Životna sredina

SEOS – nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

SEOS - nakon sastanka u Vladi Srbije ostale nejasnoće

Foto: Ne damo Jadar

Objavljeno

25.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

„Pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli“, kazali su predstavnici stanovnika doline Jadra nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić o zahtevu za zabranu eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

„Postavili smo pitanja koja su ostala nerazjašnjena, posle stavljanja van snage uredbe o donošenju prostornog plana“, navodi se u saopštenju za medije Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) nakon sastanka predstavnika udruženja Ne damo Jadar sa premijerkom Brnabić.

Pitanja za Vladu Srbije i premijerku Brnabić

Ono što grupu Ne damo Jadar i stanovnike Gornjih Nedeljica zanima jeste da li vlada ima saznanja da je kompanija odustala od projekta Jadar i da napušta Srbiju. Dalje, oni pitaju ko će da utvrdi i proceni štetu nastalu istraživanjima kompanije Rio Sava i šta će biti sa urušenim kućama. Aktiviste zanima kada će biti podnet zahtev za vraćenje zemljišta u poljoprivredno i kada će biti obračunat lokalni porez na imovinu u skladu sa poljoprivrednim zemljištem.

Bez jasnih odgovora

Pored još niza pitanja o budućoj svakodnevici stanovnika područja gornjeg Jadra i okoline, Ne damo Jadar je priložio vladi predlog zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na celoj teritoriji Srbije.

Priložen je i predlog zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji

Postoji dobra volja, ali nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja zakona do raspuštanja parlamenta 15. februara, uzvratili su u vladi, kako kažu aktivisti i aktivistkinje. Stanovnici doline Jadra smatraju da ima vremena ako postoji volja. Predloženo formiranje radne grupe je samo odlaganje problema do posle izbora, stoji u saopštenju.

Formiranje radne grupe je samo odlaganje problema do posle izbora, saopštio je SEOS

„Rečeno nam je da je juče ukinuto Rešenje o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a da su ostali akti automatski poništeni ukidanjem ove uredbe“, dodaje SEOS.

Ne damo Jadar dostavio vladi i izvod iz banke

Vladi Srbije je dostavljen „izvod iz banke da je počev od dana otvaranja pa do danas račun udruženja ‘Ne damo Jadar’ iz Gornjih Nedeljica bez priliva bilo kakvih novčanih sredstava iz zemlje i inostranstva“.

Pored stanovnika iz doline Jadra, na sastanku su bili Ljilja Bralović iz Pranjana i Dragan Simović iz Dobrinje.

U skladu sa postupanjem ili nepostupanjem vlade će se donositi naredne odluke

Stanovnici doline Jadra sada čekaju obećani dolazak najavljenih inspekcija, kako bi se utvrdila i sanirala šteta na njivama i kako bi se sada normalizovao život u okolnim selima. SEOS je istakao da će odluke donositi u skladu sa postupanjem ili nepostupanjem vlade.

Organizacija je prenela da je pokrenuto mnoštvo tema, ali da aktivisti sa sastanka nisu izašli mnogo sigurniji nego što su na njega došli.

U saopštenju se navodi da je premijerka izjavila kako su „zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra“.

SEOS poziva na udruženu akciju

SEOS ističe da podržava napore svih organizacija aktivnih u ovoj borbi i da poziva na udruženu akciju i odbranu onih čiji životi zavise od potencijalnog otvaranja rudnika. „Ne odustajemo od našeg konačnog cilja, borbe za zabranu eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji!“, poručila je organizacija.

Kreni-promeni je najavio protest ispred zgrade Predsedništva Srbije za 27. januar u 19 sati

Takođe, inicijativa Kreni-promeni je za 27. januar u 19 sati najavila protest ispred zgrade Predsedništva Srbije. „Ostao je još poslednji zahtev – zabrana istraživanja litijuma i bora (minimum 20 godina)“, istaknuto je u pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

25. januar 2022. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

25. januar 2022. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

25. januar 2022. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

25. januar 2022. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu