Električna energija

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Foto: Dubravka Djedović Handanovic / Facebook

Objavljeno

02.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

U Srbiji će doći do smanjenja cena električne energije i gasa za privredu, za otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ponovila je i da ove godine neće biti poskupljenja za domaćinstva.

Elektroprivredu Srbije su minule grejne sezone popusti na električnu energiju za domaćinstva koja su smanjila potrošnju koštali 80 miliona evra, otkrila je na Radio-televiziji Srbije ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. To ni za preko potrebna investiciona ulaganja nije mali iznos, ali država je tako pomogla građanima da izmire račune, istakla je.

Četvrtina domaćinstava je ostvarila pravo na maksimalno umanjenje računa, za 40 odsto, izjavila je Đedović Handanović. Tih popusta više nema, ali ove godine neće biti ni poskupljenja struje ni gasa, podsetila je.

Pritom će doći do smanjenja cena za privredu, kazala je ministarka. Kompanije će gas plaćati nekih 15 odsto manje, a struju 20 odsto manje, naglasila je Đedović Handanović. Izrazila je uverenje da će se to odraziti na cene usluga, proizvoda i hrane i svega u čemu učestvuju troškovi na ime energenata.

Najugroženijima je dovoljan jedan papir da prepolove račun

„Za najugroženije nastavljamo popuste i apelujemo na sve primaoce socijalne pomoći i dečijeg dodatka i pomoći za negu trećeg lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust do čak 50 odsto na svoje račune“, dodala je Đedović Handanović.

Najugroženiji građani koji primaju minimalne penzije mogu da dobiju popust od hiljadu dinara. „Nastavićemo da ih pomažemo i da zaista budemo tu za najugroženije. A do sada je to pravo ostvarilo čak 166.000 domaćinstava. Pre samo godinu i nešto bilo ih je 75.000. Nastavićemo da povećavamo broj svima onima kojima to je neophodno. Naravno, cilj je da bude što manje takvih građana“, rekla je Đedović Handanović.

Postrojenje za odsumporavanje u TENT-u B je 70 odsto završeno

Upitana za dugo čekanje na dobijanje priključka na struju i gas, što u Elektrodistribuciji Srbije pripisuju nedovoljnom broju montera, ministarka je pored toga ukazala i na prepreke u infrastrukturi te napomenula da je izmenom zakona prošle godine omogućeno priključivanje nelegalnih objekata.

„Nastavićemo pre svega da ulažemo infrastrukturu da bismo stvorili uslove da što više građana mogu da se priključe. To smo zapravo počeli prošle godine. To je najveći investicioni ciklus u Elektrodistribuciji Srbije ikada. Pričamo od 180 miliona evra ulaganja, što za pametna brojila, što za nove trafo-stanice i manje snage i veće snage i sva ta ulaganja će omogućiti upravo da imamo što više priključenih, pa i onih koji su imali nelegalne objekte gde nije bilo uslova“, rekla je Đedović Handanović.

U drugoj fazi projekta pametnih brojila biće ugrađeno još 400.000 uređaja

Do sada je ugrađeno 170.000 pametnih brojila od 400.000 u prvoj fazi, koja treba da se završi za par meseci, izjavila je.

U drugoj fazi će biti instalirano isto toliko pametnih brojila, objasnila je Đedović Handanović. „Nastavljamo sa dodatnih 360 miliona evra ulaganja u Elektrodistribuciju i to su investicije od izuzetnog značaja koje će upravo omogućiti što veći razvoj“, istakla je.

Osvrnuvši se na nedavno otvaranje sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A, Đedović Handanović je otkrila da su radovi na takvom sistemu u TENT-u B dostigli 70 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

2. maj 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

2. maj 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

2. maj 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

2. maj 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači