Životna sredina

Više od 2.000 građana zavrnulo rukave i učestvovalo u najvećoj akciji čišćenja u Srbiji 

zavrni rukave 3 beograd kosutnjak

Čišćenje na Košutnjaku u Beogradu (Facebook/Eko straža)

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja Zavrni rukave, koju je pokrenula neformalna grupa građana Eko straža, juče je na 52 lokacije širom Srbije okupila oko 2.000 građana, među kojima je bilo više stotina dece.

U prvoj akciji u okviru kampanje, održanoj pre dva meseca, smeće je očišćeno sa dve lokacije (reka Peštan kod naselja Rudovci i Rosomačka reka odnosno Rošomački Lonci na Staroj planini), u drugoj sa 14, a u trećoj sa čak 52, što govori kako se veoma brzo povećalo interesovanje građana, ali ujedno i o velikom broju nelegalnih deponija po čitavoj zemlji.

Kampanja ima za cilj ne samo da se počisti đubre sa određene lokacije, već i da se čišćenje omasovi, ali i da bi se uticalo na državne institucije da nađu trajno rešenje za smeće, tačnije da izgrade sistem za upravljanje otpadom. Zasad su itekako vidljivi rezultati kada je reč o omasovljenju akcije, pa se čeka reagovanje države.

Zavrni rukave se održava na svake četiri nedelje i to u nedelju, a funkcioniše tako što svaki pojedinac ili organizacija imaju mogućnost da prijave lokaciju i budu domaćini akcije.

Bojan Simišić, osnivač Eko straže, učestvovao je u akciji čišćenja smeća na Tari

Bojan Simišić, iz Eko straže, kaže da je u trećoj akciji izvučeno između 6.000 i 7.000 kesa smeća.

„Pronađeno je mnogo tepiha, starih televizora, šerpi, papuča, ćebadi. Na nekim mestima odaziv je bio čak do 90 ljudi. Iako nije Estonija 2008. mislim da smo korak bliže tome“, ističe on.

Simišić navodi da je energija pozitivna, nema kolateralne štete, druženje je na vrhuncu i velika većina građana koji su učestvovali žele da nastave sa akcijama.

Zavrni rukave 4 je najverovatnije za četiri nedelje i očekujemo još veći izazov, najavio je on, i zahvalio se svima koji su učestvovali i koji na ovaj način pokazuju lepšu stranu Srbije.

Najmlađi za primer – u prvim redovima

Najmlađa ekipa je izgleda bila ona iz Grabovaca, sela u blizini Šapca. Fudbalski klub Graničar je na svom Fejsbuk profilu napisao da su se juče aktivirali najmlađi meštani Grabovaca i podržali akciju Zavrni rukave. Time su ulepšali svoje selo i očistili ga pred predstojeće praznike, naveli su iz ovog fudbalskog kluba.

zavrni rukave 3 sabac grabovci

Deca su skoro svuda bili u prvim redovima. Tako je bilo u Beogradu, u Bloku 44, u Kraljevu i Požegi.

zavrni rukave 3 beograd blok 44

Nišlije su uz vođstvo Eko gerile Niš očistile divlju deponiju kod Hitne pomoći. Otpada je bilo dovoljno da se napuni jedan kamio lokalnog komunalnog preduzeća.

zavrni rukave 3 nis
Slika: Eko gerila Niš/ Facebook

U Novom Sadu čišćenje je organizovano na dve lokacije: Šodroš i Oficirac. Na obe lokacije je bila potpisivana i peticija za očuvanje Šodroša, Kameničke ade i Ribarca, lokaliteta sa obe strane Dunava i staništa više od 400 zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta.

zavrni rukave 3 novi sad sodros
Slika: Vera Rajtenbah/Facebook

zavrni rukave 3 novi sad

Kragujevčani u čistili jezero Bubanj. U akciji je korišćen i jedan čamac.

zavrni rukave 3 kragujevac

Ekipe su na nekim lokacijama bile malobrojne, ali to ih nije omelo da završe posao. Takav slučaj je bio u Lazarevcu, Niškoj Banji, Begeču.

zavrni rukave 3 begec

Sa Twitter-a je juče o akciji čišćenja u Sokobanji izveštavala i Danijela Vujošević, gde je u selu Vrelo očišćen izvor reke Moravice, ali i velika količina đubreta u okolini. „Svaka krivina je jedno đubrište“, napisala je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

26. april 2021. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizacija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

26. april 2021. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

26. april 2021. - U Srbiji sistem sakupljanja otpada, gotovo da ne postoji, te se cirkularna ekonomija oslanja na preko 60.000 neformalnih sakupljača, uglavnom Roma

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

26. april 2021. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači