Energetska efikasnost

BiH ne ispunjava dogovore sa Energetskom zajednicom

BiH ne ispunjava dogovore sa Energetskom zajednicom

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina (BiH) nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila s Energetskom zajednicom (EZ) i kočničar je promena na polju energetike, ocenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Tokom boravka u Sarajevu, Kopač je naveo je da u oblasti energetske efikasnosti Republika Srpska (RS) naprednija od BiH, čiji parlament još uvek nije usvojio zakon o energetskoj efikasnosti, prenosi portal Energis.ba.

On je takođe upozorio da BiH u pogledu regulative u sektoru gasa kasni 11 godina zbog neusvajanja prvog i drugog energetskog paketa, dok sa usvajanjem trećeg paketa kasni dve godine.

„Svi osim Makedonije su usvojili treći energetski paket. Svuda je napredak, reforme se stvarno dešavaju, a samo BiH još stoji u mestu“, rekao je Kopač na sastanku sa članovima Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda i Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, prenose mediji.

Kopač je istakao da je u ovoj godini imao osam sastanaka s trojicom ministara kako bi se priveo kraju rad na Zakonu o tržištu električne energije i gasa u BiH, koji je blizu konačnog teksta. Prema njegovim rečima, problem u izmeni regulative uvek je bio u nadležnosti državnog regulatora. Kao dobar primer izdvojio je to što je ta država otvorila tržište balansnih usluga u području električne energije, po čemu prednjači u regionu.

On se sastao i sa resornim ministarkama BiH i RS sa kojima je razgovarao o zaštiti životne sredine. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić ga je upoznala sa direktivama Evropske zajednice i Evropske unije koje je RS uvrstila u svoje zakonodavstvo. Ona je dodala da RS stalno prilagođava propise EU direktivama. Kopača je obavestila i da je RS donela nacionalni plan za prilagođavanje velikih ložišta termoelektrana Ugljevik i Gacko, kako bi zagađenje vazduha bilo svedeno na najmanju moguću meru do kraja 2017. godine.

Ministarka zaštite životne sredine i turizma federacije BiH Edita Đapo upoznala je direktora Sekretarijata Enegretske zajednice sa problemima u BiH u vezi sa zaštitom životne sredine. Ovom prilikom potvrđeno je i da su u toku pripreme za ministarski sastanak na regionalnom nivou o toj temi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.