VIDEO

VIDEO – Perspective: Očekivanja od Zelenog fonda, Ana Petrović Vukićević

Ana Petrovic Vukucevic intervju

Objavljeno

30.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Balkan Green Energy News predstavlja treću epizodu video serijala Perspective u kome će eksperti, donosioci odluka, poslovna zajednica i drugi stejkholderi izneti svoje stavove i razmišljanja o održivom energetskom razvoju i temama koje se odnose na zaštitu životne sredine u regionu Balkana, Evropi i svetu.

U trećoj epizodi o problemima sa kojima se recikleri suočavaju i očekivanjima od osnivanja Zelenog fonda govori Ana Petrović Vukićević, predsednica Udruženja reciklera Srbije.

Za reciklere koji posluju u Srbiji osnivanje Zelenog fonda predstavlja prvi korak ka ponovnom uspostavljanju stabilnog i predvidivog ambijenta koji bi omogućio kontinuirano subvencionisanje industrije prerade otpada. Sa 60 miliona kilograma otpada koliko prerade na godišnjem nivou, recikleri se suočavaju sa teškoćama u poslovanju pre svega zbog kašnjenja u isplati subvencija od strane države. Prema rečima naše sagovornice, jedan od osnovnih problema je slaba naplata ekoloških taksi od nesavesnih zagađivača i nenamensko trošenje sredstava.

“Mi ćemo imati problem da prikažemo pozitivno poslovanje, zbog čega nas banke više neće kreditirati. Jedan od načina da se problemi skorije reše je formiranje Zelenog fonda koji ne bi trebalo da bude budžetska linija. Mi bismo želeli da se taj fond puni po nekoj formuli u odnosu na sva prikupljena sredstva od ekoloških taksi, a paralelno se borimo i da naplata taksi bude veća,” rekla je Petrović Vukićević.

Za više informacija o ovoj temi iz ugla industrije prerade otpada pogledajte video.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zavrni rukave 4 kosutnjak kragujevac

Deca i mladi zavrnuli rukave i čistili u nedelju po Srbiji – poslali poruku o značaju čiste životne sredine

31 маја 2021 - U okviru kampanje Zavrni rukave, u nedelju je organizovana četvrta akcija ćišćenja smeća na 42 lokacije širom Srbije u kojoj je učestvovalo dosta dece i mladih.

Nino-Sijeric-solarni-paneli-pristunost

Sijerić, Luxor Solar: solarni paneli čine 60% investicije, birajte proizvođače prisutne na tržištu (VIDEO)

25 маја 2021 - Isplativost fotonaponskih elektrana zavisi od više faktora, a jedna od bitnih stavki je izbor solarnih modula, kaže Nino Sijerić iz kompanije Luxor Solar.

Nemanja-Mikac-solar-skladistenje-energije

Nemanja Mikać: integracija skladištenja, solara i vetra bi dala najjeftiniju energiju na tržištu (VIDEO)

26 априла 2021 - Nemanja Mikać: integracija skladištenja, solara i vetra bi dala najjeftiniju energiju na tržištu i olakšala energetsku tranziciju.

solar-turkovic-cwp

Maja Turković: solar će biti najveći generator likvidnosti tržišta (VIDEO)

22 априла 2021 - Nakon tranzicionog perioda subvencionisanja kroz tržišne premije, solar će postati najveći generator likvidnosti tržišta električne energije, kaže Maja Turković.