Električna energija

Energetska zajednica usvojila nove preporuke za implementaciju EU regulative

Energetska zajednica ministarski savet Sarajevo

Slika: Energetska Zajednica

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na 14. Ministarskom savetu Energetske zajednice Jugoistočne Evrope održanom u Sarajevu, pored jednoglasnog primanja Gruzije u članstvo, doneto je nekoliko odluka u vezi sa proširivanjem obima usklađivanja propisa sa EU regulativama u oblasti zaštite životne sredine i projektima trans-evropske energetske strukture.

Ministarski savet usvojio je ukupno četiri odluke u vezi sa proširivanjem trenutnog obima usklađenosti propisa iz oblasti zaštite životne sredine sa regulativom Evropske unije.

Odluke se tiču usklađivanja sa novim verzijama Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu i Direktive o sumporu u gorivima. Takođe, u proces usklađivanja unete su još dve direktive – direktive o strateškoj proceni o uticaju na životnu sredinu (SEA Directive) i odgovornosti za posledice (2004/35/EC), o čemu je za naš portal pisao  Peter Vajda, stručnjak Energetske zajednice za životnu sredinu.

Kao prvi korak ka punoj primeni direktiva u Energetskoj zajednici, Ministarski savet usvojio je neobavezujuću preporuku u vezi sa implementacijom propisa o mehanizmima za monioring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Ministarski savet usvojio je i listu Projekata od interesa za Energetsku zajednicu zasnovanu na Uputstvima za trans-evropsku energetsku strukturu. Među njima su Trans-balkanski koridor za električnu energiju, gasni koridor između Bugarske i Srbije, i naftovod između Poljske i Ukrajine.

Savet je preporučio da se benefiti za ove projekte prenesu i na Projekte od međusobnog interesa – gasni koridoror između Rumunije i Moldavije i dvosmerni gasni koridor između Slovačke i Ukrajine.

Pored ovih odluka, Ministarski savet Energetske zajednice raspravljao je i o propustima zemalja članica koje kasne sa implementacijom ciljeva iz Trećeg, ali i iz Drugog energetskog paketa, među kojima je i Srbija.

Naime, javno preduzeće Srbijagas još uvek nije razdvojilo proizvodnju od distribucije gasa kako je predviđeno Trećim energetskim paketom. Ipak, Srbija je dobila još jedno odlaganje uvođenja sankcija – do 2017. godine, kada je novi rok za restruktuiranje Srbijagasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

24. oktobar 2016. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

24. oktobar 2016. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

24. oktobar 2016. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

24. oktobar 2016. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta