Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Sud u Valjevu privremeno obustavio istraživanje litijuma

Sud u Valjevu zabrana rada Euro Litium

Foto: iStock

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Narodni pokret Marš sa Kolubare je pred Osnovnim sudom u Valjevu uspeo da izdejstvuje privremenu zabranu istraživačkih radova kompanije Euro Lithium Balkan u Valjevsko-mioničkom basenu. Zabrana će biti na snazi do okončanja postupka kojeg je ovaj pokret pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike.

Pravni zastupnik pokreta Sreten Đorđević izjavio je za N1 da je to veoma važna vest, jer da ova matrica predstavlja dobar način kako se boriti pravnim sredstvima. „Mi smo se uključili u postupak pred Ministarstvom rudarstva i energetike kojim tražimo da se ne produže dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan i dostavili dokaze za to,“ rekao je.

Kompaniji Euro Lithium Balkan je dozvola za istraživanja istekla 31. oktobra. Pokret Marš sa Kolubare je ukazao na velike količine opasnih i zagađujućih materija u vodi uzrokovane istraživanjima ispostave kanadske kompanije Euro Lithium and Borates.

Konkretno, to su uzorci vode koji su uzeti kod bušotina broj 4 i 22 u zaseoku Šušeoka i selu Lukavac, gde je analiza pokazala visoke koncentracije bora, natrijuma i gvožđa. Voda je zagađena i u arteskom bunaru porodice Arbajter, gde je pronađena koncentracija bora dva i po puta veća od dozvoljene.

„Bušotine prouzrokuju mešanje vode iz dubine sa površinskim vodama, što je opasno i za snabdevanje samog Valjeva“, rekao je Đorđević. Analizu vode je radio Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Sledeća dozvola ističe u februaru

Rešenje o privremenoj zabrani važi za jedno od tri polja u Valjevsko-mioničkom basenu za koja je kompanija dobila dozvole od Ministarstva rudarstva i energetike. Sledeća dozvola ističe u februaru i pokret radi na prikupljanju dokaza, naveo je Đorđević. On kaže da su aktivisti za polje za koje je nastupila zabrana imali dokaze, a da će se baviti i preostalim područjem.

„Krajnji cilj je obustava projekta, jer je ovde šteta već nastupila. Valjevski basen sa 49 bušotina je naugroženija tačka pored Nedeljica“, izjavio je Đorđević. Advokat je izrazio očekivanje da će ministarstvo pokrenuti postupak i uključiti ljude koje zastupa.

Dok je ove jeseni deo Srbije na ulicama, na blokadama, i protivi se istraživanju i eventualnoj eksploataciji litijuma u dolini Jadra i na drugim mestima, pokret Marš sa Kolubare pokazuje da je napredak moguće ostvariti i pravnim sredstvima. Marš sa Kolubare okuplja meštane sela koja su ugrožena rudarskim istraživanjima i udruženi su oko ideje o zaštiti svojih imanja, zdravlja i prava na imovinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma