Životna sredina

Udruženi SEOS i Kreni-promeni pozivaju na protest ispred predsedništva u 19h

ujedinjenje kreni promeni seos protest predsednistvo

Foto: BGEN

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenje o zabrani protesta protiv istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji, koji je zakazan ispred Predsedništva u Beogradu, danas u 19 sati, ali skup će se ipak održati, izjavio je Savo Manojlović, direktor kampanja organizacije Kreni-promeni.

Protest ispred Predsedništva trebalo bi da bude prvi veliki protest udruženih ekoloških i drugih organizacija koje se protive istraživanju i eksploataciji litijuma i bora. Naime, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koji okuplja udruženja meštana sela u kojima je planirano iskopavanje litijuma, i Kreni-promeni, koju predvodi Savo Manojlović, ali i druge ekološke organizacije, dogovorile su se da definišu jedan zajednički cilj: zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Protest ispred Predsedništva trebalo bi da bude prvi veliki protest ujedinjenih ekoloških i drugih organizacija koje se protive kopanju litijuma u Srbiji

„Dođite ispred Predsedništva u Beogradu u 19 sati, gde ćemo sa meštanima najaviti naredne korake i radikalizaciju! Hajde da se zajedno izborimo da Srbija bude bolje mesto za život i da glasno poručimo da Srbija nije na prodaju!“, poručila je juče kampanja Kreni-promeni.

Međutim, Manojlović je izjavio da je policija danas došla da mu uruči rešenje o zabrani skupa.

Manojlović: odbio sam da primim rešenje o zabrani skupa

„Odbio sam da primim rešenje. Skup ćemo svejedno održati. Protest počinje u 19 sati. Ovo je novi zajednički skup meštana iz okoline Jadra i ostalih ugroženih područja na kome ćemo objaviti dalje korake i radikalizaciju“, rekao je Manojlović za Nova.rs.

Ujedinjene ekološke organizacije su ranije poručile da je svima cilj isti – „želimo zdravo okruženje, čistu vodu, čist vazduh i zdravu zemlju koja nas hrani“.

„Želimo da ljudi u Jadru i drugim ugroženim mestima mogu bezbedno da žive u svojim domovima, sa svojim porodicama i da njihova deca ne strepe za svoju budućnost“, navele su u saopštenju.​

SEOS i Kreni-promeni izgladili nesporazume

Da podsetimo, SEOS, koji čine Suboborska greda, Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač i Za čist Kosjerić, i Kreni-promeni zajedno su pokrenuli blokade puteva kako bi zaustavile otvaranje rudnka jadarita Rio Tinta u dolini Jadra, nedaleko od Loznice.

Kreni-promeni je pristao da zabrana ne bude vremenski ograničena

Blokade su na kraju dovele do povlačenja Zakona o eksproprijaciji, izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Prostornog plana Loznice i uredbe o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar. Ali, posle ispunjenja prvih zahteva SEOS je tražio nastavak blokada, dok je Kreni-promeni smatrala da bi tu trebalo stati jer su prvobitni zahtevi ispunjeni.

Posle toga je došlo i do razmimoilaženja u stavovima o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije: SEOS je bio za to da nema vremenskog ograničenja, a Kreni-promeni da zabrana važi 20 godina.

Komentara: (1)
Picasso / 04.02.2022.

Bez udruženih,zajedničkih nastupa,nema napretka.Bez zajedništva nema promena!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mikroplastika-zabrana-EU

EU zabranjuje proizvode koji sadrže dodatu mikroplastiku

3. februar 2022. - Procenjuje se da će ovom zabranom biti sprečeno ispuštanje u životnu sredinu oko pola miliona tona mikroplastike

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

3. februar 2022. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

3. februar 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

3. februar 2022. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.