OIE

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

Foto: CAN Europe

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalni energetski i klimatski planovi (NEKP) Bosne i Hercegovine, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve, kao i datume i planove za postepeni prestanak korišćenja uglja. Predložene politike i mere su više opisne nego konkretne i sa merljivim ciljevima, dok je učešće javnosti slabo, zaključak je analize tri NEKP-a koju je uradila Evropska mreža za klimatsku akciju (eng. Climate Action Network Europe – CAN Europe).

Zemlje Zapadnog Balkana imale su obavezu da Sekretarijatu Energetske zajednice dostave nacrte NEKP-ova do 30. juna 2023. godine, kako bi ih analizirao. Albanija i Severna Makedonija, usvojile su svoje NEKP-ove 2021. godine, i sada rade na njihovoj reviziji, koju moraju da završe do juna 2024.

Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija su poslale nacrte NEKP-ova Sekretarijatu u junu i julu 2023. Poslednja članica zapadnobalkanske šestorke – Crna Gora, još nije dostavila nacrt.

Izveštaj donosi i preporuke koje imaju za cilj poboljšanje NEKP-ova kako bi Zapadni Balkan dostigao  klimatsku neutralnost do 2050.

Izveštaj pod nazivom „Propušteni ciljevi: Uvidi u nacrte NEKP-ova Zapadnog Balkana“ analizira ambicije zemalja za 2030. u vezi s klimatskim i energetskim ciljevima, uključujući emisije gasova sa efektom staklene bašte, obnovljive  izvore energije i energetsku efikasnost, kao i ključne politike i mere.

Takođe, Izveštaj donosi preporuke koje imaju za cilj poboljšanje NEKP-ova kako bi zemlje dostigle klimatsku neutralnost do 2050.

Izveštaj je zvanično predstavljen tokom Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Martineli: Ovo je prilika za osiguranje socijalno i ekološki pravedne tranzicije

Koordinator energetskih i klimatskih politika za jugoistočnu Evropu u organizaciji CAN Europe Viktor Berišaj rekao je da je potrebno značajno poboljšanje nacrta NEKP-ova Zapadnog Balkana.

„Uključivanje verodostojnih i koherentnih politika u konačne NEKP-ove do 30. juna 2024. ključno je kako bi se osiguralo da ciljevi za 2030. u vezi sa klimom i energijom otvore put ka klimatskoj neutralnosti do sredine veka“, objasnio je on.

Prema rečima direktorke CAN Europe Kjare Martineli, Zapadni Balkan kao region dominantno oslonjen na ugalj u energetici mora da postavi jasne i odmah primenljive datume za prestanak upotrebe uglja i da sprovede odgovarajuće mere.

„Ovaj trenutak, takođe, predstavlja priliku da se osigura socijalno i ekološki pravedna tranzicija, što se mora videti u konačnim NEKP-ovima kako bi se region približio Evropskoj Uniji“, naglasila je.

CAN Europe: Prirodni gas nije tranziciono gorivo

Finalni NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije, kako se navodi u izveštaju, moraju da osiguraju da politike i mere imaju konkretne, ostvarive ciljeve s verodostojnim vremenskim okvirom i mehanizmima nadzora.

Sadašnji nacrti ne sadrže planove za nove investicije u ugalj, ali nedostaje konkretna strategija za postepeno gašenje postojećih elektrana na ugalj, navodi se u Izveštaju.

Definitivan plan prestanka korišćenja uglja s određenim rokovima i merama je, kako tvrdi CAN Europe, imperativ, s obzirom na veliku zavisnost ovih zemalja od uglja.

Ova organizacija, takođe, smatra da napuštanje fosilnih goriva ne bi trebalo da ima „međufaznu zavisnost od fosilnog gasa“, već da se direktno pređe na obnovljive izvore.

Princip energetska efikasnost na prvom mestu nije dovoljno prioritetan u NEKP-ovima

Autori Izveštaja preporučuju da konačni NEKP-ovi moraju da sadrže detaljne planove za implementaciju tehnologija obnovljive energije, rešavanje postojećih prepreka i obezbeđivanje njihovog efikasnog prihvatanja u sistem.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, princip „energetska efikasnost na prvom mestu“ nije dovoljno prioritetan u NEKP-ovima.

Postoji potreba za sveobuhvatnim strategijama koje se fokusiraju na efikasnost zgrada, sistema grejanja i hlađenja, kao i uspostavljanje jasnih institucionalnih okvira za njihovo sprovođenje i nadzor, navodi se u Izveštaju.

NEKP-ovi bi, kako ističe CAN Europe, trebalo temeljno da se pozabave pravednom tranzicijom, fokusirajući se na socijalne aspekte i obezbeđenje sveobuhvatnih planova za takvu tranziciju.

To znači prepoznavanje uticaja na zajednice i radnike pogođene energetskom tranzicijom, poručili su autori izveštaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

28. novembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

28. novembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

28. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

28. novembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju