Električna energija

BiH uskraćena za finansiranje projekta izgradnje dalekovoda

Foto: Pixabay

Objavljeno

11.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici i Trećeg energetskog paketa Evropske unije (EU), Bosni i Hercegovini (BiH) onemogućen je pristup fondovima EU za projekte u oblasti energetike. To je stopiralo projekat izgradnje dalekovoda 400 kilovata (kV), koji će povezati Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Naime, zbog nedonošenja zakonske regulative u sektoru energetike, BiH je od 2014. godine uskraćen pristup IPA fondovima. Procenjuje se da ta država zbog toga godišnje gubi oko 20 miliona evra, piše banjalučki portal Nezavisne novine.

Jedan od energetskih projekata koji je doveden u pitanje je i projekat izgradnje dalekovoda Višegrad – Bajina Bašta – Pljevlja čija je realizacija odložena dok se ne usvoji zakonska regulativa koja su u skladu sa sa trećim paketom EU direktiva. Učešće BiH u ovom projektu koji povezuje Srbiju, BiH i Crnu Goru je oko 10 miliona evra. Ovaj projekat bi takođe povezao BiH i Srbiju sa Italijom preko podvodnog kabla Crna Gora-Italija koji treba da bude završen 2018.godine.

Kako bi se odblokirao ovaj projekat u BiH, nadležni su dogovorili da će do 31. marta ove godine biti usvojena zakonska regulativa u oblasti električne energije i gasa koje će biti u skladu sa EU propisima.

Podsetimo, zajednički projekat izgradnje dalekovoda kroz tri zemlje odobren je na Samitu o Zapadnom Balkanu koji je održan u Beču 2015. godine. EU je tada iskazala spremnost da finansijski podrži njegovu realizaciju.

U preduzeću Elektromreža Srbije (EMS) kažu da je reč o projektu koji je na prvom mestu liste projekata od interesa za Energetsku zajednicu (PECI projekti). Kako portal Balkan Green Energy News u EMS-u saznaje, do sada je urađena studija izvodljivosti sa idejnim projektom i studijom uticaja na životnu sredinu, a trenutno je u fazi izrade Prostorni plan područja posebne namene.

Projekat je deo Pan-evropskog desetogodišnjeg plana razvoja prenosne mreže. Prema trećem energetskom paketu, Evropska asocijacija mrežnih operatora prenosnih sistema (ENTSO-E)  zajedno sa nacionalnim operatorima prenosnih sistema u obavezi je da sprovede ovaj projekat, poručuju iz EMS-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

11. januar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

11. januar 2017. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

11. januar 2017. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

11. januar 2017. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta