Električna energija

Italijanska kompanija A2A prodaje akcije u EPCG

Slika: EPCG

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A odlučila je da proda svoj udeo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopštio je crnogorski premijer Duško Marković. On je rekao da vlada očekuje zvanično obaveštenje o odluci da bi odlučila da li da ona otkupi akcije ili ne po pravu preče kupovine.

Italijanska kompanija je strateški partner Vlade Crne Gore sa pravom upravljanja EPCG od 2009. godine kada je za 430 miliona evra kupila paket akcija koji nije većinski. Ugovor sa vladom Crne Gore je istekao 2015. a sredinom 2016. je usvojen novi ugovor koji omogućava A2A da izađe iz EPCG uz uslov da vlada ima pravo preče kupovine akcija po ceni od 250 milion evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Stav crnogorske Vlade je da želi da nastavi partnerstvo jer smatra da je ugovor sa italijanskom kompanijom strateški važan za energetsku nezavisnost zemlje.

Skupština Crne Gore je početkom marta ove godine usvojila aneks akcionarskog ugovora sa A2A o daljem upravljanju EPCG koji daje italijanskoj kompaniji priliku da se do 30. juna izjasni o namerama u vezi sa prodajom akcija.

Osnovne stavke novog aneksa ugovora su definisanje načina izlaska A2A iz EPCG i garancije da se neće odustati od izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Premijer Marković je novinarima rekao da je definitivno jasno da će se izgraditi drugi bloka Termoelektrane Pljevlja, dodajući da se još vodi dijalog sa mogućim investitorima.

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano je izjavio ranije da će ta italijanska kompanija razmotriti povlačenje iz EPCG ukoliko Vlada Crne Gore ne reši probleme oko investicija, isplate dividendi i u vezi sa upravljanjem elektroprivredom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

28 септембра 2022 - Desničarski savez kojeg predvodi Đorđa Meloni zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i korišćenje nuklearne energije

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

28 септембра 2022 - Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu

Golob Slovenija 2023 pet milijardi evra borbu energetskom krizom

Premijer Golob: Slovenija će 2023. dati pet milijardi evra na borbu s energetskom krizom

27 септембра 2022 - Slovenija će sledeće godine potrošiti gotovo pet milijardi evra na zaštitu od posledica energetske krize, izjavio je premijer Robert Golob

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...