Energetska efikasnost

BiH ne ispunjava dogovore sa Energetskom zajednicom

BiH ne ispunjava dogovore sa Energetskom zajednicom

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina (BiH) nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila s Energetskom zajednicom (EZ) i kočničar je promena na polju energetike, ocenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Tokom boravka u Sarajevu, Kopač je naveo je da u oblasti energetske efikasnosti Republika Srpska (RS) naprednija od BiH, čiji parlament još uvek nije usvojio zakon o energetskoj efikasnosti, prenosi portal Energis.ba.

On je takođe upozorio da BiH u pogledu regulative u sektoru gasa kasni 11 godina zbog neusvajanja prvog i drugog energetskog paketa, dok sa usvajanjem trećeg paketa kasni dve godine.

„Svi osim Makedonije su usvojili treći energetski paket. Svuda je napredak, reforme se stvarno dešavaju, a samo BiH još stoji u mestu“, rekao je Kopač na sastanku sa članovima Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda i Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, prenose mediji.

Kopač je istakao da je u ovoj godini imao osam sastanaka s trojicom ministara kako bi se priveo kraju rad na Zakonu o tržištu električne energije i gasa u BiH, koji je blizu konačnog teksta. Prema njegovim rečima, problem u izmeni regulative uvek je bio u nadležnosti državnog regulatora. Kao dobar primer izdvojio je to što je ta država otvorila tržište balansnih usluga u području električne energije, po čemu prednjači u regionu.

On se sastao i sa resornim ministarkama BiH i RS sa kojima je razgovarao o zaštiti životne sredine. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić ga je upoznala sa direktivama Evropske zajednice i Evropske unije koje je RS uvrstila u svoje zakonodavstvo. Ona je dodala da RS stalno prilagođava propise EU direktivama. Kopača je obavestila i da je RS donela nacionalni plan za prilagođavanje velikih ložišta termoelektrana Ugljevik i Gacko, kako bi zagađenje vazduha bilo svedeno na najmanju moguću meru do kraja 2017. godine.

Ministarka zaštite životne sredine i turizma federacije BiH Edita Đapo upoznala je direktora Sekretarijata Enegretske zajednice sa problemima u BiH u vezi sa zaštitom životne sredine. Ovom prilikom potvrđeno je i da su u toku pripreme za ministarski sastanak na regionalnom nivou o toj temi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

14. decembar 2016. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

14. decembar 2016. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

14. decembar 2016. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

14. decembar 2016. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana