Životna sredina

Kreni-promeni: Tražimo zabranu svih istraživanja litijuma i bora u Srbiji

Kreni-promeni Tražimo zabranu svih istraživanja litijuma i bora

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

27.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na protestu više stotina građana kojeg je organizovao Kreni-promeni poručeno je da Srbija nije na prodaju. Protest je održan ispred zgrade Predsedništva sa zahtevom da se u zemlji zabrane iskopavanja litijuma i bora na najmanje 20 godina.

Organizacija Kreni-promeni je u pozivu kao osnovni motiv navela da se okupi kritična masa koja će sprečiti da bilo koja kompanija iskopava rude litijuma i bora. „Zaštitili smo Jadar, hajde da zaštitimo celu Srbiju!“, poručila je.

Ostao je još poslednji zahtev

Na početku protesta, Savo Manojlović iz Kreni-promeni rekao je da sve može da se reši za 24 sata i da nije potrebna nikakva javna rasprava. Ostao je još poslednji zahtev, to je zabrana istraživanja na minimum 20 godina, kako navode u organizaciji. U Kreni-promeni tvrde da vlada može do 15. februara da stavi tu zabranu na glasanje jer da je već pokazala da to može da uradi.

„Možda ćemo i opstruirati izbore. Organizovaćemo blokade ako treba i za izbore“, rekao je Manojlović, prenosi Nova.rs.

Manojlović: Organizovaćemo blokade ako treba i za izbore

On je najavio da će naredne nedelje na platformi Kreni-promeni organizovati izjašnjavanje svih ekoloških organizacija. „Ponudićemo opcije: ukoliko se ne donese ovo (zabrana), biće opstrukcije izbora, neće ih biti. Javno ćemo sprovoditi javnu kampanju protiv Rio Tinta. Političari se neće izvući dok ne očiste ovo iz Srbije.“

Istraživanja zabraniti na teritoriji cele Srbije

Manojlović je pomenuo da je aktivistima pre godinu dana rečeno da se na prste ruke mogu da nabroje uspešne kampanje protiv rudarskih kompanija. „Ima naučnika koji su svojom čašću rekli: Srbija nije na prodaju. U Nedeljicama su rekli ljudima da ne mogu da se suprotstave sili kakav je Rio Tinto“, izjavio je.

Ima naučnika koji su svojom čašću rekli: Srbija nije na prodaju

U organizaciji Kreni-promeni navode da, ako istraživanje i iskopavanje litijuma i bora još uvek nije zabranjeno na teritoriji cele Srbije, već sutra neka druga firma umesto Rio Tinta može da nastavi sa radovima, i da bi se borba ljudi iz Jadra prelila na Valjevo, Dobrinju i druga mesta.

„Mi hoćemo da ovo postane zemlja ponosnih ljudi, zemlja u kojoj se poštuje zakon i ustav. Tražimo da se pre izbora donese jedan član Zakona, 4a. Ono što važi za Jadar važiće za celu Srbiju. Optužuju nas da smo eksponenti stranih sila, a ovo je sada pitanje časti“, naglasio je Manojlović.

Ono što važi za Jadar važiće za celu Srbiju

Okupljenima se obratio i akademik Nenad Kostić, koji je rekao da se u tlu u Jadru nalazi mali udeo minerala jadarita, i da bi iza rudnika ostale tone štetne jalovine. „Nema zelenog rudarstva u stvarnost. Zelene su samo livade i pašnjaci“, istakao je.

Nema zelenog rudarstva u stvarnosti, izjavio je akademik Nenad Kostić

„Naša borba krenula je pre godinu dana i niko od nas nije imao dilemu. Borba protiv Rio Tinta postala je svakodnevica. Nastali su pokreti protiv te kompanije i već su stigli rezultati. Vlast je najavila ukidanje licenci za ovu kompaniju, ali ova utakmica nije gotova“, rekla je Kristina Urošević iz Kreni-promeni i pozvala na istrajnost u daljoj borbi.

Okupljeni ispred zgrade Predsedništva nastavili su protestnu šetnju kroz Ulicu Kneza Miloša do Vlade Srbije.

Manojlović je pozvao na protest Eko straže za bezopasan vazduh u nedelju. Zatim je najavio i protest u Valjevu sledeće srede, dok je u četvrtak, za nedelju dana, protest ponovo u Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

27. januar 2022. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

27. januar 2022. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

27. januar 2022. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

27. januar 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja