Životna sredina

Udruženi SEOS i Kreni-promeni pozivaju na protest ispred predsedništva u 19h

ujedinjenje kreni promeni seos protest predsednistvo

Foto: BGEN

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenje o zabrani protesta protiv istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji, koji je zakazan ispred Predsedništva u Beogradu, danas u 19 sati, ali skup će se ipak održati, izjavio je Savo Manojlović, direktor kampanja organizacije Kreni-promeni.

Protest ispred Predsedništva trebalo bi da bude prvi veliki protest udruženih ekoloških i drugih organizacija koje se protive istraživanju i eksploataciji litijuma i bora. Naime, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koji okuplja udruženja meštana sela u kojima je planirano iskopavanje litijuma, i Kreni-promeni, koju predvodi Savo Manojlović, ali i druge ekološke organizacije, dogovorile su se da definišu jedan zajednički cilj: zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Protest ispred Predsedništva trebalo bi da bude prvi veliki protest ujedinjenih ekoloških i drugih organizacija koje se protive kopanju litijuma u Srbiji

„Dođite ispred Predsedništva u Beogradu u 19 sati, gde ćemo sa meštanima najaviti naredne korake i radikalizaciju! Hajde da se zajedno izborimo da Srbija bude bolje mesto za život i da glasno poručimo da Srbija nije na prodaju!“, poručila je juče kampanja Kreni-promeni.

Međutim, Manojlović je izjavio da je policija danas došla da mu uruči rešenje o zabrani skupa.

Manojlović: odbio sam da primim rešenje o zabrani skupa

„Odbio sam da primim rešenje. Skup ćemo svejedno održati. Protest počinje u 19 sati. Ovo je novi zajednički skup meštana iz okoline Jadra i ostalih ugroženih područja na kome ćemo objaviti dalje korake i radikalizaciju“, rekao je Manojlović za Nova.rs.

Ujedinjene ekološke organizacije su ranije poručile da je svima cilj isti – „želimo zdravo okruženje, čistu vodu, čist vazduh i zdravu zemlju koja nas hrani“.

„Želimo da ljudi u Jadru i drugim ugroženim mestima mogu bezbedno da žive u svojim domovima, sa svojim porodicama i da njihova deca ne strepe za svoju budućnost“, navele su u saopštenju.​

SEOS i Kreni-promeni izgladili nesporazume

Da podsetimo, SEOS, koji čine Suboborska greda, Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač i Za čist Kosjerić, i Kreni-promeni zajedno su pokrenuli blokade puteva kako bi zaustavile otvaranje rudnka jadarita Rio Tinta u dolini Jadra, nedaleko od Loznice.

Kreni-promeni je pristao da zabrana ne bude vremenski ograničena

Blokade su na kraju dovele do povlačenja Zakona o eksproprijaciji, izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Prostornog plana Loznice i uredbe o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar. Ali, posle ispunjenja prvih zahteva SEOS je tražio nastavak blokada, dok je Kreni-promeni smatrala da bi tu trebalo stati jer su prvobitni zahtevi ispunjeni.

Posle toga je došlo i do razmimoilaženja u stavovima o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije: SEOS je bio za to da nema vremenskog ograničenja, a Kreni-promeni da zabrana važi 20 godina.

Komentara: (1)
Picasso / 04.02.2022.

Bez udruženih,zajedničkih nastupa,nema napretka.Bez zajedništva nema promena!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

3. februar 2022. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

3. februar 2022. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

3. februar 2022. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

3. februar 2022. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture