x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

12.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: gov.me
Vlada Crne Gore obezbedila novac za otkup akcija A2A u EPCG

Vlada Crne Gore usvojila je rebalans budžeta kojim je predviđeno 70 miliona evra za kupovinu akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Italijanska kompanija je u julu prošle godine obavestila Vladu Crne Gore o aktiviranju “put-opcije”, čime je zvanično pokrenut proces povlačenja kompanije iz vlasništva i upravljačkih struktura EPCG.

“Put opcija” je predviđena akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A i predviđa prodaju akcija A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata od 1. maja 2018.

Nakon odluke Vlade o rebalansu budžeta, potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović rekao je da je država izdvojila novac za kupovinu akcija EPCG u skladu sa ugovorom.

“Država ponovo preuzima vlasništvo nad ovom važnom kompanijom. Istovremeno, ostavljamo otvorena vrata novom strateškom partneru, koji će zajedno sa nama ulagati u razvoj različitih projekata u energetskom sektoru”, rekao je Simović.

U decembru su crnogorski mediji preneli da Vlada namerava da kupi akcije A2A u EPCG uz podršku neke finansijske institucije.

Ministarstvo ekonomije je tada najavilo da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora ili finansijskih institucija.

Kompanija A2A je 2009. godine platila 436 miliona evra za 43,7 odsto udela u EPCG. Crnogorska vlada sada ima 51 osto akcija, dok A2A poseduje 41.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.