Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

12.03.2018.

Photo: gov.me
Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

Vlada Crne Gore usvojila je rebalans budžeta kojim je predviđeno 70 miliona evra za kupovinu akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Italijanska kompanija je u julu prošle godine obavestila Vladu Crne Gore o aktiviranju “put-opcije”, čime je zvanično pokrenut proces povlačenja kompanije iz vlasništva i upravljačkih struktura EPCG.

“Put opcija” je predviđena akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A i predviđa prodaju akcija A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata od 1. maja 2018.

Nakon odluke Vlade o rebalansu budžeta, potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović rekao je da je država izdvojila novac za kupovinu akcija EPCG u skladu sa ugovorom.

“Država ponovo preuzima vlasništvo nad ovom važnom kompanijom. Istovremeno, ostavljamo otvorena vrata novom strateškom partneru, koji će zajedno sa nama ulagati u razvoj različitih projekata u energetskom sektoru”, rekao je Simović.

U decembru su crnogorski mediji preneli da Vlada namerava da kupi akcije A2A u EPCG uz podršku neke finansijske institucije.

Ministarstvo ekonomije je tada najavilo da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora ili finansijskih institucija.

Kompanija A2A je 2009. godine platila 436 miliona evra za 43,7 odsto udela u EPCG. Crnogorska vlada sada ima 51 osto akcija, dok A2A poseduje 41.