Životna sredina

Zavrni rukave i očisti svoj kraj u nedelju – 46 lokacija prijavljeno!

Prikljuci se cetvrtoj akciji Zavrni rukave Srbiji

Slika: Zavrni rukave 25. aprila u Begeču (Eko straža / Facebook)

Objavljeno

26.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ljubitelji prirode će 30. maja četvrti put skupljati otpatke u okviru kampanje čišćenja okoline Zavrni rukave, ovog puta na 46 lokacija.

Neformalna organizacija Eko straža objavila je da su lokalni aktivisti i aktivistkinje prijavili 46 mesta na kojima će u nedelju, 30. maja, biti održana još jedna akcija Zavrni rukave. U tri prethodna navrata, počevši od 7. marta, ljudi dobre volje su očistili ukupno 70 lokacija u Srbiji od smeća.

U kampanji Zavrni rukave uklanjanje đubreta nije jedini cilj. Pokrenuta je da bi se masovnim akcijama uticalo na institucije da regulišu upravljanja otpadom, da sprovode zakon i propise i da se u javnosti skrene pažnja na pojavu bacanja otpadaka u okolinu.

Prikljuci se cetvrtoj akciji ciscenja Zavrni rukave
Slika: Eko straža / Facebook

U akcijama je do sada učestvovalo dve i po hiljade ljudi, od čega dve hiljade na poslednjoj, na 52 mesta u više od trideset gradova i sela. Pojedinci i organizacije su do juče prijavljivali lokacije i tako postajali domaćini na lokalnom nivou.

Zavrni rukave 4 na 46 lokacija u Srbiji
Slika: Eko straža

Akcija je otvorena za sve zainteresovane, a oni će spisak i mesta okupljanja pronaći na Facebook stranici i vebsajtu Eko straže. Zavrni rukave se prvi put održava na Divčibarama i Zlatiboru, u Novoj Varoši, Ečki, Novom Pazaru, Pančevu, Jagodini, Braničevu, Đurđevu i Beški.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

15 јуна 2022 - Projekat izgradnje regionalnih i reciklažnih centara rešiće problem u 50 gradova i opština, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine

Ambalazni otpad Srbija 2022

Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koju građani plaćaju

13 јуна 2022 - Ambalažni otpad možda nije po generisanim količinama najzastupljenija vrsta otpada u Srbiji, ali sigurno baš njega ima najviše na mestima na kojima ga ne treba biti: razasut je po naseljima, izletištima, rekama i prirodi, a mikroplastika završava u ljudima, ali i placenti  beba.

ugovor o otkupu struje Danske Commodities Cory spalionica otpada

Potpisan ugovor o otkupu struje između trgovca i spalionice otpada

10 јуна 2022 - Potpisnici su trgovac energijom Danske Commodities i kompanija Cory, koja ima spalionicu otpada na obali Temze u predrađu Londona

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

07 јуна 2022 - Izabrani konzorcijum će utvrditi najbolje raspoložive tehnike za upotrebu gasa, biomase i otpada u trenutno neaktivnoj elektrani Plomin 1