Električna energija

Elektrodistribucija Srbije će uložiti 50 miliona evra u distributivnu mrežu

elektrodistribucija srbije krediti modernizacija mreza

Foto: Th G from Pixabay

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije uzela je kredite vredne 50 miliona evra za modernizaciju distributivne mreže. Za zajmove od 40 miliona evra od OTP banke Srbija i 10 miliona evra od Inteza banke garant će biti Vlada Srbije.

Davanje državnih garancija za dva kredita je uslov da Elektrodistribucija Srbije (EDS) povuče sredstava po osnovu ugovora koje je sa bankama potpisala pre desetak dana, navodi se u predlogu zakona o davanju garancija koji je u proceduri Narodne skupštine.

Krediti će biti iskorišćeni za unapređenje distributivne mreže, a očekivano vreme za realizaciju svih planiranih radova je jedna godina, uz uslov pravovremene isporuke potrebnog materijala i klimatskih uslova.

EDS  je, kako se navodi u predlogu zakona, sproveo postupak za nabavku finansijskih usluga i ponude dve pomenute banke su izabrane kao najpovoljnije.

Ugovorima o kreditima predviđeno je da je period otplate kredita sedam godina, uključujući period počeka od tri  godine, i da je otplata tromesečna. Kamatna stopa na godišnjem iznosi 4,94 odsto plus šestomesečni Euribor za kredit od 10 miliona evra odnosno 4,95 odsto plus šestomesečni Euribor za zajam od 40 miliona evra.

Biće zamenjeno skoro 40.000 drvenih stubova

Projekat unapređenja distributivne mreže podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona sa ugradnjom betonskih stubova, zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i prilagođavanje kućnih priključaka.

EDS je, kako se navodi, već izabrao deonice mreže na kojima je potrebno izvesti radove, i to su distributivna područja Kraljevo, Niš i Kragujevac, dok za veliki deo planiranih radova postoji i pripremljena tehnička dokumentacija. Planirano je da se zameni 39.671 stub.

Ukupna procenjena vrednost radova je 5.898.213.895 dinara ili 49.984.864 evra.

Rekonstrukcija mreže niskog napona doneće smanjenje gubitaka, troškova održavanja, prekida napajanja i neisporučene električne energije, zatim povećanje pouzdanosti, sigurnosti i kvaliteta napajanja potrošača, i distributivnih kapaciteta, kao i bolju zaštitu životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

30. maj 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

30. maj 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

30. maj 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

30. maj 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom