Energetska efikasnost

Usvojen Zakon o energetskoj efikasnosti u BiH

Foto: www.parlamentfbih.gov.ba

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Dom naroda Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je predlog Zakona o energetskoj efikasnosti koji bi trebalo da stvori uslove za poboljšanje energetske efikasnosti u državi.

Na usvajanje ovog zakona u BiH čeka se od 2013. godine, a ova država je više puta bila kritikovana zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Novi zakon, koji je ranije usvojen u predstavničkom domu, uvrstiće odredbe iz tri direktive EU, javljaju bosanski mediji.

U zakonu se navodi da se poboljšanje energetske efikasnosti u BiH, kao i nacionalni ciljevi u pogledu ostvarivanja uštede u potrošnji energije u periodu do 2020. godine utvrđuju Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti (NEEAP) čiji je sastavni deo Akcioni plan za energetsku efikasnost u Federaciji BiH (EEAPF).

Na nivou lokalnih samouprava, zakon predviđa niz mera koji bi trebalo da dovedu do uštede u potrošnji energije. Ove mere između ostalog predviđaju adaptaciju i održavanje objekata koje koriste lokalne samouprave i javna preduzeća čiji su osnivač i poboljšanje komunalnih usluga kao što su javno osvetljenje, snabdevanje vodom, upravljanje otpadom i transport.

Snabdevači električnom ili toplotnom energijom i prirodnim gasom dužni su da krajnjem kupcu obezbede uređaje za merenje potrošnje energije kojima se utvrđuju podaci o stvarnoj potrošnji, dok su organi javne uprave i javna preduzeća dužna da vrše upravljanje energijom u prostorijama u kojima posluju. To između ostalog podrazumeva obuku i edukaciju zaposlenih, kao i uspostavljanje i sprovođenje kriterijuma energetske efikasnosti u postupcima nabavke dobara i usluga.

Zakon o energetskoj efikasnosti stupiće na snagu nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH. Na taj način biće ispunjena jedna od obaveza BiH kao potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Podsetimo, krajem prošle godine ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti. Donošenje Zakona o energetskoj efikasnosti jedna je od obaveza koju je BiH morala da ispuni kako bi imala pristup fondovima EU kada su u pitanju projekti u oblasti energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

7. februar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

7. februar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

7. februar 2017. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

7. februar 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela