OIE

Beogradski energetski forum – energetska tranzicija u Jugoistočnoj Evropi se ubrzava

Dubravka-DJedovic-Handanovic-Belgradski-energetski-forum

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

13.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Energetski sektor u Srbiji je u poslednje dve godine napredovao brže nego u prethodnih deset, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024. Ona je takođe najavila da bi pripremni radovi na izgradnji reverzibilne elektrane Bistrica od 646 megavata trebalo da počnu već sledeće godine. Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski ocenio je da će ugovorne strane, uključujući one na Zapadnom Balkanu, pridruživanjem jedinstvenom tržištu električne energije EU dobiti stratešku prednost.

U glavnom gradu Srbije je danas otvoren Beogradski energetski forum – BEF 2024, na kojem učestvuje više od 500 ljudi iz 30 zemalja širom planete, uključujući predstavnike i predstavnice 150 kompanija.

„Srpska energetika je u prethodne dve godine napredovala više nego u prethodnih deset“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na otvaranju dvodnevne konferencije. Energetska tranzicija mora da se sprovede na pravedan i održiv način, a to nije moguće bez pomoći Evropske unije, napomenula je.

U toku testiranje, puštanje u rad termoelektrane Kostolac B3

Vlada Srbije nalazi rešenja za brojne izazove poput energetske krize, rata u Ukrajini i klimatskih promena, napomenula je Đedović Handanović i istakla da su prioriteti energetska sigurnost i nezavisnost. U toku  je testiranje i puštanje u rad termoelektrane Kostolac B3, otkrila je.

Što se tiče projekta reverzibilne hidroelektrane Bistrica, ministarka je kazala da će njena maksimalna izlazna snaga iznositi 646 megavata. „Do kraja godine će biti završena sva tehnička dokumentacija, kako bismo sledeće godine započeli izvođenje pripremnih radova“, izjavila je.

Srbija je u poslednjih godinu dana uvezla 1,2 teravat-sata manje električne energije nego u prethodnom ekvivalentnom periodu, a izvezla 500 gigavat-sati više, rekla je Đedović Handanović. Osim toga je proizvodnja uglja u Kolubari od januara zaključno sa aprilom povećana četiri odsto na godišnjem nivou, a otkrivke 13 procenata, dodala je. Ove nedelje će biti usvojen drugi paket u okviru restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS), čime će i početi njegovo sprovođenje, navodi ministarka.

Đedović Handanović: Srbija je u poslednjih godinu dana uvezla 1,2 teravat-sata manje električne energije

Ulaganja u prenosnu i distributivnu strujnu mrežu nikad nisu bila veća, ocenila je Đedović Handanović. U toku su investicije vredne preko 440 miliona evra u ugradnju pametnih brojila, podsetila je. Dosad je montirano više od 200.000 tih uređaja, a brojka će u toku leta dostići 520.000, kazala je ministarka. Navela je i da su u toku pregovori o finansiranju sledeće runde.

Već je zamenjeno 34.000 stubova u elektrodistributivnom sistemu. Do kraja 2023. su rekonstruisana 723 mala transformatora i pet velikih, a još 11 većih će biti gotovi pre kraja avgusta, rekla je Đedović Handanović. Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP ili NEKP) je spreman, kao i nacrt Strategije razvoja energetike do 2050. godine, izjavila je.

Zapadnom Balkanu se otvaraju vrata najvećeg tržišta električne energije na svetu

Artur-Lorkowski
Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski poručio je da postupak pridruživanja ugovornih strana jedinstvenom tržištu električne energije EU donosi korist potrošačima, među kojima i energetski intenzivnim industrijama. On se sprovodi u skladu sa Paketom za integraciju (tržišta) električne energije – EIP, zajednički usvojenim u decembru 2022. godine.

„Ovaj proces se tiče izgradnje okvira koji omogućava ubrzanu integraciju sa Evropskom unijom u oblasti električne energije, i sa tržištima električne energije, mnogo pre dana pridruživanja. Ovaj proces se tiče ulaska regiona Zapadnog Balkana na najveće i najlikvidnije tržište električne energije na svetu“, naglasio je Lorkovski.

Lorkovski: Uparivanje tržišta je preduslov za izuzimanje električne energije iz mehanizma CBAM

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice je objasnio da je uparivanje iliti međusobno povezivanje unutardnevnih i tržišta električne energije za dan unapred – market coupling – preduslov da ovaj sektor bude izuzet od primene Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM). To će onda biti strateška prednost za privrede Zapadnog Balkana, podvukao je Lorkovski.

On je pozvao ugovorne strane da zajedno ojačaju kolektivnu energetsku stabilnost.

Energetska tranzicija u regionu ide u dve kolone

Branislava-Jovicic
Branislava Jovičić, osnivač i urednica portala Balkan Green Energy News

Proces energetske tranzicije se u poslednjih godinu dana ubrzao u regionu Jugoistočne Evrope, izjavila je Branislava Jovičić, osnivač i urednica portala Balkan Green Energy News, u čijoj se organizaciji održava BEF 2024.

„Region Jugoistočne Evrope i dalje stoji u dve kolone. Primećujemo da članice Evropske unije brže napreduju jer su im, između ostalog, dostupna značajna sredstva iz EU fondova“, kazala je. Jovičić je navela da i ugovorne strane Energetske zajednice napreduju, i kao primere pomenula aukcije za solar i vetar održane u Srbiji i one koje su u pripremi u Crnoj Gori.

„Svedočimo reformama elektroprivreda koje traže načine da dekarbonizuju proizvodnju samostalno ili uz podršku strateških partnera, i ostanu konkurentne na tržištu. Proces decentralizacije i demokratizacije uveliko traje i sve je više i građana i kompanija koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe“, istakla je Branislava Jovičić.

Srbija će se ponositi solarnim elektranama sa baterijama koje budu izgradili UGT Renewables, Hyundai Engineering

Djuk Džim, viši potpredsednik kompanija Sun Africa i UGT Renewables, zadužen za razvoj projekata, kazao je da će UGT Renewables i Hyundai Engineering u Srbiji imati jedan od najvećih portfolija projekata solarnih elektrana u Evropi i da će se Srbija njime ponositi.

UGT Renewables i Hyundai Engineering pregovaraju sa Vladom Srbije o strateškom partnerstvu za izgradnju grupe fotonaponskih postrojenja ukupnog maksimalnog kapaciteta – pika – od 1,2 gigavata, sa baterijama za skladištenje energije. Ovaj konzorcijum je dijamantski sponzor ovogodišnjeg Beogradskog energetskog foruma.

Sestrinske kompanije Sun Africa i UGT Renewables razvijaju fotonaponska postrojenja širom sveta, a ukupni planirani kapacitet iznosi 16 gigavata, dodao je Džim.

Potpredsednik kompanije Hyundai Engineering Kim Dong Džun istakao je želju njenog rukovodstva da je pozicionira kao pouzdanog partnera u ovom regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

13. maj 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

13. maj 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

13. maj 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

13. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije