Električna energija

Srbija će investirati 320 miliona evra u elektrodistributivnu mrežu

elektrodistributivne Srbija investirati 320 miliona evra elektrodistributivnu mrezu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 320 miliona evra biti uloženo u jačanje elektrodistributivne mreže. Narodna skupština upravo raspravlja o zakonu o davanju garancija za kredit od 50 miliona evra za te svrhe.

Snabdevanje električnom energijom je stabilizovano nakon prekida usled niza vremenskih nepogoda u nekim područjima, kazala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je istakla da će Srbija investirati 320 miliona evra u jačanje elektrodistributivne mreže.

„Imali smo velike probleme u evidentiranju mesta na kojim je mreža pokidana. Započeli smo nove velike investicije u distributivnu mrežu u koju ulažemo 320 miliona evra kako bismo je ojačali, automatizovali i zamenili transformatore i stara brojila. Na taj način ćemo smanjiti gubitke i lakše evidentirati buduće prekide“, navela je Đedović u izjavi koju je objavilo ministarstvo.

Za pametna brojila 110 miliona evra

Inače, Schneider Electric je nedavno saopštio da je u Srbiji dobio ugovor od 140 miliona evra za isporuku opreme za srednji napon i softvera za upravljanje mrežama za unapređenje elektrodistributivnog sistema.

Ministarka je ranije rekla da će parlamentarci uskoro glasati o predlozima zakona koji će omogućiti uvođenje pametnih brojila širom zemlje. Dodala je da se početak zamene ovih uređaja očekuje najkasnije početkom sledeće godine.

Projekat je vredan 110 miliona evra. EDS je 2021. potpisao ugovor o zajmu od 80 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Srbija će garantovati za komercijalni kredit EDS-u

Narodna skupština trenutno raspravlja o predlogu zakona o davanju garancija za kreditni aranžman za Elektrodistribuciju Srbije (EDS), nacionalnog operatora distributivnog sistema. Pozajmica od 50 miliona evra je namenjena za zamenu drvenih stubova betonskim i zamenu neizolovanih provodnika samonosivim kablovskim snopovima te adaptaciju kućnih priključaka.

Predstojeće investicije treba da smanje gubitke u distributivnoj mreži i olakšaju lociranje prekida u sistemu

Ovo preduzeće je preko tendera ugovorilo kredit od 40 miliona evra od ispostave mađarske OTP banke u Srbiji i još 10 miliona evra od italijanske finansijske kuće Banca Intesa. Rok otplate je sedam godina uključujući period počeka od prve tri godine. Sredstva iz ovog paketa su namenjena unapređenju mreže na području Kraljeva, Niša i Kragujevca, stoji u dokumentaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

26. jul 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

26. jul 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

26. jul 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

26. jul 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.