Životna sredina

Skupština Srpske: Izmene Zakona o zaštiti vazduha idu na javnu raspravu

zagadjenje vazduha

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha, i uputila ga na javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Zakon o zaštiti vazduha mora da se dodatno uskladi sa zakonodavstvom Evropske Unije (EU) u ovoj oblasti, a konačna verzija biće usvojena posle javne rasprave.

Izmene zakona predviđaju da se omogući podnošenje izveštaja Ozonskom sekretarijatu UNEP-a o godišnjim nivoima potrošnje supstanci pod posebnim nadzorom.

Velika postrojenja za sagorevanje, koja su obuhvaćena Planom smanjenja emisija zagađujućih materija za Elektroprivredu Republike Srpske, imaju zadatak da postepeno smanjuju emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i čvrstih čestica.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je podsetila da je svrha tog zakona obezbeđivanje najvišeg stepena zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

„Da bi se spriječilo, smanjilo i koliko je to moguće, zaustavilo zagađenje koje je posljedica industrijskih aktivnosti u skladu s načelom ‘zagađivač plaća’ i načelom ‘sprečavanja zagađenja’, potrebno je uspostaviti opšti okvir za kontrolu industrijskih aktivnosti, kao i kontrolu supstanci koje oštećuju ozonski omotač“, objasnila je ministarka Golić u izjavi novinskoj agenciji Srna pre rasprave u Skupštini.

Izmenama zakona se ispravljaju i uočeni propusti u primeni postojeće Uredbe o postepenom isključivanju supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Uvodi se obaveza pojedinačnog pribavljanja dozvole za svakog servisera. Sva pravna lica s dozvolom za monitoring kvaliteta vazduha će morati da očitane podatke direktno prenose u centralni sistem organizacija nadležnih za hidrološke i meterološke poslove.

Izmene obuhvataju sva preduzeća i sve preduzetnike iz delatnosti ugradnje, održavanja, i provere ispuštanja opreme i toplotnih pumpi koje na bilo koji način koriste supstance koje oštećuju ozonski omotač ili gasove s fluorom. Obuhvaćena je i delatnost sakupljanja i obnavljanja kontrolisanih supstanci iz takve opreme kao i opreme koja sadrži rastvarače.

Uvodi se obaveza plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine, za korišćenje uvezenih supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Sredstva prikupljena od ovih naknada koristiće se za razvoj najboljih raspoloživih tehnika, da bi se poboljšao kvalitet vazduha i zaštitili zdravlje i životna sredina.

Zakonodavstvo Republike Srpske, kao entiteta Bosne i Hercegovine, mora da se uskladi i s Bečkom Konvencijom o zaštiti ozonskog omotača, Montrealskim protokolom i drugim međunarodnim sporazumima, kao i sa zakonodavstvom EU. Izmene zakona su pokrenute skladu sa zaključcima Ministarskog saveta Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, donetim na 14. zasedanju u oktobru u Sarajevu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva beležiće rast bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže