Energetska efikasnost

Usvojen Zakon o energetskoj efikasnosti u BiH

Foto: www.parlamentfbih.gov.ba

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Dom naroda Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je predlog Zakona o energetskoj efikasnosti koji bi trebalo da stvori uslove za poboljšanje energetske efikasnosti u državi.

Na usvajanje ovog zakona u BiH čeka se od 2013. godine, a ova država je više puta bila kritikovana zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Novi zakon, koji je ranije usvojen u predstavničkom domu, uvrstiće odredbe iz tri direktive EU, javljaju bosanski mediji.

U zakonu se navodi da se poboljšanje energetske efikasnosti u BiH, kao i nacionalni ciljevi u pogledu ostvarivanja uštede u potrošnji energije u periodu do 2020. godine utvrđuju Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti (NEEAP) čiji je sastavni deo Akcioni plan za energetsku efikasnost u Federaciji BiH (EEAPF).

Na nivou lokalnih samouprava, zakon predviđa niz mera koji bi trebalo da dovedu do uštede u potrošnji energije. Ove mere između ostalog predviđaju adaptaciju i održavanje objekata koje koriste lokalne samouprave i javna preduzeća čiji su osnivač i poboljšanje komunalnih usluga kao što su javno osvetljenje, snabdevanje vodom, upravljanje otpadom i transport.

Snabdevači električnom ili toplotnom energijom i prirodnim gasom dužni su da krajnjem kupcu obezbede uređaje za merenje potrošnje energije kojima se utvrđuju podaci o stvarnoj potrošnji, dok su organi javne uprave i javna preduzeća dužna da vrše upravljanje energijom u prostorijama u kojima posluju. To između ostalog podrazumeva obuku i edukaciju zaposlenih, kao i uspostavljanje i sprovođenje kriterijuma energetske efikasnosti u postupcima nabavke dobara i usluga.

Zakon o energetskoj efikasnosti stupiće na snagu nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH. Na taj način biće ispunjena jedna od obaveza BiH kao potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Podsetimo, krajem prošle godine ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti. Donošenje Zakona o energetskoj efikasnosti jedna je od obaveza koju je BiH morala da ispuni kako bi imala pristup fondovima EU kada su u pitanju projekti u oblasti energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

7. februar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

7. februar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

7. februar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike