Životna sredina

Više od 2.000 građana zavrnulo rukave i učestvovalo u najvećoj akciji čišćenja u Srbiji 

zavrni rukave 3 beograd kosutnjak

Čišćenje na Košutnjaku u Beogradu (Facebook/Eko straža)

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja Zavrni rukave, koju je pokrenula neformalna grupa građana Eko straža, juče je na 52 lokacije širom Srbije okupila oko 2.000 građana, među kojima je bilo više stotina dece.

U prvoj akciji u okviru kampanje, održanoj pre dva meseca, smeće je očišćeno sa dve lokacije (reka Peštan kod naselja Rudovci i Rosomačka reka odnosno Rošomački Lonci na Staroj planini), u drugoj sa 14, a u trećoj sa čak 52, što govori kako se veoma brzo povećalo interesovanje građana, ali ujedno i o velikom broju nelegalnih deponija po čitavoj zemlji.

Kampanja ima za cilj ne samo da se počisti đubre sa određene lokacije, već i da se čišćenje omasovi, ali i da bi se uticalo na državne institucije da nađu trajno rešenje za smeće, tačnije da izgrade sistem za upravljanje otpadom. Zasad su itekako vidljivi rezultati kada je reč o omasovljenju akcije, pa se čeka reagovanje države.

Zavrni rukave se održava na svake četiri nedelje i to u nedelju, a funkcioniše tako što svaki pojedinac ili organizacija imaju mogućnost da prijave lokaciju i budu domaćini akcije.

Bojan Simišić, osnivač Eko straže, učestvovao je u akciji čišćenja smeća na Tari

Bojan Simišić, iz Eko straže, kaže da je u trećoj akciji izvučeno između 6.000 i 7.000 kesa smeća.

„Pronađeno je mnogo tepiha, starih televizora, šerpi, papuča, ćebadi. Na nekim mestima odaziv je bio čak do 90 ljudi. Iako nije Estonija 2008. mislim da smo korak bliže tome“, ističe on.

Simišić navodi da je energija pozitivna, nema kolateralne štete, druženje je na vrhuncu i velika većina građana koji su učestvovali žele da nastave sa akcijama.

Zavrni rukave 4 je najverovatnije za četiri nedelje i očekujemo još veći izazov, najavio je on, i zahvalio se svima koji su učestvovali i koji na ovaj način pokazuju lepšu stranu Srbije.

Najmlađi za primer – u prvim redovima

Najmlađa ekipa je izgleda bila ona iz Grabovaca, sela u blizini Šapca. Fudbalski klub Graničar je na svom Fejsbuk profilu napisao da su se juče aktivirali najmlađi meštani Grabovaca i podržali akciju Zavrni rukave. Time su ulepšali svoje selo i očistili ga pred predstojeće praznike, naveli su iz ovog fudbalskog kluba.

zavrni rukave 3 sabac grabovci

Deca su skoro svuda bili u prvim redovima. Tako je bilo u Beogradu, u Bloku 44, u Kraljevu i Požegi.

zavrni rukave 3 beograd blok 44

Nišlije su uz vođstvo Eko gerile Niš očistile divlju deponiju kod Hitne pomoći. Otpada je bilo dovoljno da se napuni jedan kamio lokalnog komunalnog preduzeća.

zavrni rukave 3 nis
Slika: Eko gerila Niš/ Facebook

U Novom Sadu čišćenje je organizovano na dve lokacije: Šodroš i Oficirac. Na obe lokacije je bila potpisivana i peticija za očuvanje Šodroša, Kameničke ade i Ribarca, lokaliteta sa obe strane Dunava i staništa više od 400 zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta.

zavrni rukave 3 novi sad sodros
Slika: Vera Rajtenbah/Facebook

zavrni rukave 3 novi sad

Kragujevčani u čistili jezero Bubanj. U akciji je korišćen i jedan čamac.

zavrni rukave 3 kragujevac

Ekipe su na nekim lokacijama bile malobrojne, ali to ih nije omelo da završe posao. Takav slučaj je bio u Lazarevcu, Niškoj Banji, Begeču.

zavrni rukave 3 begec

Sa Twitter-a je juče o akciji čišćenja u Sokobanji izveštavala i Danijela Vujošević, gde je u selu Vrelo očišćen izvor reke Moravice, ali i velika količina đubreta u okolini. „Svaka krivina je jedno đubrište“, napisala je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude