Životna sredina

Skupština Srpske: Izmene Zakona o zaštiti vazduha idu na javnu raspravu

zagadjenje vazduha

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha, i uputila ga na javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Zakon o zaštiti vazduha mora da se dodatno uskladi sa zakonodavstvom Evropske Unije (EU) u ovoj oblasti, a konačna verzija biće usvojena posle javne rasprave.

Izmene zakona predviđaju da se omogući podnošenje izveštaja Ozonskom sekretarijatu UNEP-a o godišnjim nivoima potrošnje supstanci pod posebnim nadzorom.

Velika postrojenja za sagorevanje, koja su obuhvaćena Planom smanjenja emisija zagađujućih materija za Elektroprivredu Republike Srpske, imaju zadatak da postepeno smanjuju emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida i čvrstih čestica.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je podsetila da je svrha tog zakona obezbeđivanje najvišeg stepena zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

„Da bi se spriječilo, smanjilo i koliko je to moguće, zaustavilo zagađenje koje je posljedica industrijskih aktivnosti u skladu s načelom ‘zagađivač plaća’ i načelom ‘sprečavanja zagađenja’, potrebno je uspostaviti opšti okvir za kontrolu industrijskih aktivnosti, kao i kontrolu supstanci koje oštećuju ozonski omotač“, objasnila je ministarka Golić u izjavi novinskoj agenciji Srna pre rasprave u Skupštini.

Izmenama zakona se ispravljaju i uočeni propusti u primeni postojeće Uredbe o postepenom isključivanju supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Uvodi se obaveza pojedinačnog pribavljanja dozvole za svakog servisera. Sva pravna lica s dozvolom za monitoring kvaliteta vazduha će morati da očitane podatke direktno prenose u centralni sistem organizacija nadležnih za hidrološke i meterološke poslove.

Izmene obuhvataju sva preduzeća i sve preduzetnike iz delatnosti ugradnje, održavanja, i provere ispuštanja opreme i toplotnih pumpi koje na bilo koji način koriste supstance koje oštećuju ozonski omotač ili gasove s fluorom. Obuhvaćena je i delatnost sakupljanja i obnavljanja kontrolisanih supstanci iz takve opreme kao i opreme koja sadrži rastvarače.

Uvodi se obaveza plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine, za korišćenje uvezenih supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Sredstva prikupljena od ovih naknada koristiće se za razvoj najboljih raspoloživih tehnika, da bi se poboljšao kvalitet vazduha i zaštitili zdravlje i životna sredina.

Zakonodavstvo Republike Srpske, kao entiteta Bosne i Hercegovine, mora da se uskladi i s Bečkom Konvencijom o zaštiti ozonskog omotača, Montrealskim protokolom i drugim međunarodnim sporazumima, kao i sa zakonodavstvom EU. Izmene zakona su pokrenute skladu sa zaključcima Ministarskog saveta Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, donetim na 14. zasedanju u oktobru u Sarajevu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. decembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

8. decembar 2016. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. decembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

8. decembar 2016. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić