Električna energija

Skupština Crne Gore usvojila Aneks ugovora o upravljanju EPCG

Photo: Skupstina.me

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore usvojila je predlog Aneksa akcionarskog ugovora između države i italijanske kompanije A2A o upravljanju Elektroprivredom Crne Gore (EPCG).

Aneksom je ugovor o upravljanju EPCG produžen do 30. juna ove godine, nakon što je prethodno akcionarski ugovor istekao 31. decembra 2016. Odluka je objavljena na sajtu Skupštine Crne Gore.

Prethodno sklopljeni ugovor utvrdio je pravo preče kupovine, prema kom je A2A u obavezi da obavesti vladu o potencijalnoj nameri da proda svoj udeo, sa jasnom informacijom o kupcu i uslovima transakcije. Ukoliko nije zadovoljna sa kupcem, država bi iskoristila pravo preče kupovine akcija.

U slučaju raskidanja sporazuma ili pojave novih okolnosti koje onemogućavaju njegovo sprovođenje, Vlada Crne Gore preuzela bi udeo italijanskog partnera u EPCG za 250 miliona evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Crnogorska vlada i A2A imali su nesuglasice po pitanju upravljanja EPCG. Jabuka razdora bila je izgradnja drugog bloga termoelektrane Pljevlja, oko čega je na kraju postignut sporazum. Taj dogovor sklopljen je u junu prošle godine.

A2A je kupila 44 odsto deonica EPCG za 430 miliona evra 2009. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

10. mart 2017. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

10. mart 2017. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

10. mart 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

10. mart 2017. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune