OIE

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

30.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Alcazar Energy namerava da na Zapadnom Balkanu kupi dva do tri projekta za obnovljive izvore energije u narednih nekoliko kvartala kako bi dostigao ukupan kapacitet od 1.000 MW, saopštila je kompanija na Beogradskom energetskom forumu 2024.

Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu. Njihova poslednja akvizicija bio je projekat vetroparka Bijela u Šavniku, u Crnoj Gori, sa projektovanim kapacitetom od 118 MW.

Govoreći na BEF-u 2024, izvršni direktor Danijel Kalderon rekao je da Alcazar Energy predstavlja privatni fond za investicije u akcijski kapital sa sedištem u Luksemburgu. Reč je o fondu u skladu sa članom 9. (prim. aut. kategorizacija finansiranja koju je uvela EU svojom Uredbom o objavljivanju informacija o održivom finansiranju – Sustainable Finance Disclosure Regulation), što znači, kako je dodao, da je fokusiran na investicije u skladu sa ESG standardima.

Alcazar Energy je fond koji razvija projekte

Firma je već završila akviziciju u Crnoj Gori i tokom narednih nekoliko kvartala planira da završi još dve ili tri, sa ciljem da ima projekte ukupne snage 1.000 MW koji su u fazama između gradnje i početka rada u kratkom roku, objasnio je on.

Investitori fonda su brojne privatne institucije i međunarodne finansijske institucije iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije.

Ono što je drugačije kod kompanije Alcazar je, prema njegovim rečima, to što razvija projekte. U okviru svoje organizacije imaju ljude koju umeju da osmisle projektno finansiranje, i da, na primer, zatvore finansijsku konstrukciju za gradnju jednog vetroparka. Ali, i zaposlene koji znaju da projektuju jednu takvu elektranu, ali i kako da sarađuju sa lokalnim zajednicama kako bi se u njima zadržala radna mesta povezana sa tom investicijom.

Sa takvim izbalansiranim pristupom Alcazar želi da obezbedi održivi portfelj obnovljive energije na Zapadnom Balkanu, istakao je Kalderon.

Tokom panela na kojem se razgovaralo o putu i ​​tempu napretka ka budućnosti bez ugljenika, on je istakao iskustva Turske, Maroka i Jordana. Te zemlje su primeri kako bi region mogao imati koristi od energetske tranzicije, dodao je Kalderon.

Inače, pre nedelju dana Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II), fond za održivu infrastrukturu sa sedištem u Luksemburgu, saopštio je da je prikupio 490 miliona dolara, privlačeći kapital investitora iz Severne Amerike, Evrope, Bliskog istoka i Azije.

AEP-II ima za cilj da razvije projekte kapaciteta 1,6 GW i mobiliše dve milijarde dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

30. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

30. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

30. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

30. maj 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve