OIE

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

Foto: TeeFarm from Pixabay

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Žagubica mogla bi da dobije svoj prvi vetropark, pod nazivom Gornjak, sa instalisanom snagom od 200 megavata (MW).

Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine na inicijativu firme Windflow East.

Windflow East je krajem avgusta podneo inicijativu Opštini radi obezbeđivanja planskog osnova za izradu tehničke dokumentacije i ishodovanje građevinske dozvole za izgradnju vetroparka Gornjak na području opštine Žagubica.

Ovo je druga najava gradnje vetroparkova u istočnoj Srbiji

Inače, u sklopu ekspanzije investicija u energiju vetra, u ovom delu Srbije najavljena je krajem 2019. gradnja vetroparka snage 50 MW u koji bi investirala firma Crni vrh Power. Kasnije su se pojavile informacije da će snaga ove elektrane biti povećana.

Ukupna površina predviđena za izradu Plana detaljne regulacije za vetropark Gornjak je oko 300 hektara. Planski osnov za izradu Plana je, kako se navodi u opštinskoj odluci, Prostorni plan opštine Žagubica u kojem je jedan od prioriteta inteziviranje izgradnje i korišćenja obnovljivih izvora električne energije.

Planirano je instaliranje 35 vetroturbina

Preliminarne analize pokazale su da bi na predviđenom prostoru moglo da se instalira oko 35 vetroturbina maksimalne instalisane snage 200 MW koje će biti priključene na prenosni elektroenergetski sistem prema uslovima Elektromreže Srbije, piše u odluci.

Za potrebe izrade Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak biće pripremljena i strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Rok za izradu Plana je 12 meseci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke