Električna energija

Energetska zajednica usvojila nove preporuke za implementaciju EU regulative

Energetska zajednica ministarski savet Sarajevo

Slika: Energetska Zajednica

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na 14. Ministarskom savetu Energetske zajednice Jugoistočne Evrope održanom u Sarajevu, pored jednoglasnog primanja Gruzije u članstvo, doneto je nekoliko odluka u vezi sa proširivanjem obima usklađivanja propisa sa EU regulativama u oblasti zaštite životne sredine i projektima trans-evropske energetske strukture.

Ministarski savet usvojio je ukupno četiri odluke u vezi sa proširivanjem trenutnog obima usklađenosti propisa iz oblasti zaštite životne sredine sa regulativom Evropske unije.

Odluke se tiču usklađivanja sa novim verzijama Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu i Direktive o sumporu u gorivima. Takođe, u proces usklađivanja unete su još dve direktive – direktive o strateškoj proceni o uticaju na životnu sredinu (SEA Directive) i odgovornosti za posledice (2004/35/EC), o čemu je za naš portal pisao  Peter Vajda, stručnjak Energetske zajednice za životnu sredinu.

Kao prvi korak ka punoj primeni direktiva u Energetskoj zajednici, Ministarski savet usvojio je neobavezujuću preporuku u vezi sa implementacijom propisa o mehanizmima za monioring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Ministarski savet usvojio je i listu Projekata od interesa za Energetsku zajednicu zasnovanu na Uputstvima za trans-evropsku energetsku strukturu. Među njima su Trans-balkanski koridor za električnu energiju, gasni koridor između Bugarske i Srbije, i naftovod između Poljske i Ukrajine.

Savet je preporučio da se benefiti za ove projekte prenesu i na Projekte od međusobnog interesa – gasni koridoror između Rumunije i Moldavije i dvosmerni gasni koridor između Slovačke i Ukrajine.

Pored ovih odluka, Ministarski savet Energetske zajednice raspravljao je i o propustima zemalja članica koje kasne sa implementacijom ciljeva iz Trećeg, ali i iz Drugog energetskog paketa, među kojima je i Srbija.

Naime, javno preduzeće Srbijagas još uvek nije razdvojilo proizvodnju od distribucije gasa kako je predviđeno Trećim energetskim paketom. Ipak, Srbija je dobila još jedno odlaganje uvođenja sankcija – do 2017. godine, kada je novi rok za restruktuiranje Srbijagasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, pravedna energetska tranzicija

Kako energetsku tranziciju učiniti pravednom za stanovnike regiona zavisnih od uglja

24. oktobar 2016. - Vlasti moraju da deluju pre nego što ljudi odu, ocenili su govornici na godišnjem sastanku Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini

Zoran sljukic vrsioca duznosti izvrsnog direktora EPCG

Zoran Šljukić imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora EPCG-a

24. oktobar 2016. - Tehnički direktor Elektroprivrede Crne Gore i menadžer rekonstrukcije TE Pljevlja Zoran Šljukić postao je v. d. izvršnog direktora

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

24. oktobar 2016. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

frane barbaric HEP plenkovic smena ostavka

Frane Barbarić posle šest godina nije više direktor Hrvatske elektroprivrede

24. oktobar 2016. - Premijer Andrej Plenković je najavio njegovu smenu zbog bespravne gradnje, ali je Frane Barbarić podneo ostavku, koju je Vlada prihvatila