.

Način borbe pravnim sredstvima

„To je dobra odluka, uliva nadu i mogla bi da posluži drugim građanima koji imaju probleme na svojim teritorijama. Ona je dobra da bude ideja vodilja i advokatima“ istakao Đorđević. On takođe najavljuje da će i za preostala dva područja, Valjevo Sever i okolina Ljiga i Mionice, na kojima se vrše istraživanja, meštani će uskoro izaći sa zahtevima da se i tu ukinu odobrenja za primenjena geološka istraživanja.

Meštani iz sela u dolini Kolubare su ukazivali na curenje iz istražnih bušotina. Oni su tražili obustavu daljih istraživanja litijuma, tvrdeći da kompanija time ugrožava poljoprivredno zemljište i bunare i krši zakonske propise.

Analiza vode pokazala je kontaminaciju borom

Utvrđeno je da vode procurele oko bušotina za istraživanje rezervi litijuma u selu Lukavac i u obližnjim bunarima pokazala je visoke koncentracije bora, natrijuma i gvožđa. Zagađenje su pokazali uzorci vode uzeti kod bušotine broj 22, u selu Lukavac i broj četiri, u zaseoku Šušeoka.

Analiza je pokazala da je u bari oko bušotine broj 22 izmeren je nivo bora 108 puta više od maksimuma propisanog zakonima Srbije. kod bušotine zavedene pod brojem četiri zabeležena količina bora je 56 puta više od dozvoljene.

Mešanje vode iz dubine sa površinskim vodama može da bude opasno i za snabdevanje samog Valjeva, upozorio je advokat Đorđević.

Kompanija nije prihvatila odgovornost, ali su meštani podneli dokaze

Analizu vode je radio Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu. Kompanija Euro Lithium Balkan, koja je ispostava u Srbiji kanadske kompanije Euro Lithium and Borates, nije prihvatila odgovornost tim povodom.

Meštani sela u dolini Kolubare će nastaviti da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja, poručili su povodom ove potvrde Višeg suda o privremenoj zabrani.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

31. decembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

31. decembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

31. decembar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

31. decembar 2021. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...