Energetska kriza

Cena električne energije za privredu u Srbiji ostaje ista do kraja avgusta

struja cena poskupljenje privreda vlada srbije

Foto: iStock

Objavljeno

03.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije za privredu, koju snabdeva Elektroprivreda Srbije (EPS), biće ista i posle 30. juna – 75 evra za megavat-sat (MWh). Nepromenjena će ostati i cena za rezervno snabdevanje – 97,5 evra.

Vlada Srbije je odlučila da se nastavi zamrzavanje cena električne energije, s obzirom da je prema još važećoj odluci cena bila ograničena na 75 evra od 1. januara do 30. juna, i da se tako bori sa energetskom krizom u kojoj je cena u jednom trenutku dostigla čak 540 evra.

Inače, EPS je pre nekoliko nedelja zbog zatražio poskupljenje struje od 20 do 40 odsto. Na to je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, rekla da bi to trebalo da se desi što pre, a predsednik Aleksandar Vučić da će struja poskupeti, ali ne odmah.

Sada je Vlada Srbije saopštila da je u cilju zaštite tržišta, privrede i sigurnosti građana, donela odluku da od 1. jula do 31. avgusta 2022. godine cena struje kupcima na komercijalnom tržištu bude 75 evra/MWh bez PDV-a, saopštila je Vlada Srbije.

EPS je za isporuke posle 30. juna nudio cenu od 220 evra

Takođe se navodi da je imajući u vidu drastično poskupljenje električne energije na berzama u poslednjih nekoliko meseci, Vlada usvojila zaključak kojim se EPS-u preporučuje da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca, koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, u istom periodu obavlja po ceni od 97,50 evra/MWh bez PDV-a, kako se ne bi ugrozilo poslovanje i privredni ambijent u Srbiji.

Inače, trenutne cene na evropskim berzama kreću se od 140 do 250 evra po MWh, a u regionu jugoistočne Evrope od 160 do 190 evra.

S obzirom da je vladina odluka o zamrzavanju cena do 30. juna uskoro trebala da istekne, kupci struje koji nisu domaćinstva već su krenuli u nabavku. Tako su pojedini fakulteti Univerziteta u Beogradu dobili ponudu EPS- za snabdevanje koja je iznosila 220 evra, što je tri puta više od dosadašnje cene od 75.

Za neke pojeftinjenje, a za neke poskupljenje

Da podsetimo, prvu odluku da interveniše na tržištu gde se cene formiraju slobodno država je donela u novembru kada je EPS-u naložila da ne menja cene svima kojima ugovori ističu u tom mesecu. Tada im je pretilo poskupljenje i do 135 odsto. Zatim je ista odluka produžena i na decembar.

Promena je napravljena za period 1. januar-30. jun ove godine kada je odlučeno da cena za privredu bude 75 evra po MWh, kao i da se poveća cena za rezervno snabdevanje sa 67 na 97,5 evra.

Fiksiranje cene na 75 evra za neke je značilo pojeftinjenje, a za neke poskupljenje jer je pitanje po kojim cenama su se snabdevali pre 1. novembra odnosno do kraja decembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

3. jun 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

3. jun 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

3. jun 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

3. jun 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije