Električna energija

EPS zainteresovan za kupovinu akcija u EPCG tvrde crnogorski mediji

Slika: EPCG

Objavljeno

22.06.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Crnogorski mediji tvrde da je Elektroprivreda Srbije (EPS) zainteresovana za kupovinu akcija u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) od italijanske firme A2A, ali EPS nije ni demantovao ni potvrdio tu vest. Mediji u Podgorici tvrde da EPS namerava da kupi 41,7 odsto akcija koje A2A posjeduje u EPCG.

U saopštenju Sektora za odnose sa javnošću EPS se kaže da je pitanje kupovine akcija u energetskim kompanijama kao što je EPCG u nadležnosti resornih ministarstva a da se “strateške odluke za širenje Elektroprivrede Srbije u regionu donose na nivou Vlade Srbije, koja je osnivač Javnog preduzeća EPS”.

Crnogorski dnevnik Vijesti je tražio komentar o mogućoj kupovini akcija EPCG od Ministarstva rudarstva i energetike Srbije koje je odgovorilo da nije nadležno u ovom slučaju.

Italijanska kompanija A2A je angažovala investicionu banku Rotšild jer planira da do kraja godine proda svoje akcije u EPCG kako je to potvrdio i crnogorski premijer Duško Marković. On je krajem maja izjavio da se čeka odluka Italijana a da će onda nejgova vlada doneti odluku o mogućem otkupu tih akcija.

Kompanija A2A ima pravo da svoje akcije u EPCG ponudi Vladi Crne Gore za 250 miliona eura u roku od tri meseca od isteka ugovora, odnosno do kraja septembra ove godine. Menadžment italijanske firme je najavio da će do tada biti doneta konkretna odluka o prodaji akcija.

EPS je za kupovinu akcija EPCG bila zainteresovana i 2009. godine kada je akcije kupila A2A. Upravni odbor EPS je u martu 2009. dao saglasnost menadžmentu da učestvuje na tenderu za kupovinu 18,3 odsto akcija u EPCG. EPS je tada otkupio tendersku dokumentaciju za 50.000 evra ali nije dostavio ponudu.

Udeo države u EPCG, prema podacima crnogorske berze, iznosi 57,0151% dok A2A poseduje 41,7477% a ostatak je u rukama malih deoničara.

EPCG ima kapacitete za proizvodnju elektricne energije ukupne instalisane snage 868 megavata, od cega je 657 megavata (76%) u hidroelektranama Perućica i Piva, a 210 megavata (24%) u termoelektrani Pljevlja.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. jun 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. jun 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

22. jun 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. jun 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.