Električna energija

Elektrodistribucija Srbije će uložiti 50 miliona evra u distributivnu mrežu

elektrodistribucija srbije krediti modernizacija mreza

Foto: Th G from Pixabay

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije uzela je kredite vredne 50 miliona evra za modernizaciju distributivne mreže. Za zajmove od 40 miliona evra od OTP banke Srbija i 10 miliona evra od Inteza banke garant će biti Vlada Srbije.

Davanje državnih garancija za dva kredita je uslov da Elektrodistribucija Srbije (EDS) povuče sredstava po osnovu ugovora koje je sa bankama potpisala pre desetak dana, navodi se u predlogu zakona o davanju garancija koji je u proceduri Narodne skupštine.

Krediti će biti iskorišćeni za unapređenje distributivne mreže, a očekivano vreme za realizaciju svih planiranih radova je jedna godina, uz uslov pravovremene isporuke potrebnog materijala i klimatskih uslova.

EDS  je, kako se navodi u predlogu zakona, sproveo postupak za nabavku finansijskih usluga i ponude dve pomenute banke su izabrane kao najpovoljnije.

Ugovorima o kreditima predviđeno je da je period otplate kredita sedam godina, uključujući period počeka od tri  godine, i da je otplata tromesečna. Kamatna stopa na godišnjem iznosi 4,94 odsto plus šestomesečni Euribor za kredit od 10 miliona evra odnosno 4,95 odsto plus šestomesečni Euribor za zajam od 40 miliona evra.

Biće zamenjeno skoro 40.000 drvenih stubova

Projekat unapređenja distributivne mreže podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona sa ugradnjom betonskih stubova, zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i prilagođavanje kućnih priključaka.

EDS je, kako se navodi, već izabrao deonice mreže na kojima je potrebno izvesti radove, i to su distributivna područja Kraljevo, Niš i Kragujevac, dok za veliki deo planiranih radova postoji i pripremljena tehnička dokumentacija. Planirano je da se zameni 39.671 stub.

Ukupna procenjena vrednost radova je 5.898.213.895 dinara ili 49.984.864 evra.

Rekonstrukcija mreže niskog napona doneće smanjenje gubitaka, troškova održavanja, prekida napajanja i neisporučene električne energije, zatim povećanje pouzdanosti, sigurnosti i kvaliteta napajanja potrošača, i distributivnih kapaciteta, kao i bolju zaštitu životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

30. maj 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

30. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

30. maj 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

30. maj 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije