Vesti

Vlada Crne Gore traži podršku finansijskog investitora da otkupi akcije A2A u EPCG

Vlada Crne Gore trazi podrsku finansijskog investitora da otkupi akcije A2A u EPCG

Photo: EPCG

Objavljeno

20.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore namerava da uz podršku finansijske institucije otkupi akcije italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), kao i da angažuje pravnog savetnika za privatizaciju, koji bi joj u tome pomogao, preneli su crnogorski mediji.

Vlada Crne Gore vlasnik je 57 odsto akcija u EPCG, a A2A 41 odsto.

Ministarstvo ekonomije je nedavno saopštilo da razmatra opcije kojim bi se ubrzao izlazak italijanske A2A iz vlasničke strukture EPCG, kao i da su u toku razgovori sa nekoliko potencijalnih investitora, odnosno finansijskih intitucija.

“Razmatraju se opcije za ubrzani izlazak A2A iz EPCG koji ne bi dodatno opteretio javne finansije. Namera je da Vlada, uz podršku finansijske institucije koju bi odabrala, razmotri mogućnost definisanja povoljnijeg načina otkupa akcija A2A od onog koji definiše put opcija“, prenose crnogorski mediji.

Predstavnici ministarstva navode da su pregovori sa više finansijskih institucija su u toku.

Ministarstvo namerava i da angažuje pravnog savetnika za privatizaciju EPCG.

Italijanska kompanija A2A je početkom jula obavestila Vladu Crne Gore o aktiviranju put opcije, čime je zvanično počeo proces izlaska te kompanije iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG.

A2A je 2009. godine za 43,7 odsto akcija EPCG platio 436 miliona evra.

Put opcija je definisana akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A i predviđa prodaju akcija A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata počev od 1. maja 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. decembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. decembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. decembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

20. decembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.