Električna energija

EPS zainteresovan za kupovinu akcija u EPCG tvrde crnogorski mediji

Slika: EPCG

Objavljeno

22.06.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Crnogorski mediji tvrde da je Elektroprivreda Srbije (EPS) zainteresovana za kupovinu akcija u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) od italijanske firme A2A, ali EPS nije ni demantovao ni potvrdio tu vest. Mediji u Podgorici tvrde da EPS namerava da kupi 41,7 odsto akcija koje A2A posjeduje u EPCG.

U saopštenju Sektora za odnose sa javnošću EPS se kaže da je pitanje kupovine akcija u energetskim kompanijama kao što je EPCG u nadležnosti resornih ministarstva a da se “strateške odluke za širenje Elektroprivrede Srbije u regionu donose na nivou Vlade Srbije, koja je osnivač Javnog preduzeća EPS”.

Crnogorski dnevnik Vijesti je tražio komentar o mogućoj kupovini akcija EPCG od Ministarstva rudarstva i energetike Srbije koje je odgovorilo da nije nadležno u ovom slučaju.

Italijanska kompanija A2A je angažovala investicionu banku Rotšild jer planira da do kraja godine proda svoje akcije u EPCG kako je to potvrdio i crnogorski premijer Duško Marković. On je krajem maja izjavio da se čeka odluka Italijana a da će onda nejgova vlada doneti odluku o mogućem otkupu tih akcija.

Kompanija A2A ima pravo da svoje akcije u EPCG ponudi Vladi Crne Gore za 250 miliona eura u roku od tri meseca od isteka ugovora, odnosno do kraja septembra ove godine. Menadžment italijanske firme je najavio da će do tada biti doneta konkretna odluka o prodaji akcija.

EPS je za kupovinu akcija EPCG bila zainteresovana i 2009. godine kada je akcije kupila A2A. Upravni odbor EPS je u martu 2009. dao saglasnost menadžmentu da učestvuje na tenderu za kupovinu 18,3 odsto akcija u EPCG. EPS je tada otkupio tendersku dokumentaciju za 50.000 evra ali nije dostavio ponudu.

Udeo države u EPCG, prema podacima crnogorske berze, iznosi 57,0151% dok A2A poseduje 41,7477% a ostatak je u rukama malih deoničara.

EPCG ima kapacitete za proizvodnju elektricne energije ukupne instalisane snage 868 megavata, od cega je 657 megavata (76%) u hidroelektranama Perućica i Piva, a 210 megavata (24%) u termoelektrani Pljevlja.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima