Životna sredina

Ekološke organizacije pozivaju na protest protiv Rio Tinta ispred Vlade Srbije u 12 sati

Sastanak ekoloških organizacija u Gornjem Milanovcu (foto: SEOS/Facebook)

Objavljeno

11.01.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

11.01.2022.

Država

Podeli

Više od 20 ekoloških organizacija iz cele Srbije pozvalo je građane na protest ispred zgrade Vlade Srbije sutra u 12 sati, sa zahtevom da se ukine uredba o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar. Ovaj dokument, kako kažu, i dalje je na snazi, a predstavlja osnov za otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta.

Protest ispred Vlade Srbije je prva u nizu akcija koje su ekološke organizacije dogovorile na, kako su rekle, istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu gde je proglašen Treći srpski ustanak. Da podsetimo, peta blokada puteva, održana je 8. januara.

Ekološki ustanak je saopštio da je protest ispred Vlade Srbije poslednji pokušaj da se vlast natera da uradi pravu stvar: da ukine uredbu o Prostornom planu za projekat Jadar i da objavi sva dokumenta u vezi sa Rio Tintom kako bi se videlo ko je i šta potpisao i ko će da plati ceh iz svog džepa, ako je potrebna odšteta za Rio Tinto.

Tražimo da naši predstavnici prisustvuju sednici i na dnevni red budu stavljena ova dva zahteva, poručio je Ekološki ustanak.

Priveden Zlatko Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica

Nezadovoljstvo građana dodatno je pojačano zbog privođenja Zlatka Kokanovića, meštanina Gornjih Nedeljica i predstavnika udruženja NE damo Jadar. On je priveden sa još petoro protestanata koji su zbog suđenja Novaku Đokoviću u Australiji jajima gađali zgradu u kojoj se nalazi kancelarija Rio Tinta u Loznici. Inače, Rio Tinto je britansko-australijska kompanija.

Kokanović je izjavio da su privedeni zbog ometanja javnog reda i mira.

To je bio jedan mali performans, a za razliku od australijske policije koja je bacala suzavac ispred hotela Novaka Đokovića, oni su bacali jaja jer su jaja za jajare, poručio je Kokanović, i dodao da su želeli da podrže Đokovića jer je zagovornik zdrave životne sredine, preneo je N1.

U Gornjem Milanovcu proglašen Treći srpski ustanak: dogovorene blokade puteva i graničnih prelaza

Savez ekološih organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da je u Gornjem Milanovcu održan istorijski sastanak ekoloških udruženja i drugih pokreta i organizacija Srbije sa ciljem definisanja daljih koraka u borbi protiv istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i pratećih elemenata u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici članica SEOS-a (Suboborska greda, Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač, Za čist Kosjerić), Ekološki ustanak, Otvorena građanska platforma Akcija: (Mladi Milanovca, Možemo – Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Kragujevac), Odbranimo reke Stare planine, Eko straža, EKgO, Ekološki front Novi Sad, Ne davimo Beograd, Pravo na vodu, Ne damo đedovinu, Marš sa Drine, Belorepan, Marks 21, TRN, Nevađani za Nevade, Eko Oko.

Postignut je dogovor o zajedničkom delovanju i preduzimanju narednih koraka, naveo je SEOS.

Ovo su dogovorene akcije u narednim nedeljama:

  • 12. januar – blokada Vlade Srbije
  • 15. januar – blokade puteva: Beograd, Loznica, Preljina, Kosjerić….. plus  granični prelaz
  • 22. januar – veliki protest i blokada na jednoj lokaciji (naknadno će biti objavljena)
  • 27. januar – Svetosavski skup ispred Hrama Svetog Save
  • 29. januar – blokada puteva i više graničnih prelaza.

Ljiljana Bralović iz Pranjana, predsednica udruženja Suvoborska greda, posle sastanaka u Gornjem Milanovcu, poručila je da su se ekološke organizacije okupile nadomak ustaničkog Takova, ispod Suvoborske grede i Ravne Gore, gde se oduvek rešavala istorija.

Svetosavski smo se sabrali, ovde su ljudi iz cele Srbije, oni koji nisu mogli da dođu srcem su uz nas, da krenemo u Treći srpski ustanak, rekla je ona.

Bralović je istakla da ove organizacije znaju šta se dešava i da neće dozvoliti to što se narodu planira.

Zlatko Kokanović je poručio predsedniku, premijerck i potpredsednici vlade da je krajnje vreme da poslušaju volju naroda jer kažu da slušaju narod. Neka jednom za svagda ugase projekat Rio Tinto i zabrane istraživanje litijuma u Srbiji, dodao je on.

Komentara: (2)
Zdrav razum / 11.01.2022.

Treći srpski ustanak!!!

Goran Taxi / 11.01.2022.

Ja mogu samo da štrajkujem protiv ove vlasti!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi