x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetska zajednica usvojila nove preporuke za implementaciju EU regulative

24.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Energetska Zajednica
Energetska zajednica usvojila nove preporuke za implementaciju EU regulative

Na 14. Ministarskom savetu Energetske zajednice Jugoistočne Evrope održanom u Sarajevu, pored jednoglasnog primanja Gruzije u članstvo, doneto je nekoliko odluka u vezi sa proširivanjem obima usklađivanja propisa sa EU regulativama u oblasti zaštite životne sredine i projektima trans-evropske energetske strukture.

Ministarski savet usvojio je ukupno četiri odluke u vezi sa proširivanjem trenutnog obima usklađenosti propisa iz oblasti zaštite životne sredine sa regulativom Evropske unije.

Odluke se tiču usklađivanja sa novim verzijama Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu i Direktive o sumporu u gorivima. Takođe, u proces usklađivanja unete su još dve direktive – direktive o strateškoj proceni o uticaju na životnu sredinu (SEA Directive) i odgovornosti za posledice (2004/35/EC), o čemu je za naš portal pisao  Peter Vajda, stručnjak Energetske zajednice za životnu sredinu.

Kao prvi korak ka punoj primeni direktiva u Energetskoj zajednici, Ministarski savet usvojio je neobavezujuću preporuku u vezi sa implementacijom propisa o mehanizmima za monioring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Ministarski savet usvojio je i listu Projekata od interesa za Energetsku zajednicu zasnovanu na Uputstvima za trans-evropsku energetsku strukturu. Među njima su Trans-balkanski koridor za električnu energiju, gasni koridor između Bugarske i Srbije, i naftovod između Poljske i Ukrajine.

Savet je preporučio da se benefiti za ove projekte prenesu i na Projekte od međusobnog interesa – gasni koridoror između Rumunije i Moldavije i dvosmerni gasni koridor između Slovačke i Ukrajine.

Pored ovih odluka, Ministarski savet Energetske zajednice raspravljao je i o propustima zemalja članica koje kasne sa implementacijom ciljeva iz Trećeg, ali i iz Drugog energetskog paketa, među kojima je i Srbija.

Naime, javno preduzeće Srbijagas još uvek nije razdvojilo proizvodnju od distribucije gasa kako je predviđeno Trećim energetskim paketom. Ipak, Srbija je dobila još jedno odlaganje uvođenja sankcija – do 2017. godine, kada je novi rok za restruktuiranje Srbijagasa.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.