OIE

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

Foto: TeeFarm from Pixabay

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Žagubica mogla bi da dobije svoj prvi vetropark, pod nazivom Gornjak, sa instalisanom snagom od 200 megavata (MW).

Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine na inicijativu firme Windflow East.

Windflow East je krajem avgusta podneo inicijativu Opštini radi obezbeđivanja planskog osnova za izradu tehničke dokumentacije i ishodovanje građevinske dozvole za izgradnju vetroparka Gornjak na području opštine Žagubica.

Ovo je druga najava gradnje vetroparkova u istočnoj Srbiji

Inače, u sklopu ekspanzije investicija u energiju vetra, u ovom delu Srbije najavljena je krajem 2019. gradnja vetroparka snage 50 MW u koji bi investirala firma Crni vrh Power. Kasnije su se pojavile informacije da će snaga ove elektrane biti povećana.

Ukupna površina predviđena za izradu Plana detaljne regulacije za vetropark Gornjak je oko 300 hektara. Planski osnov za izradu Plana je, kako se navodi u opštinskoj odluci, Prostorni plan opštine Žagubica u kojem je jedan od prioriteta inteziviranje izgradnje i korišćenja obnovljivih izvora električne energije.

Planirano je instaliranje 35 vetroturbina

Preliminarne analize pokazale su da bi na predviđenom prostoru moglo da se instalira oko 35 vetroturbina maksimalne instalisane snage 200 MW koje će biti priključene na prenosni elektroenergetski sistem prema uslovima Elektromreže Srbije, piše u odluci.

Za potrebe izrade Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak biće pripremljena i strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Rok za izradu Plana je 12 meseci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom