Električna energija

Skupština Crne Gore usvojila Aneks ugovora o upravljanju EPCG

Photo: Skupstina.me

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore usvojila je predlog Aneksa akcionarskog ugovora između države i italijanske kompanije A2A o upravljanju Elektroprivredom Crne Gore (EPCG).

Aneksom je ugovor o upravljanju EPCG produžen do 30. juna ove godine, nakon što je prethodno akcionarski ugovor istekao 31. decembra 2016. Odluka je objavljena na sajtu Skupštine Crne Gore.

Prethodno sklopljeni ugovor utvrdio je pravo preče kupovine, prema kom je A2A u obavezi da obavesti vladu o potencijalnoj nameri da proda svoj udeo, sa jasnom informacijom o kupcu i uslovima transakcije. Ukoliko nije zadovoljna sa kupcem, država bi iskoristila pravo preče kupovine akcija.

U slučaju raskidanja sporazuma ili pojave novih okolnosti koje onemogućavaju njegovo sprovođenje, Vlada Crne Gore preuzela bi udeo italijanskog partnera u EPCG za 250 miliona evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Crnogorska vlada i A2A imali su nesuglasice po pitanju upravljanja EPCG. Jabuka razdora bila je izgradnja drugog bloga termoelektrane Pljevlja, oko čega je na kraju postignut sporazum. Taj dogovor sklopljen je u junu prošle godine.

A2A je kupila 44 odsto deonica EPCG za 430 miliona evra 2009. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU