Energetska efikasnost

Usvojen Zakon o energetskoj efikasnosti u BiH

Foto: www.parlamentfbih.gov.ba

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Dom naroda Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je predlog Zakona o energetskoj efikasnosti koji bi trebalo da stvori uslove za poboljšanje energetske efikasnosti u državi.

Na usvajanje ovog zakona u BiH čeka se od 2013. godine, a ova država je više puta bila kritikovana zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Novi zakon, koji je ranije usvojen u predstavničkom domu, uvrstiće odredbe iz tri direktive EU, javljaju bosanski mediji.

U zakonu se navodi da se poboljšanje energetske efikasnosti u BiH, kao i nacionalni ciljevi u pogledu ostvarivanja uštede u potrošnji energije u periodu do 2020. godine utvrđuju Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti (NEEAP) čiji je sastavni deo Akcioni plan za energetsku efikasnost u Federaciji BiH (EEAPF).

Na nivou lokalnih samouprava, zakon predviđa niz mera koji bi trebalo da dovedu do uštede u potrošnji energije. Ove mere između ostalog predviđaju adaptaciju i održavanje objekata koje koriste lokalne samouprave i javna preduzeća čiji su osnivač i poboljšanje komunalnih usluga kao što su javno osvetljenje, snabdevanje vodom, upravljanje otpadom i transport.

Snabdevači električnom ili toplotnom energijom i prirodnim gasom dužni su da krajnjem kupcu obezbede uređaje za merenje potrošnje energije kojima se utvrđuju podaci o stvarnoj potrošnji, dok su organi javne uprave i javna preduzeća dužna da vrše upravljanje energijom u prostorijama u kojima posluju. To između ostalog podrazumeva obuku i edukaciju zaposlenih, kao i uspostavljanje i sprovođenje kriterijuma energetske efikasnosti u postupcima nabavke dobara i usluga.

Zakon o energetskoj efikasnosti stupiće na snagu nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH. Na taj način biće ispunjena jedna od obaveza BiH kao potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Podsetimo, krajem prošle godine ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti. Donošenje Zakona o energetskoj efikasnosti jedna je od obaveza koju je BiH morala da ispuni kako bi imala pristup fondovima EU kada su u pitanju projekti u oblasti energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

7. februar 2017. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

7. februar 2017. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

7. februar 2017. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

7. februar 2017. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a