Životna sredina

Skupština Srpske: Izmene Zakona o zaštiti vazduha idu na javnu raspravu

zagadjenje vazduha

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha, i uputila ga na javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Zakon o zaštiti vazduha mora da se dodatno uskladi sa zakonodavstvom Evropske Unije (EU) u ovoj oblasti, a konačna verzija biće usvojena posle javne rasprave.

Izmene zakona predviđaju da se omogući podnošenje izveštaja Ozonskom sekretarijatu UNEP-a o godišnjim nivoima potrošnje supstanci pod posebnim nadzorom.

Velika postrojenja za sagorevanje, koja su obuhvaćena Planom smanjenja emisija zagađujućih materija za Elektroprivredu Republike Srpske, imaju zadatak da postepeno smanjuju emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i čvrstih čestica.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je podsetila da je svrha tog zakona obezbeđivanje najvišeg stepena zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

„Da bi se spriječilo, smanjilo i koliko je to moguće, zaustavilo zagađenje koje je posljedica industrijskih aktivnosti u skladu s načelom ‘zagađivač plaća’ i načelom ‘sprečavanja zagađenja’, potrebno je uspostaviti opšti okvir za kontrolu industrijskih aktivnosti, kao i kontrolu supstanci koje oštećuju ozonski omotač“, objasnila je ministarka Golić u izjavi novinskoj agenciji Srna pre rasprave u Skupštini.

Izmenama zakona se ispravljaju i uočeni propusti u primeni postojeće Uredbe o postepenom isključivanju supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Uvodi se obaveza pojedinačnog pribavljanja dozvole za svakog servisera. Sva pravna lica s dozvolom za monitoring kvaliteta vazduha će morati da očitane podatke direktno prenose u centralni sistem organizacija nadležnih za hidrološke i meterološke poslove.

Izmene obuhvataju sva preduzeća i sve preduzetnike iz delatnosti ugradnje, održavanja, i provere ispuštanja opreme i toplotnih pumpi koje na bilo koji način koriste supstance koje oštećuju ozonski omotač ili gasove s fluorom. Obuhvaćena je i delatnost sakupljanja i obnavljanja kontrolisanih supstanci iz takve opreme kao i opreme koja sadrži rastvarače.

Uvodi se obaveza plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine, za korišćenje uvezenih supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Sredstva prikupljena od ovih naknada koristiće se za razvoj najboljih raspoloživih tehnika, da bi se poboljšao kvalitet vazduha i zaštitili zdravlje i životna sredina.

Zakonodavstvo Republike Srpske, kao entiteta Bosne i Hercegovine, mora da se uskladi i s Bečkom Konvencijom o zaštiti ozonskog omotača, Montrealskim protokolom i drugim međunarodnim sporazumima, kao i sa zakonodavstvom EU. Izmene zakona su pokrenute skladu sa zaključcima Ministarskog saveta Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, donetim na 14. zasedanju u oktobru u Sarajevu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

8. decembar 2016. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

rio-tinto-protest-jadarit

Aktivisti neće dozvoliti Rio Tintu da radi litijuma okupira najplodnije zemljište

8. decembar 2016. - Univerzitetski profesori i ekološki aktivisti upozoravaju da neće dozvoliti "korporativno zauzimanje" najplodnijeg zemljišta radi proizvodnje litijuma

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

8. decembar 2016. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

8. decembar 2016. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić