OIE

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

Foto: TeeFarm from Pixabay

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Žagubica mogla bi da dobije svoj prvi vetropark, pod nazivom Gornjak, sa instalisanom snagom od 200 megavata (MW).

Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine na inicijativu firme Windflow East.

Windflow East je krajem avgusta podneo inicijativu Opštini radi obezbeđivanja planskog osnova za izradu tehničke dokumentacije i ishodovanje građevinske dozvole za izgradnju vetroparka Gornjak na području opštine Žagubica.

Ovo je druga najava gradnje vetroparkova u istočnoj Srbiji

Inače, u sklopu ekspanzije investicija u energiju vetra, u ovom delu Srbije najavljena je krajem 2019. gradnja vetroparka snage 50 MW u koji bi investirala firma Crni vrh Power. Kasnije su se pojavile informacije da će snaga ove elektrane biti povećana.

Ukupna površina predviđena za izradu Plana detaljne regulacije za vetropark Gornjak je oko 300 hektara. Planski osnov za izradu Plana je, kako se navodi u opštinskoj odluci, Prostorni plan opštine Žagubica u kojem je jedan od prioriteta inteziviranje izgradnje i korišćenja obnovljivih izvora električne energije.

Planirano je instaliranje 35 vetroturbina

Preliminarne analize pokazale su da bi na predviđenom prostoru moglo da se instalira oko 35 vetroturbina maksimalne instalisane snage 200 MW koje će biti priključene na prenosni elektroenergetski sistem prema uslovima Elektromreže Srbije, piše u odluci.

Za potrebe izrade Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak biće pripremljena i strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Rok za izradu Plana je 12 meseci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcka zeleni koridor Zapadni Balkan izvoz struje Evropu

Grčka traži zeleni koridor kroz Zapadni Balkan za izvoz struje u Evropu

25. novembar 2021. - Grčka planira interkonekcije za izvoz vlastite struje iz obnovljivih izvora i iz Afrike, i to preko Zapadnog Balkana

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

25. novembar 2021. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

25. novembar 2021. - NIS je do 7. aprila produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

25. novembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti