x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pre roka završeno polaganje dela podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije

06.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: CGES
Pre roka završeno polaganje dela podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije

Polaganje dela podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije završeno je postavljanjem poslednje deonice kod rta Jaz. Kada bude u potpunosti završen, spoj će Crnu Goru učiniti regionalnim čvorištem za prenos električne energije na potezu Zapadna Evropa-Zapadni Balkan.

Polaganje crnogorske deonice kabla u dužini od 157 kilometara počelo je 20. novembra, a završeno je pre planiranog roka, javlja dnevnik Pobjeda, pozivajući se na izvore iz italijanske kompanije Terna S.p.A. Prvi deo kabla dužine 136 kilometara s italijanske strane Jadranskog mora položen je još početkom 2015. godine. Za januar 2017. godine predviđeno je polaganje i poslednjeg dela kabla na sredini trase. Ukupna dužina kabla, koji treba da poveže transformatorske stanice u italijanskom gradu Peskari i crnogorskoj Lastvi Grbaljskoj, iznosi 455 kilometara.

U oktobru je u Crnoj Gori počelo polaganje i kopnenog dela kabla koji ima za funkciju da poveže izlaz kabla na rtu Jaz sa trafo-stanicom u Lastvi Grbaljskoj. U toku su radovi i na izgradnji transformatorske stanice “Lastva”, kao i 400 kV dalekovoda na trasi Lastva-Čevo-Pljevlja. Za trafo-stanicu je predviđeno ulaganje od 38,5 miliona evra, dok će dalekovod koštati oko 39 miliona evra, a radove obavlja Crnogorski elektroprenosni sistem AD (CGES).

Projekat interkonekcije Crna Gora–Italija treba da bude okončan krajem 2018. godine, a kabl koji se polaže imaće nominalni kapacitet od 1.000 megavata (MW). Za postavljanje kabla po dnu Jadranskog mora korišćen je specijalizovani brod za polaganje kablova “Skagerrak” norveškog ogranka kompanije Nexans. Uz energetski kabl paralelno se polaže i optički telekomunkacioni kabl.

Crnogorske vlasti navode da će, kada ceo projekat bude završen, CGES imati znatne prihode od prenosa električne energije po osnovu udela od 20% u ukupnom kapacitetu kabla. Kabl će preko Italije spajati zemlje Zapadnog Balkana (Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju) i Zapadnu Evropu i deo je Transbalkanskog koridora.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.