Električna energija

Elektrodistribucija Srbije će uložiti 50 miliona evra u distributivnu mrežu

elektrodistribucija srbije krediti modernizacija mreza

Foto: Th G from Pixabay

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije uzela je kredite vredne 50 miliona evra za modernizaciju distributivne mreže. Za zajmove od 40 miliona evra od OTP banke Srbija i 10 miliona evra od Inteza banke garant će biti Vlada Srbije.

Davanje državnih garancija za dva kredita je uslov da Elektrodistribucija Srbije (EDS) povuče sredstava po osnovu ugovora koje je sa bankama potpisala pre desetak dana, navodi se u predlogu zakona o davanju garancija koji je u proceduri Narodne skupštine.

Krediti će biti iskorišćeni za unapređenje distributivne mreže, a očekivano vreme za realizaciju svih planiranih radova je jedna godina, uz uslov pravovremene isporuke potrebnog materijala i klimatskih uslova.

EDS  je, kako se navodi u predlogu zakona, sproveo postupak za nabavku finansijskih usluga i ponude dve pomenute banke su izabrane kao najpovoljnije.

Ugovorima o kreditima predviđeno je da je period otplate kredita sedam godina, uključujući period počeka od tri  godine, i da je otplata tromesečna. Kamatna stopa na godišnjem iznosi 4,94 odsto plus šestomesečni Euribor za kredit od 10 miliona evra odnosno 4,95 odsto plus šestomesečni Euribor za zajam od 40 miliona evra.

Biće zamenjeno skoro 40.000 drvenih stubova

Projekat unapređenja distributivne mreže podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona sa ugradnjom betonskih stubova, zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i prilagođavanje kućnih priključaka.

EDS je, kako se navodi, već izabrao deonice mreže na kojima je potrebno izvesti radove, i to su distributivna područja Kraljevo, Niš i Kragujevac, dok za veliki deo planiranih radova postoji i pripremljena tehnička dokumentacija. Planirano je da se zameni 39.671 stub.

Ukupna procenjena vrednost radova je 5.898.213.895 dinara ili 49.984.864 evra.

Rekonstrukcija mreže niskog napona doneće smanjenje gubitaka, troškova održavanja, prekida napajanja i neisporučene električne energije, zatim povećanje pouzdanosti, sigurnosti i kvaliteta napajanja potrošača, i distributivnih kapaciteta, kao i bolju zaštitu životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

30. maj 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

30. maj 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

30. maj 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

30. maj 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu