Električna energija

Skupština Crne Gore usvojila Aneks ugovora o upravljanju EPCG

Photo: Skupstina.me

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore usvojila je predlog Aneksa akcionarskog ugovora između države i italijanske kompanije A2A o upravljanju Elektroprivredom Crne Gore (EPCG).

Aneksom je ugovor o upravljanju EPCG produžen do 30. juna ove godine, nakon što je prethodno akcionarski ugovor istekao 31. decembra 2016. Odluka je objavljena na sajtu Skupštine Crne Gore.

Prethodno sklopljeni ugovor utvrdio je pravo preče kupovine, prema kom je A2A u obavezi da obavesti vladu o potencijalnoj nameri da proda svoj udeo, sa jasnom informacijom o kupcu i uslovima transakcije. Ukoliko nije zadovoljna sa kupcem, država bi iskoristila pravo preče kupovine akcija.

U slučaju raskidanja sporazuma ili pojave novih okolnosti koje onemogućavaju njegovo sprovođenje, Vlada Crne Gore preuzela bi udeo italijanskog partnera u EPCG za 250 miliona evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Crnogorska vlada i A2A imali su nesuglasice po pitanju upravljanja EPCG. Jabuka razdora bila je izgradnja drugog bloga termoelektrane Pljevlja, oko čega je na kraju postignut sporazum. Taj dogovor sklopljen je u junu prošle godine.

A2A je kupila 44 odsto deonica EPCG za 430 miliona evra 2009. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

10. mart 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. mart 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

10. mart 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

10. mart 2017. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu