Električna energija

Italijanska kompanija A2A ponudila Vladi Crne Gore da otkupi akcije u EPCG za 250 miliona evra

Slika: EPCG

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A zvanično je počela proces istupanja iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), ponudivši  Vladi Crne Gore da preuzme akcije u EPCG za 250 miliona evra.

A2A je dostavila Vladi Crne Gore „put opciju“ kojom su definisani uslovi izlaska iz EPCG. „Put opcija” predviđa da Vlada preuzme sve akcije A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata počev od 1. maja 2018, saopštila je italijanska kompanija.

„Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG. Vlada Crne Gore je u pregovorima postigla ovu opciju kako ne bi opteretila budžet Crne Gore, jer se radi o isplati u sedam godišnjih rata“, saopštila je Vlada Crne Gore.

A2A je nakon aktiviranja put opcije u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država.

Italijanska kompanija je vlasnik 41,75 odsto akcija u EPCG a Vlada ima pravo preče kupovine tih akcija.

A2A je 2009. godine kupio udeo u EPCG za 436 miliona evra, odnosno 8,4 eura po deonici.

Italijanski rukovodioci podneli ostavke

Izvršni direktor EPCG Tonino Maljo i još tri italijanska rukovodioca u toj kompaniji podneli su 3. jula ostavke Odboru direktora EPCG, saznaje Pobjeda.

Oni će, prema kolektivnom ugovoru, funkciju obavljati narednih 30 dana. Odbor direktora će u međuvremenu imenovati državne predstavnike u menadžmentu, koji će funkciju preuzeti od 2. avgusta.

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić najavila je krajem juna da A2A odlazi iz EPCG, nakon što 1. jula istekne ugovor.

A2A je, kako su ranije javili mediji, pokrenula postupak prodaje akcija u EPCG i angažovala investicionu banku Rotšild da bi to sprovela do kraja godine. Nezvanično, za akcije EPCG je zainteresovana Elektroprivreda Srbije.

Analitičar: Preuzimanje EPCG teret za javne finansije

Analitičar Dejan Mijović je ocenio za Vijesti da Vlada uporno krije razloge raskida partnerstva sa A2A.

On je rekao i da sve ukazuje da će Crna Gora pretrpeti štetu jer su male šanse da će Italijane zameniti neki referentni evropski proizvođač struje.

On je rekao i da bi država, da bi povratila vlasništvo nad EPCG, morala da se dodatno zaduži što bi za njene javne finansije i građane bilo preveliko opterećenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. jul 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. jul 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. jul 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. jul 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji