Električna energija

Italijanska kompanija A2A prodaje akcije u EPCG

Slika: EPCG

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A odlučila je da proda svoj udeo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopštio je crnogorski premijer Duško Marković. On je rekao da vlada očekuje zvanično obaveštenje o odluci da bi odlučila da li da ona otkupi akcije ili ne po pravu preče kupovine.

Italijanska kompanija je strateški partner Vlade Crne Gore sa pravom upravljanja EPCG od 2009. godine kada je za 430 miliona evra kupila paket akcija koji nije većinski. Ugovor sa vladom Crne Gore je istekao 2015. a sredinom 2016. je usvojen novi ugovor koji omogućava A2A da izađe iz EPCG uz uslov da vlada ima pravo preče kupovine akcija po ceni od 250 milion evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Stav crnogorske Vlade je da želi da nastavi partnerstvo jer smatra da je ugovor sa italijanskom kompanijom strateški važan za energetsku nezavisnost zemlje.

Skupština Crne Gore je početkom marta ove godine usvojila aneks akcionarskog ugovora sa A2A o daljem upravljanju EPCG koji daje italijanskoj kompaniji priliku da se do 30. juna izjasni o namerama u vezi sa prodajom akcija.

Osnovne stavke novog aneksa ugovora su definisanje načina izlaska A2A iz EPCG i garancije da se neće odustati od izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Premijer Marković je novinarima rekao da je definitivno jasno da će se izgraditi drugi bloka Termoelektrane Pljevlja, dodajući da se još vodi dijalog sa mogućim investitorima.

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano je izjavio ranije da će ta italijanska kompanija razmotriti povlačenje iz EPCG ukoliko Vlada Crne Gore ne reši probleme oko investicija, isplate dividendi i u vezi sa upravljanjem elektroprivredom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima