OIE

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

29.05.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2024.

Komentari

0

Podeli

Fortis Group privodi kraju akviziciju dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu. Ta kompanija je nedavno instalirala najveću solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji.

Fortis Group, međunarodna korporacija koja je svoj put započela u Turskoj, širi svoje poslovne aktivnosti po Balkanu. Za svoje sedište za Jugoistočnu Evropu je odabrala Beograd.

„Odatle rukovodimo nizom projekata u solarnoj energiji, takođe projektima vetroparkova i novim biogasnim elektranama. I upravo sada završavamo kupovinu dve biogasne elektrane u Pančevu, u Srbiji, i sa zadovoljstvom ćemo uskoro početi proizvodnju. To je jedan par ekselans zeleni projekat koji će biti ponos naše grupe,“ izjavio je operativni direktor Velimir Gavrilović. Na događaju je bilo više od pet stotina učesnika iz 30 zemalja iz čitavog sveta.

Fortis Group u Srbiji razvija tri krupna projekta vetroelektrana

Kompanija u Srbiji ima projekte čija ukupna predviđena snaga iznosi jedan gigavat. Glavni su za vetroparkove Gornjak (194,4 megavata) na istoku zemlje, Juhor (144 megavata), između Kruševca i Jagodine, i Vranje (171 megavat).

Fortis Group planira da ova postrojenja izgradi do kraja 2028. i u njih uključi baterijske sisteme za skladištenje energije. Objavila je da su studije izvodljivosti skoro završene i da očekuje da će te tri vetroelektrane zajedno proizvoditi 1,5 teravat-sat godišnje.

Pri kraju su studije izvodljivosti za projekte vetroelektrana Gornjak, Juhor i Vranje

Ova turska firma već poseduje biogasnu elektranu Dolovo, takođe kod Pančeva, od tri megavata. U njoj se koristi stajnjak i drugi poljoprivredni ostaci, a godišnji učinak joj je 28 gigavat-sati struje.

„Investitorima koji su zainteresovani za energetiku i kompanijama koje već poseduju izgrađene obnovljive izvore možemo ponuditi otkup projekta. Možemo ponuditi sufinansiranje. Možemo ponuditi razne oblike partnerstva. Na kraju, možemo otkupljivati struju iz vaših elektrana i plasirati je širom regiona i van ovog regiona pomoću naših ćerki kompanija koje se bave trgovinom električnom energijom“, izjavio je Gavrilović.

Nazivna snaga nedavno završene solarne elektrane Oslomej je 79,9 megavata

Na svom matičnom tržištu Fortis Group upravlja fotonaponskim i biogasnim pogonima i razvija mrežu za punjenje električnih vozila. U toku su i investicije u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Fortis Group je nedavno izgradio najveću solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji. Državna elektroprivreda Elektrani na Severna Makedonija, ESM, odabrala ga je 2021. za zasnivanje javno-privatnog partnerstva za 50 megavata. Kompanija je ovaj projekat proširila na 79,9 maksimalne snage (pika), sa priključkom od 68,7 megavata.

Lokacija je REK Oslomej, jedan od dva termoenergetska kompleksa u zemlji. Drugi je REK Bitola. Za novu solarnu elektranu na bivšem ugljenokopu očekuje se da će proizvoditi 120 gigavat-sati godišnje. Sastoji se od 124.000 solarnih panela.

U istom području je pre dve godine instaliran fotonaponski sistem od deset megavata. To je bilo prvo takvo postrojenje na bivšem rudniku uglja na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

29. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

29. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

29. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

29. maj 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve