Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Savo Manojlović

Objavljeno

14.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukidanjem uredbe o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar, koju je donela Vlada Srbije, ne bi postojao osnov da Srbija isplati bilo kakvu odštetu Rio Tintu zbog zaustavljanja projekta rudnika litijuma, izjavio je Savo Manojlović, direktor kampanja organizacije Kreni-promeni.

Kreni-promeni je danas Vladi Srbije predala dva zahteva: da se ukine Prostorni plan za rudnik litijuma Rio Tinta i da se uvede moratorijum u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora. Ukoliko Vlada Srbije to ne uradi do 20. januara ova organizacija je najavila da će krenuti u prikupljanje 30.000 potpisa za narodnu inicijativu da se uvede moratorijum. Ako se prikupe potpisi Narodna skupština mora da glasa o toj inicijativi.

Kreni- promeni je uz dva zahteva, Vladi Srbije predala i dosad prikupljenih 290.000 potpisa za peticiju pod nazivom „Rio Tinto, marš sa Drine“.

Manojlović je istakao da je Prostorni plan donet zbog kompanije Rio Tinto i da predstavlja pravni osnov za njeno poslovanje u Srbiji. Bez tog Plana, smatra on, nema nikakve pravne obaveze Srbije prema Rio Tintu.

Manojlović: Prostorni plan je nezakonit, a ukidanje mora da pokrene Ministarstvo zaštite životne sredine

Prostorni plan je nezakonit iz više razloga, a neki od njih su to što ne sadrži validirane podatke o životnom veku rudnika, studiju opravdanosti i elaborat o prirodnim resursima, istakao je on za Balkan Green Energy News.

Kada se ukine Prostorni plan, dodao je Manojović, Rio Tinto nema osnova da nastavi svoje aktivnosti u Srbiji, osim ako nema nekog tajnog ugovora.

Ako vlast ne ukine Prostorni plan i ne uvede moratorijum, Kreni-promeni pokreće prikupljanje potpisa za uvođenje moratorijuma

Ukidanje dozvola za istraživanje Rio Tintu koje su najavili predstavnici vlasti, prema njegovim rečima, neće imati nikakve efekte jer su istraživanja završena, a dozvole uskoro ističu.

Manjlović je objasnio da ukidanje Prostornog plana mora da pokrene Ministarstvo zaštite žiotne sredine tako što će poništiti rešenje o saglasnosti na izveštaj o strateškoj proceni za projekat Jadar. Posle toga po automatizmu i Vlada Srbije mora da poništi uredbu koju je donela, navodi on.

Drugi zahtev bio bi ispunjen tako što bi moratorijum bio unet u Zakon o rudarstvu.

Inače, ukidanje Prostornog plana je glavni zahtev i ekoloških organizacija koje su pozvale građane da sutra blokiraju puteve.

„Najavljen moratorijum od godinu dana je samo smirivanje situacije zbog izbora“

Manojlović je istakao da najava predsednika Srbije Aleksandra Vučić da bi trebalo staviti moratorijum na projekat Jadar na godinu dana, on je rekao da taj potez znači samo smirivanje situacije dok ne prođu predstojeći izbori.

Posle isteka godinu dana, dodao je on, Rio Tinto ili neka druga kompanija bi mogli da nastave tamo gde su sada stali.

Dragana Đorđević, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, podržala je narodnu inicijativu i naglasila da ima mnogo spornih pitanja u vezi sa projektom Rio TInta. On je naglsila da država dozvoljava aktivnosti štetne po ljude i životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma