Električna energija

Energetska zajednica usvojila nove preporuke za implementaciju EU regulative

Energetska zajednica ministarski savet Sarajevo

Slika: Energetska Zajednica

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na 14. Ministarskom savetu Energetske zajednice Jugoistočne Evrope održanom u Sarajevu, pored jednoglasnog primanja Gruzije u članstvo, doneto je nekoliko odluka u vezi sa proširivanjem obima usklađivanja propisa sa EU regulativama u oblasti zaštite životne sredine i projektima trans-evropske energetske strukture.

Ministarski savet usvojio je ukupno četiri odluke u vezi sa proširivanjem trenutnog obima usklađenosti propisa iz oblasti zaštite životne sredine sa regulativom Evropske unije.

Odluke se tiču usklađivanja sa novim verzijama Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu i Direktive o sumporu u gorivima. Takođe, u proces usklađivanja unete su još dve direktive – direktive o strateškoj proceni o uticaju na životnu sredinu (SEA Directive) i odgovornosti za posledice (2004/35/EC), o čemu je za naš portal pisao  Peter Vajda, stručnjak Energetske zajednice za životnu sredinu.

Kao prvi korak ka punoj primeni direktiva u Energetskoj zajednici, Ministarski savet usvojio je neobavezujuću preporuku u vezi sa implementacijom propisa o mehanizmima za monioring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Ministarski savet usvojio je i listu Projekata od interesa za Energetsku zajednicu zasnovanu na Uputstvima za trans-evropsku energetsku strukturu. Među njima su Trans-balkanski koridor za električnu energiju, gasni koridor između Bugarske i Srbije, i naftovod između Poljske i Ukrajine.

Savet je preporučio da se benefiti za ove projekte prenesu i na Projekte od međusobnog interesa – gasni koridoror između Rumunije i Moldavije i dvosmerni gasni koridor između Slovačke i Ukrajine.

Pored ovih odluka, Ministarski savet Energetske zajednice raspravljao je i o propustima zemalja članica koje kasne sa implementacijom ciljeva iz Trećeg, ali i iz Drugog energetskog paketa, među kojima je i Srbija.

Naime, javno preduzeće Srbijagas još uvek nije razdvojilo proizvodnju od distribucije gasa kako je predviđeno Trećim energetskim paketom. Ipak, Srbija je dobila još jedno odlaganje uvođenja sankcija – do 2017. godine, kada je novi rok za restruktuiranje Srbijagasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

cene elektricne energije privreda vlada srbije decembar

Cene električne energije za privredu u Srbiji zamrznute i u decembru

30 новембра 2021 - Vlada Srbije je u suštini produžila svoju odluku s kraja oktobra kada je naložila Elektroprivredi Srbije da u novembru ne menja cene

uvoz elektricne energije zapadni balkan albanija crna gora kosovo

Zemlje Zapadnog Balkana uvoze struju po cenama i do 500 odsto većim nego prošle godine

30 новембра 2021 - Troškovi za uvoz električne energije su drastično povećani, ali zasad to neće dovesti do poskupljenja za krajnje kupce