OIE

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

Foto: TeeFarm from Pixabay

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Opština Žagubica mogla bi da dobije svoj prvi vetropark, pod nazivom Gornjak, sa instalisanom snagom od 200 megavata (MW).

Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine na inicijativu firme Windflow East.

Windflow East je krajem avgusta podneo inicijativu Opštini radi obezbeđivanja planskog osnova za izradu tehničke dokumentacije i ishodovanje građevinske dozvole za izgradnju vetroparka Gornjak na području opštine Žagubica.

Ovo je druga najava gradnje vetroparkova u istočnoj Srbiji

Inače, u sklopu ekspanzije investicija u energiju vetra, u ovom delu Srbije najavljena je krajem 2019. gradnja vetroparka snage 50 MW u koji bi investirala firma Crni vrh Power. Kasnije su se pojavile informacije da će snaga ove elektrane biti povećana.

Ukupna površina predviđena za izradu Plana detaljne regulacije za vetropark Gornjak je oko 300 hektara. Planski osnov za izradu Plana je, kako se navodi u opštinskoj odluci, Prostorni plan opštine Žagubica u kojem je jedan od prioriteta inteziviranje izgradnje i korišćenja obnovljivih izvora električne energije.

Planirano je instaliranje 35 vetroturbina

Preliminarne analize pokazale su da bi na predviđenom prostoru moglo da se instalira oko 35 vetroturbina maksimalne instalisane snage 200 MW koje će biti priključene na prenosni elektroenergetski sistem prema uslovima Elektromreže Srbije, piše u odluci.

Za potrebe izrade Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak biće pripremljena i strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Rok za izradu Plana je 12 meseci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

25. novembar 2021. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

25. novembar 2021. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

25. novembar 2021. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

25. novembar 2021. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže