Električna energija

Italijanska kompanija A2A ponudila Vladi Crne Gore da otkupi akcije u EPCG za 250 miliona evra

Slika: EPCG

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A zvanično je počela proces istupanja iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), ponudivši  Vladi Crne Gore da preuzme akcije u EPCG za 250 miliona evra.

A2A je dostavila Vladi Crne Gore „put opciju“ kojom su definisani uslovi izlaska iz EPCG. „Put opcija” predviđa da Vlada preuzme sve akcije A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata počev od 1. maja 2018, saopštila je italijanska kompanija.

„Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG. Vlada Crne Gore je u pregovorima postigla ovu opciju kako ne bi opteretila budžet Crne Gore, jer se radi o isplati u sedam godišnjih rata“, saopštila je Vlada Crne Gore.

A2A je nakon aktiviranja put opcije u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država.

Italijanska kompanija je vlasnik 41,75 odsto akcija u EPCG a Vlada ima pravo preče kupovine tih akcija.

A2A je 2009. godine kupio udeo u EPCG za 436 miliona evra, odnosno 8,4 eura po deonici.

Italijanski rukovodioci podneli ostavke

Izvršni direktor EPCG Tonino Maljo i još tri italijanska rukovodioca u toj kompaniji podneli su 3. jula ostavke Odboru direktora EPCG, saznaje Pobjeda.

Oni će, prema kolektivnom ugovoru, funkciju obavljati narednih 30 dana. Odbor direktora će u međuvremenu imenovati državne predstavnike u menadžmentu, koji će funkciju preuzeti od 2. avgusta.

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić najavila je krajem juna da A2A odlazi iz EPCG, nakon što 1. jula istekne ugovor.

A2A je, kako su ranije javili mediji, pokrenula postupak prodaje akcija u EPCG i angažovala investicionu banku Rotšild da bi to sprovela do kraja godine. Nezvanično, za akcije EPCG je zainteresovana Elektroprivreda Srbije.

Analitičar: Preuzimanje EPCG teret za javne finansije

Analitičar Dejan Mijović je ocenio za Vijesti da Vlada uporno krije razloge raskida partnerstva sa A2A.

On je rekao i da sve ukazuje da će Crna Gora pretrpeti štetu jer su male šanse da će Italijane zameniti neki referentni evropski proizvođač struje.

On je rekao i da bi država, da bi povratila vlasništvo nad EPCG, morala da se dodatno zaduži što bi za njene javne finansije i građane bilo preveliko opterećenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski