Konferencija 22 februar registracija - srpski
Vesti

Ekološke organizacije pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza sutra u 13 sati

blokade putevi granicni prelaz poziv

Foto: Dušan Kovačević/Facebook

Objavljeno

14.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Ekološke organizacije pozvale su građane da sutra u 13 sati blokiraju puteve i granični prelaz Trbušnica kod Loznice kako bi naterali Vladu Srbije da ukine uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar. Ovaj dokument, kako dodaju, i dalje je na snazi, a predstavlja osnov za otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta.

Blokade protiv Rio Tinta biće organizovane u Beogradu, na autoputu kod Sava Centra, na graničnom prelazu Trbušnica, nedaleko od Loznice, zatim u Preljini, Užicu, mestu Pesak na putu Požega – Kosjerić, Novoj Varoši. Inače, dosad je održano pet blokada puteva, a poslednja je bila 8. januara.

Na proteste pozivaju Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Ekološki ustanak, Akcija, Ekološki front Novi Sad. U suštini iza blokada je više od 20 ekoloških organizacija koje su na nedavnom sastanku dogovorile naredne akcije i proglasile Treći srpski ustanak.

SEOS: izađimo i oterajmo belosvetske kolonizatore, onako kako su to činili naši preci

SEOS, koji čine organizacije Suboborska greda, NE damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač, Za čist Kosjerić, pozvao je građane na proteste.

„Zahteve Vladi smo predali već nekoliko puta. Vlada ćuti, ima problema, ali uredno daje dozvole rudarskim firmama baš iz Australije. Svi da ućute, mi ne možemo, jer rezervnu zemlju nemamo. Narod koji ćuti i trpi je samo rob, a naša zemlja kolonija robovlasnika. Nismo robovi, izađimo i oterajmo belosvetske kolonizatore, onako kako su to činili naši preci pre nas. Ne dozvolite da vam zamagle vid najnovijim dešavanjima, aferama, ne nasedajte, nego na blokadu, borimo se da konačno prodišemo i progledamo“, naveo je SEOS.

Ekološki ustanak: kada završimo sa Rio Tintom pričaćemo o planu da se otvori čak 40 novih rudnika

Ekološki ustanak je saopštio da su glavni zahtevi ukidanje uredbe o Prostornom planu za projekat Jadar i obelodanjivanje svega što je potpisano sa Rio Tintom.

„Nakon ovoga ćemo da pričamo o moratorijumu i drugih 40 rudnika koje su planirali da legalizuju kroz Postorni plan Srbije“, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni