OIE

Schneider Electric dobio ugovor od 140 miliona evra u Srbiji za unapređenje elektrodistributivne mreže

Schneider-Electric-ugovor-140-miliona-evra-Srbiji-elektrodistributivne-mreze.

Foto: Ian Greig / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

21.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Schneider Electric je potpisao ugovor o isporuci opreme za srednji napon i softvera za upravljanje mrežama za unapređenje distributivne mreže u Srbiji.

Schneider Electric je objavio da će njegova rešenja doprineti preuređenju elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Srbiji u projektu vrednom 140 miliona evra za jačanje pouzdanosti mreže i smanjenje kvarova i trajanja perioda prekida isporuke struje. Takođe će smanjiti gubitke u mreži i omogućiti ogromno smanjenje emisija ugljen-dioksida kao i uštede, saopštila je kompanija.

Ugovor je sklopljen za isporuku opreme i softvera za upravljanje mrežama. Ova firma, koja se najviše bavi digitalnom transformacijom u energetskom menadžmentu i automatizacijom, navela je da će projekat modernizacije mreže, koji će se sprovesti širom zemlje, povećati kvalitet snabdevanja električnom energijom i tako poboljšati usluge koje pruža operator distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije (EDS).

Digitalna mreža je ključna za integraciju obnovljivih izvora energije

„Sigurna sam da će ova nova investicija u modernizaciju našeg elektrodistributivnog sistema od 140 miliona evra unaprediti snabdevanje naših građana, kao i poslovnih subjekata, i znatno smanjiti gubitke u mreži, za više miliona evra godišnje“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, stoji u saopštenju kompanije Schneider Electric.

Digitalizovane mreže budućnosti jačaju energetsku efikasnost, ubrzavaju integraciju obnovljivih izvora energije kao što su solar i vetar i balansiraju snabdevanje energijom i potražnju i tako omogućavaju zelenu energetsku tranziciju, dodaju u kompaniji.  Mogućnosti upravljanja podacima doprinose naporima da se korišćenje energije optimizuje i dekarbonizuje na strani potražnje, ističe Schneider Electric.

Optimizacija distributivne mreže štedi kapitalne investicije

Modernizacija i digitalizacija mreže takođe pomažu da se utvrdi kako najbolje da se konfiguriše postojeća distributivna mreža i kako da se njom upravlja, što omogućava odlaganje velikih kapitalnih investicija u izgradnju elektrana, a time se štede javna sredstva i generiše se manje otpada, piše u objavi.

„Imamo više od 20 godina iskustva u radu u ovoj zemlji, uključujući svoj globalni centar za istraživanja, razvoj i proizvodnju Schneider Electricovog softvera za optimizaciju upravljanja elektrodistributivnom mrežom“, naglasio je šef kompanijinog segmenta za struju i mreže Gari Lorens.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. jul 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. jul 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

21. jul 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

21. jul 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra