OIE

Schneider Electric dobio ugovor od 140 miliona evra u Srbiji za unapređenje elektrodistributivne mreže

Schneider-Electric-ugovor-140-miliona-evra-Srbiji-elektrodistributivne-mreze.

Foto: Ian Greig / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

21.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Schneider Electric je potpisao ugovor o isporuci opreme za srednji napon i softvera za upravljanje mrežama za unapređenje distributivne mreže u Srbiji.

Schneider Electric je objavio da će njegova rešenja doprineti preuređenju elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Srbiji u projektu vrednom 140 miliona evra za jačanje pouzdanosti mreže i smanjenje kvarova i trajanja perioda prekida isporuke struje. Takođe će smanjiti gubitke u mreži i omogućiti ogromno smanjenje emisija ugljen-dioksida kao i uštede, saopštila je kompanija.

Ugovor je sklopljen za isporuku opreme i softvera za upravljanje mrežama. Ova firma, koja se najviše bavi digitalnom transformacijom u energetskom menadžmentu i automatizacijom, navela je da će projekat modernizacije mreže, koji će se sprovesti širom zemlje, povećati kvalitet snabdevanja električnom energijom i tako poboljšati usluge koje pruža operator distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije (EDS).

Digitalna mreža je ključna za integraciju obnovljivih izvora energije

„Sigurna sam da će ova nova investicija u modernizaciju našeg elektrodistributivnog sistema od 140 miliona evra unaprediti snabdevanje naših građana, kao i poslovnih subjekata, i znatno smanjiti gubitke u mreži, za više miliona evra godišnje“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, stoji u saopštenju kompanije Schneider Electric.

Digitalizovane mreže budućnosti jačaju energetsku efikasnost, ubrzavaju integraciju obnovljivih izvora energije kao što su solar i vetar i balansiraju snabdevanje energijom i potražnju i tako omogućavaju zelenu energetsku tranziciju, dodaju u kompaniji.  Mogućnosti upravljanja podacima doprinose naporima da se korišćenje energije optimizuje i dekarbonizuje na strani potražnje, ističe Schneider Electric.

Optimizacija distributivne mreže štedi kapitalne investicije

Modernizacija i digitalizacija mreže takođe pomažu da se utvrdi kako najbolje da se konfiguriše postojeća distributivna mreža i kako da se njom upravlja, što omogućava odlaganje velikih kapitalnih investicija u izgradnju elektrana, a time se štede javna sredstva i generiše se manje otpada, piše u objavi.

„Imamo više od 20 godina iskustva u radu u ovoj zemlji, uključujući svoj globalni centar za istraživanja, razvoj i proizvodnju Schneider Electricovog softvera za optimizaciju upravljanja elektrodistributivnom mrežom“, naglasio je šef kompanijinog segmenta za struju i mreže Gari Lorens.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

21. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

21. jul 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

21. jul 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

21. jul 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače