Električna energija

Elektrodistribucija Srbije nabavlja 470.000 pametnih brojila

elektrodistribucija srbije pametna brojila tender

Foto: Jill Rose from Pixabay

Objavljeno

24.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije (EDS) raspisala je tender za nabavku i ugradnju 470.000 pametnih brojila, čije je vrednost procenjena na 13 milijardi dinara (110 miliona evra).

Rok za podnošenje ponuda za javnu nabavka pod nazivom Radovi na izmeštanju mernih mesta, zameni mernih uređaja (brojila i mernih grupa) u cilju modernizacije merne infrastrukture na distributivnom elektroenergetskom sistemu (DEES) je 3. maj.

EDS, koji je operator distrubitvnog sistema u Srbiji, namerava da zameni oko 470.000 brojila, od čega će za oko 38.000 biti izmeštena i merna mesta, navodi se u javnom pozivu.

Najveći broj novih brojila biće trofazni merni uređaji

Od isporučioca se traži da dostave ponude za 300.000 trofaznih i 82.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 49.000 mernih grupa. Procenjena vrednost na koju će se sa ponuđačima sklopiti ugovor je 13 milijardi dinara. U javnom pozivu nije navedeno iz kojih će se izvora finansirati ova kupovina.

Brojila i merne grupe će se menjati na celoj teritoriji Srbije.

Inače, EDS je krajem 2021. godine saopštio da je potpisala u ugovor o kreditu za uvođenje pametnih brojila sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna vrednost projekta, kako je data rečeno, je 80 miliona evra.

Nova brojila će pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa, omogući daljinsko očitavanje potrošnje, ali i isključivanje potrošača, kao i praćenje potrošnje u realnom vremenu.

Pametna brojila neophodna su i da bi potrošači postali prozjumeri

Naravno, ovakvi merni uređaji su preduslov da građani proizvode energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri (kupci-proizvođači).

EDS je u javnom pozivu naveo da brojila i komunikacioni modemi moraju da budu takvi da mogu da se potpuno integraišu u sisteme daljinskog očitavanja ove kompanije, a izabrani isporučioci su oabvezni da pruže podršku u toj integraciji.

Integraciju brojila i komunikacionih modema će obaviti EDS odnosno integrator, koji će naknadno biti izabran, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

24. april 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

24. april 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

24. april 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

24. april 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)