Električna energija

Energetska zajednica usvojila nove preporuke za implementaciju EU regulative

Energetska zajednica ministarski savet Sarajevo

Slika: Energetska Zajednica

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na 14. Ministarskom savetu Energetske zajednice Jugoistočne Evrope održanom u Sarajevu, pored jednoglasnog primanja Gruzije u članstvo, doneto je nekoliko odluka u vezi sa proširivanjem obima usklađivanja propisa sa EU regulativama u oblasti zaštite životne sredine i projektima trans-evropske energetske strukture.

Ministarski savet usvojio je ukupno četiri odluke u vezi sa proširivanjem trenutnog obima usklađenosti propisa iz oblasti zaštite životne sredine sa regulativom Evropske unije.

Odluke se tiču usklađivanja sa novim verzijama Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu i Direktive o sumporu u gorivima. Takođe, u proces usklađivanja unete su još dve direktive – direktive o strateškoj proceni o uticaju na životnu sredinu (SEA Directive) i odgovornosti za posledice (2004/35/EC), o čemu je za naš portal pisao  Peter Vajda, stručnjak Energetske zajednice za životnu sredinu.

Kao prvi korak ka punoj primeni direktiva u Energetskoj zajednici, Ministarski savet usvojio je neobavezujuću preporuku u vezi sa implementacijom propisa o mehanizmima za monioring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Ministarski savet usvojio je i listu Projekata od interesa za Energetsku zajednicu zasnovanu na Uputstvima za trans-evropsku energetsku strukturu. Među njima su Trans-balkanski koridor za električnu energiju, gasni koridor između Bugarske i Srbije, i naftovod između Poljske i Ukrajine.

Savet je preporučio da se benefiti za ove projekte prenesu i na Projekte od međusobnog interesa – gasni koridoror između Rumunije i Moldavije i dvosmerni gasni koridor između Slovačke i Ukrajine.

Pored ovih odluka, Ministarski savet Energetske zajednice raspravljao je i o propustima zemalja članica koje kasne sa implementacijom ciljeva iz Trećeg, ali i iz Drugog energetskog paketa, među kojima je i Srbija.

Naime, javno preduzeće Srbijagas još uvek nije razdvojilo proizvodnju od distribucije gasa kako je predviđeno Trećim energetskim paketom. Ipak, Srbija je dobila još jedno odlaganje uvođenja sankcija – do 2017. godine, kada je novi rok za restruktuiranje Srbijagasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

24. oktobar 2016. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

24. oktobar 2016. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

24. oktobar 2016. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

24. oktobar 2016. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem