OIE

Za vetropark kod Bora sa 21 turbinom potpisani prvi papiri

Crni Vrh vetropark

Foto: JacLou DL, Pixabay

Objavljeno

25.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zainteresovane strane su parafirale ugovor o izradi plana detaljne regulacije za područje Crnog vrha, gde se planira izgradnja vetrocentrale snage 50 megavata.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kazao je da je reč o prvoj domaćoj investiciji u pogon ove vrste. Ideja je da vetropark ima 14 turbina na teritoriji rudarskog grada, a da preostalih sedam bude instalirano u susednoj opštini Žagubica.

Projektom rukovodi kompanija Crni vrh Power Doo. Ima sedište u Beogradu i registrovana je za proizvodnju električne energije. Firmu kontroliše Kodar energomontaža Doo, koja ima istu adresu u prestonici Srbije. U njene poslove ulaze inženjering, nabavka i izgradnja (EPC), električne instalacije, transformatori i telekomunikaciona infrastruktura.

Grad Bor je dao zeleno svetlo za rad na detaljnom planu regulacije, posle čega sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije za početak gradnje, kazao je Milikić agenciji Beta nakon što je postigao sporazum sa generalnom direktorkom Crni vrh Powera Jelenom Radić.

Ona je istakla rezultate sedmogodišnjeg merenja vetra na pomenutoj planini i izjavila da bi ona mogla biti najbolja lokacija u zemlji. Prikupljanje dokumentacije je samo prvi korak, priznala je. Ipak, odvažila se da proceni potrebna izdvajanja za vetropark na sto miliona evra. Po njenim rečima, kompanija ima ambiciju da pribavi građevinsku i energetsku dozvolu do 2021. godine i da počne da diže tornjeve.

Pre dva meseca, Agencija za energetiku Republike Srbije, AERS, odobrila je plan razvoja prenosne mreže u deceniji zaključno sa 2028. godinom i investicione ciljeve u ciklusu 2019-2021. Dokumente je sastavio operator prenosne mreže Elektromreža Srbije, inače u državnom vlasništvu. U listi proizvodnih kapaciteta za koje se očekuje da će se povezati na dalekovode nalazi se 14 vetroelektrana.

Takođe u oktobru, zvanično je s radom počeo Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji. On ima 57 turbina. Investicija od trista miliona evra donela je 158 megavata snage. Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna finansijska korporacija obezbedile su kredite od po 107,7 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

25. decembar 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

25. decembar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

25. decembar 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

25. decembar 2019. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije