Životna sredina

Ekološke organizacije pozivaju na protest protiv Rio Tinta ispred Vlade Srbije u 12 sati

Sastanak ekoloških organizacija u Gornjem Milanovcu (foto: SEOS/Facebook)

Objavljeno

11.01.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

11.01.2022.

Država

Podeli

Više od 20 ekoloških organizacija iz cele Srbije pozvalo je građane na protest ispred zgrade Vlade Srbije sutra u 12 sati, sa zahtevom da se ukine uredba o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar. Ovaj dokument, kako kažu, i dalje je na snazi, a predstavlja osnov za otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta.

Protest ispred Vlade Srbije je prva u nizu akcija koje su ekološke organizacije dogovorile na, kako su rekle, istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu gde je proglašen Treći srpski ustanak. Da podsetimo, peta blokada puteva, održana je 8. januara.

Ekološki ustanak je saopštio da je protest ispred Vlade Srbije poslednji pokušaj da se vlast natera da uradi pravu stvar: da ukine uredbu o Prostornom planu za projekat Jadar i da objavi sva dokumenta u vezi sa Rio Tintom kako bi se videlo ko je i šta potpisao i ko će da plati ceh iz svog džepa, ako je potrebna odšteta za Rio Tinto.

Tražimo da naši predstavnici prisustvuju sednici i na dnevni red budu stavljena ova dva zahteva, poručio je Ekološki ustanak.

Priveden Zlatko Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica

Nezadovoljstvo građana dodatno je pojačano zbog privođenja Zlatka Kokanovića, meštanina Gornjih Nedeljica i predstavnika udruženja NE damo Jadar. On je priveden sa još petoro protestanata koji su zbog suđenja Novaku Đokoviću u Australiji jajima gađali zgradu u kojoj se nalazi kancelarija Rio Tinta u Loznici. Inače, Rio Tinto je britansko-australijska kompanija.

Kokanović je izjavio da su privedeni zbog ometanja javnog reda i mira.

To je bio jedan mali performans, a za razliku od australijske policije koja je bacala suzavac ispred hotela Novaka Đokovića, oni su bacali jaja jer su jaja za jajare, poručio je Kokanović, i dodao da su želeli da podrže Đokovića jer je zagovornik zdrave životne sredine, preneo je N1.

U Gornjem Milanovcu proglašen Treći srpski ustanak: dogovorene blokade puteva i graničnih prelaza

Savez ekološih organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da je u Gornjem Milanovcu održan istorijski sastanak ekoloških udruženja i drugih pokreta i organizacija Srbije sa ciljem definisanja daljih koraka u borbi protiv istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i pratećih elemenata u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici članica SEOS-a (Suboborska greda, Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač, Za čist Kosjerić), Ekološki ustanak, Otvorena građanska platforma Akcija: (Mladi Milanovca, Možemo – Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Kragujevac), Odbranimo reke Stare planine, Eko straža, EKgO, Ekološki front Novi Sad, Ne davimo Beograd, Pravo na vodu, Ne damo đedovinu, Marš sa Drine, Belorepan, Marks 21, TRN, Nevađani za Nevade, Eko Oko.

Postignut je dogovor o zajedničkom delovanju i preduzimanju narednih koraka, naveo je SEOS.

Ovo su dogovorene akcije u narednim nedeljama:

  • 12. januar – blokada Vlade Srbije
  • 15. januar – blokade puteva: Beograd, Loznica, Preljina, Kosjerić….. plus  granični prelaz
  • 22. januar – veliki protest i blokada na jednoj lokaciji (naknadno će biti objavljena)
  • 27. januar – Svetosavski skup ispred Hrama Svetog Save
  • 29. januar – blokada puteva i više graničnih prelaza.

Ljiljana Bralović iz Pranjana, predsednica udruženja Suvoborska greda, posle sastanaka u Gornjem Milanovcu, poručila je da su se ekološke organizacije okupile nadomak ustaničkog Takova, ispod Suvoborske grede i Ravne Gore, gde se oduvek rešavala istorija.

Svetosavski smo se sabrali, ovde su ljudi iz cele Srbije, oni koji nisu mogli da dođu srcem su uz nas, da krenemo u Treći srpski ustanak, rekla je ona.

Bralović je istakla da ove organizacije znaju šta se dešava i da neće dozvoliti to što se narodu planira.

Zlatko Kokanović je poručio predsedniku, premijerck i potpredsednici vlade da je krajnje vreme da poslušaju volju naroda jer kažu da slušaju narod. Neka jednom za svagda ugase projekat Rio Tinto i zabrane istraživanje litijuma u Srbiji, dodao je on.

Komentara: (2)
Zdrav razum / 11.01.2022.

Treći srpski ustanak!!!

Goran Taxi / 11.01.2022.

Ja mogu samo da štrajkujem protiv ove vlasti!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...