Električna energija

Italijanska kompanija A2A ponudila Vladi Crne Gore da otkupi akcije u EPCG za 250 miliona evra

Slika: EPCG

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A zvanično je počela proces istupanja iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), ponudivši  Vladi Crne Gore da preuzme akcije u EPCG za 250 miliona evra.

A2A je dostavila Vladi Crne Gore „put opciju“ kojom su definisani uslovi izlaska iz EPCG. „Put opcija” predviđa da Vlada preuzme sve akcije A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata počev od 1. maja 2018, saopštila je italijanska kompanija.

„Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG. Vlada Crne Gore je u pregovorima postigla ovu opciju kako ne bi opteretila budžet Crne Gore, jer se radi o isplati u sedam godišnjih rata“, saopštila je Vlada Crne Gore.

A2A je nakon aktiviranja put opcije u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država.

Italijanska kompanija je vlasnik 41,75 odsto akcija u EPCG a Vlada ima pravo preče kupovine tih akcija.

A2A je 2009. godine kupio udeo u EPCG za 436 miliona evra, odnosno 8,4 eura po deonici.

Italijanski rukovodioci podneli ostavke

Izvršni direktor EPCG Tonino Maljo i još tri italijanska rukovodioca u toj kompaniji podneli su 3. jula ostavke Odboru direktora EPCG, saznaje Pobjeda.

Oni će, prema kolektivnom ugovoru, funkciju obavljati narednih 30 dana. Odbor direktora će u međuvremenu imenovati državne predstavnike u menadžmentu, koji će funkciju preuzeti od 2. avgusta.

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić najavila je krajem juna da A2A odlazi iz EPCG, nakon što 1. jula istekne ugovor.

A2A je, kako su ranije javili mediji, pokrenula postupak prodaje akcija u EPCG i angažovala investicionu banku Rotšild da bi to sprovela do kraja godine. Nezvanično, za akcije EPCG je zainteresovana Elektroprivreda Srbije.

Analitičar: Preuzimanje EPCG teret za javne finansije

Analitičar Dejan Mijović je ocenio za Vijesti da Vlada uporno krije razloge raskida partnerstva sa A2A.

On je rekao i da sve ukazuje da će Crna Gora pretrpeti štetu jer su male šanse da će Italijane zameniti neki referentni evropski proizvođač struje.

On je rekao i da bi država, da bi povratila vlasništvo nad EPCG, morala da se dodatno zaduži što bi za njene javne finansije i građane bilo preveliko opterećenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.