Električna energija

Srbija će investirati 320 miliona evra u elektrodistributivnu mrežu

elektrodistributivne Srbija investirati 320 miliona evra elektrodistributivnu mrezu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 320 miliona evra biti uloženo u jačanje elektrodistributivne mreže. Narodna skupština upravo raspravlja o zakonu o davanju garancija za kredit od 50 miliona evra za te svrhe.

Snabdevanje električnom energijom je stabilizovano nakon prekida usled niza vremenskih nepogoda u nekim područjima, kazala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je istakla da će Srbija investirati 320 miliona evra u jačanje elektrodistributivne mreže.

„Imali smo velike probleme u evidentiranju mesta na kojim je mreža pokidana. Započeli smo nove velike investicije u distributivnu mrežu u koju ulažemo 320 miliona evra kako bismo je ojačali, automatizovali i zamenili transformatore i stara brojila. Na taj način ćemo smanjiti gubitke i lakše evidentirati buduće prekide“, navela je Đedović u izjavi koju je objavilo ministarstvo.

Za pametna brojila 110 miliona evra

Inače, Schneider Electric je nedavno saopštio da je u Srbiji dobio ugovor od 140 miliona evra za isporuku opreme za srednji napon i softvera za upravljanje mrežama za unapređenje elektrodistributivnog sistema.

Ministarka je ranije rekla da će parlamentarci uskoro glasati o predlozima zakona koji će omogućiti uvođenje pametnih brojila širom zemlje. Dodala je da se početak zamene ovih uređaja očekuje najkasnije početkom sledeće godine.

Projekat je vredan 110 miliona evra. EDS je 2021. potpisao ugovor o zajmu od 80 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Srbija će garantovati za komercijalni kredit EDS-u

Narodna skupština trenutno raspravlja o predlogu zakona o davanju garancija za kreditni aranžman za Elektrodistribuciju Srbije (EDS), nacionalnog operatora distributivnog sistema. Pozajmica od 50 miliona evra je namenjena za zamenu drvenih stubova betonskim i zamenu neizolovanih provodnika samonosivim kablovskim snopovima te adaptaciju kućnih priključaka.

Predstojeće investicije treba da smanje gubitke u distributivnoj mreži i olakšaju lociranje prekida u sistemu

Ovo preduzeće je preko tendera ugovorilo kredit od 40 miliona evra od ispostave mađarske OTP banke u Srbiji i još 10 miliona evra od italijanske finansijske kuće Banca Intesa. Rok otplate je sedam godina uključujući period počeka od prve tri godine. Sredstva iz ovog paketa su namenjena unapređenju mreže na području Kraljeva, Niša i Kragujevca, stoji u dokumentaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

26. jul 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. jul 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. jul 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti