Energetska efikasnost

BiH ne ispunjava dogovore sa Energetskom zajednicom

BiH ne ispunjava dogovore sa Energetskom zajednicom

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina (BiH) nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila s Energetskom zajednicom (EZ) i kočničar je promena na polju energetike, ocenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Tokom boravka u Sarajevu, Kopač je naveo je da u oblasti energetske efikasnosti Republika Srpska (RS) naprednija od BiH, čiji parlament još uvek nije usvojio zakon o energetskoj efikasnosti, prenosi portal Energis.ba.

On je takođe upozorio da BiH u pogledu regulative u sektoru gasa kasni 11 godina zbog neusvajanja prvog i drugog energetskog paketa, dok sa usvajanjem trećeg paketa kasni dve godine.

„Svi osim Makedonije su usvojili treći energetski paket. Svuda je napredak, reforme se stvarno dešavaju, a samo BiH još stoji u mestu“, rekao je Kopač na sastanku sa članovima Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda i Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, prenose mediji.

Kopač je istakao da je u ovoj godini imao osam sastanaka s trojicom ministara kako bi se priveo kraju rad na Zakonu o tržištu električne energije i gasa u BiH, koji je blizu konačnog teksta. Prema njegovim rečima, problem u izmeni regulative uvek je bio u nadležnosti državnog regulatora. Kao dobar primer izdvojio je to što je ta država otvorila tržište balansnih usluga u području električne energije, po čemu prednjači u regionu.

On se sastao i sa resornim ministarkama BiH i RS sa kojima je razgovarao o zaštiti životne sredine. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić ga je upoznala sa direktivama Evropske zajednice i Evropske unije koje je RS uvrstila u svoje zakonodavstvo. Ona je dodala da RS stalno prilagođava propise EU direktivama. Kopača je obavestila i da je RS donela nacionalni plan za prilagođavanje velikih ložišta termoelektrana Ugljevik i Gacko, kako bi zagađenje vazduha bilo svedeno na najmanju moguću meru do kraja 2017. godine.

Ministarka zaštite životne sredine i turizma federacije BiH Edita Đapo upoznala je direktora Sekretarijata Enegretske zajednice sa problemima u BiH u vezi sa zaštitom životne sredine. Ovom prilikom potvrđeno je i da su u toku pripreme za ministarski sastanak na regionalnom nivou o toj temi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. decembar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

14. decembar 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. decembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora