Električna energija

Italijanska kompanija A2A prodaje akcije u EPCG

Slika: EPCG

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A odlučila je da proda svoj udeo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopštio je crnogorski premijer Duško Marković. On je rekao da vlada očekuje zvanično obaveštenje o odluci da bi odlučila da li da ona otkupi akcije ili ne po pravu preče kupovine.

Italijanska kompanija je strateški partner Vlade Crne Gore sa pravom upravljanja EPCG od 2009. godine kada je za 430 miliona evra kupila paket akcija koji nije većinski. Ugovor sa vladom Crne Gore je istekao 2015. a sredinom 2016. je usvojen novi ugovor koji omogućava A2A da izađe iz EPCG uz uslov da vlada ima pravo preče kupovine akcija po ceni od 250 milion evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Stav crnogorske Vlade je da želi da nastavi partnerstvo jer smatra da je ugovor sa italijanskom kompanijom strateški važan za energetsku nezavisnost zemlje.

Skupština Crne Gore je početkom marta ove godine usvojila aneks akcionarskog ugovora sa A2A o daljem upravljanju EPCG koji daje italijanskoj kompaniji priliku da se do 30. juna izjasni o namerama u vezi sa prodajom akcija.

Osnovne stavke novog aneksa ugovora su definisanje načina izlaska A2A iz EPCG i garancije da se neće odustati od izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Premijer Marković je novinarima rekao da je definitivno jasno da će se izgraditi drugi bloka Termoelektrane Pljevlja, dodajući da se još vodi dijalog sa mogućim investitorima.

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano je izjavio ranije da će ta italijanska kompanija razmotriti povlačenje iz EPCG ukoliko Vlada Crne Gore ne reši probleme oko investicija, isplate dividendi i u vezi sa upravljanjem elektroprivredom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU