x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Italijanska kompanija A2A prodaje akcije u EPCG

03.06.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPCG
Italijanska kompanija A2A prodaje akcije u EPCG

Italijanska kompanija A2A odlučila je da proda svoj udeo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopštio je crnogorski premijer Duško Marković. On je rekao da vlada očekuje zvanično obaveštenje o odluci da bi odlučila da li da ona otkupi akcije ili ne po pravu preče kupovine.

Italijanska kompanija je strateški partner Vlade Crne Gore sa pravom upravljanja EPCG od 2009. godine kada je za 430 miliona evra kupila paket akcija koji nije većinski. Ugovor sa vladom Crne Gore je istekao 2015. a sredinom 2016. je usvojen novi ugovor koji omogućava A2A da izađe iz EPCG uz uslov da vlada ima pravo preče kupovine akcija po ceni od 250 milion evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Stav crnogorske Vlade je da želi da nastavi partnerstvo jer smatra da je ugovor sa italijanskom kompanijom strateški važan za energetsku nezavisnost zemlje.

Skupština Crne Gore je početkom marta ove godine usvojila aneks akcionarskog ugovora sa A2A o daljem upravljanju EPCG koji daje italijanskoj kompaniji priliku da se do 30. juna izjasni o namerama u vezi sa prodajom akcija.

Osnovne stavke novog aneksa ugovora su definisanje načina izlaska A2A iz EPCG i garancije da se neće odustati od izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Premijer Marković je novinarima rekao da je definitivno jasno da će se izgraditi drugi bloka Termoelektrane Pljevlja, dodajući da se još vodi dijalog sa mogućim investitorima.

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano je izjavio ranije da će ta italijanska kompanija razmotriti povlačenje iz EPCG ukoliko Vlada Crne Gore ne reši probleme oko investicija, isplate dividendi i u vezi sa upravljanjem elektroprivredom.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.