Životna sredina

Sud u Valjevu privremeno obustavio istraživanje litijuma

Sud u Valjevu zabrana rada Euro Litium

Foto: iStock

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Narodni pokret Marš sa Kolubare je pred Osnovnim sudom u Valjevu uspeo da izdejstvuje privremenu zabranu istraživačkih radova kompanije Euro Lithium Balkan u Valjevsko-mioničkom basenu. Zabrana će biti na snazi do okončanja postupka kojeg je ovaj pokret pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike.

Pravni zastupnik pokreta Sreten Đorđević izjavio je za N1 da je to veoma važna vest, jer da ova matrica predstavlja dobar način kako se boriti pravnim sredstvima. „Mi smo se uključili u postupak pred Ministarstvom rudarstva i energetike kojim tražimo da se ne produže dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan i dostavili dokaze za to,“ rekao je.

Kompaniji Euro Lithium Balkan je dozvola za istraživanja istekla 31. oktobra. Pokret Marš sa Kolubare je ukazao na velike količine opasnih i zagađujućih materija u vodi uzrokovane istraživanjima ispostave kanadske kompanije Euro Lithium and Borates.

Konkretno, to su uzorci vode koji su uzeti kod bušotina broj 4 i 22 u zaseoku Šušeoka i selu Lukavac, gde je analiza pokazala visoke koncentracije bora, natrijuma i gvožđa. Voda je zagađena i u arteskom bunaru porodice Arbajter, gde je pronađena koncentracija bora dva i po puta veća od dozvoljene.

„Bušotine prouzrokuju mešanje vode iz dubine sa površinskim vodama, što je opasno i za snabdevanje samog Valjeva“, rekao je Đorđević. Analizu vode je radio Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Sledeća dozvola ističe u februaru

Rešenje o privremenoj zabrani važi za jedno od tri polja u Valjevsko-mioničkom basenu za koja je kompanija dobila dozvole od Ministarstva rudarstva i energetike. Sledeća dozvola ističe u februaru i pokret radi na prikupljanju dokaza, naveo je Đorđević. On kaže da su aktivisti za polje za koje je nastupila zabrana imali dokaze, a da će se baviti i preostalim područjem.

„Krajnji cilj je obustava projekta, jer je ovde šteta već nastupila. Valjevski basen sa 49 bušotina je naugroženija tačka pored Nedeljica“, izjavio je Đorđević. Advokat je izrazio očekivanje da će ministarstvo pokrenuti postupak i uključiti ljude koje zastupa.

Dok je ove jeseni deo Srbije na ulicama, na blokadama, i protivi se istraživanju i eventualnoj eksploataciji litijuma u dolini Jadra i na drugim mestima, pokret Marš sa Kolubare pokazuje da je napredak moguće ostvariti i pravnim sredstvima. Marš sa Kolubare okuplja meštane sela koja su ugrožena rudarskim istraživanjima i udruženi su oko ideje o zaštiti svojih imanja, zdravlja i prava na imovinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

8. decembar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

8. decembar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

8. decembar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

8. decembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja