VIDEO

VIDEO – Perspective: Očekivanja od Zelenog fonda, Ana Petrović Vukićević

Ana Petrovic Vukucevic intervju

Objavljeno

30.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Balkan Green Energy News predstavlja treću epizodu video serijala Perspective u kome će eksperti, donosioci odluka, poslovna zajednica i drugi stejkholderi izneti svoje stavove i razmišljanja o održivom energetskom razvoju i temama koje se odnose na zaštitu životne sredine u regionu Balkana, Evropi i svetu.

U trećoj epizodi o problemima sa kojima se recikleri suočavaju i očekivanjima od osnivanja Zelenog fonda govori Ana Petrović Vukićević, predsednica Udruženja reciklera Srbije.

Za reciklere koji posluju u Srbiji osnivanje Zelenog fonda predstavlja prvi korak ka ponovnom uspostavljanju stabilnog i predvidivog ambijenta koji bi omogućio kontinuirano subvencionisanje industrije prerade otpada. Sa 60 miliona kilograma otpada koliko prerade na godišnjem nivou, recikleri se suočavaju sa teškoćama u poslovanju pre svega zbog kašnjenja u isplati subvencija od strane države. Prema rečima naše sagovornice, jedan od osnovnih problema je slaba naplata ekoloških taksi od nesavesnih zagađivača i nenamensko trošenje sredstava.

“Mi ćemo imati problem da prikažemo pozitivno poslovanje, zbog čega nas banke više neće kreditirati. Jedan od načina da se problemi skorije reše je formiranje Zelenog fonda koji ne bi trebalo da bude budžetska linija. Mi bismo želeli da se taj fond puni po nekoj formuli u odnosu na sva prikupljena sredstva od ekoloških taksi, a paralelno se borimo i da naplata taksi bude veća,” rekla je Petrović Vukićević.

Za više informacija o ovoj temi iz ugla industrije prerade otpada pogledajte video.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

30. decembar 2016. - Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu na konferenciji BEF 2023.

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

30. decembar 2016. - Obaveza instaliranja baterija će povećati ulaganje u nove elektrane 20-30 odsto, rekla je ona na Beogradskom energetskom forumu 2023.

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

30. decembar 2016. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

30. decembar 2016. - Postrojenjem upravljaju francuska Veolia i japanski Itochu, koji su sa Gradom Beogradom sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu