Električna energija

Pre roka završeno polaganje dela podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije

grid_lastva_cevo_cges

Slika: CGES

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Polaganje dela podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije završeno je postavljanjem poslednje deonice kod rta Jaz. Kada bude u potpunosti završen, spoj će Crnu Goru učiniti regionalnim čvorištem za prenos električne energije na potezu Zapadna Evropa-Zapadni Balkan.

Polaganje crnogorske deonice kabla u dužini od 157 kilometara počelo je 20. novembra, a završeno je pre planiranog roka, javlja dnevnik Pobjeda, pozivajući se na izvore iz italijanske kompanije Terna S.p.A. Prvi deo kabla dužine 136 kilometara s italijanske strane Jadranskog mora položen je još početkom 2015. godine. Za januar 2017. godine predviđeno je polaganje i poslednjeg dela kabla na sredini trase. Ukupna dužina kabla, koji treba da poveže transformatorske stanice u italijanskom gradu Peskari i crnogorskoj Lastvi Grbaljskoj, iznosi 455 kilometara.

U oktobru je u Crnoj Gori počelo polaganje i kopnenog dela kabla koji ima za funkciju da poveže izlaz kabla na rtu Jaz sa trafo-stanicom u Lastvi Grbaljskoj. U toku su radovi i na izgradnji transformatorske stanice „Lastva“, kao i 400 kV dalekovoda na trasi Lastva-Čevo-Pljevlja. Za trafo-stanicu je predviđeno ulaganje od 38,5 miliona evra, dok će dalekovod koštati oko 39 miliona evra, a radove obavlja Crnogorski elektroprenosni sistem AD (CGES).

Projekat interkonekcije Crna Gora–Italija treba da bude okončan krajem 2018. godine, a kabl koji se polaže imaće nominalni kapacitet od 1.000 megavata (MW). Za postavljanje kabla po dnu Jadranskog mora korišćen je specijalizovani brod za polaganje kablova „Skagerrak“ norveškog ogranka kompanije Nexans. Uz energetski kabl paralelno se polaže i optički telekomunkacioni kabl.

Crnogorske vlasti navode da će, kada ceo projekat bude završen, CGES imati znatne prihode od prenosa električne energije po osnovu udela od 20% u ukupnom kapacitetu kabla. Kabl će preko Italije spajati zemlje Zapadnog Balkana (Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju) i Zapadnu Evropu i deo je Transbalkanskog koridora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

6. decembar 2016. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

6. decembar 2016. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

6. decembar 2016. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

6. decembar 2016. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana