Električna energija

Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

Photo: gov.me

Objavljeno

12.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore usvojila je rebalans budžeta kojim je predviđeno 70 miliona evra za kupovinu akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Italijanska kompanija je u julu prošle godine obavestila Vladu Crne Gore o aktiviranju “put-opcije“, čime je zvanično pokrenut proces povlačenja kompanije iz vlasništva i upravljačkih struktura EPCG.

“Put opcija” je predviđena akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A i predviđa prodaju akcija A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata od 1. maja 2018.

Nakon odluke Vlade o rebalansu budžeta, potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović rekao je da je država izdvojila novac za kupovinu akcija EPCG u skladu sa ugovorom.

„Država ponovo preuzima vlasništvo nad ovom važnom kompanijom. Istovremeno, ostavljamo otvorena vrata novom strateškom partneru, koji će zajedno sa nama ulagati u razvoj različitih projekata u energetskom sektoru“, rekao je Simović.

U decembru su crnogorski mediji preneli da Vlada namerava da kupi akcije A2A u EPCG uz podršku neke finansijske institucije.

Ministarstvo ekonomije je tada najavilo da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora ili finansijskih institucija.

Kompanija A2A je 2009. godine platila 436 miliona evra za 43,7 odsto udela u EPCG. Crnogorska vlada sada ima 51 osto akcija, dok A2A poseduje 41.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. mart 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. mart 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

12. mart 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

12. mart 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane