Električna energija

Elektrodistribucija Srbije nabavlja 470.000 pametnih brojila

elektrodistribucija srbije pametna brojila tender

Foto: Jill Rose from Pixabay

Objavljeno

24.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije (EDS) raspisala je tender za nabavku i ugradnju 470.000 pametnih brojila, čije je vrednost procenjena na 13 milijardi dinara (110 miliona evra).

Rok za podnošenje ponuda za javnu nabavka pod nazivom Radovi na izmeštanju mernih mesta, zameni mernih uređaja (brojila i mernih grupa) u cilju modernizacije merne infrastrukture na distributivnom elektroenergetskom sistemu (DEES) je 3. maj.

EDS, koji je operator distrubitvnog sistema u Srbiji, namerava da zameni oko 470.000 brojila, od čega će za oko 38.000 biti izmeštena i merna mesta, navodi se u javnom pozivu.

Najveći broj novih brojila biće trofazni merni uređaji

Od isporučioca se traži da dostave ponude za 300.000 trofaznih i 90.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 80.000 mernih grupa. Procenjena vrednost na koju će se sa ponuđačima sklopiti ugovor je 13 milijardi dinara. U javnom pozivu nije navedeno iz kojih će se izvora finansirati ova kupovina.

Brojila i merne grupe će se menjati na celoj teritoriji Srbije.

Inače, EDS je krajem 2021. godine saopštio da je potpisala u ugovor o kreditu za uvođenje pametnih brojila sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna vrednost projekta, kako je data rečeno, je 80 miliona evra.

Nova brojila će pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa, omogući daljinsko očitavanje potrošnje, ali i isključivanje potrošača, kao i praćenje potrošnje u realnom vremenu.

Pametna brojila neophodna su i da bi potrošači postali prozjumeri

Naravno, ovakvi merni uređaji su preduslov da građani proizvode energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri (kupci-proizvođači).

EDS je u javnom pozivu naveo da brojila i komunikacioni modemi moraju da budu takvi da mogu da se potpuno integraišu u sisteme daljinskog očitavanja ove kompanije, a izabrani isporučioci su oabvezni da pruže podršku u toj integraciji.

Integraciju brojila i komunikacionih modema će obaviti EDS odnosno integrator, koji će naknadno biti izabran, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. april 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. april 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. april 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. april 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije