Električna energija

Pre roka završeno polaganje dela podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije

grid_lastva_cevo_cges

Slika: CGES

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Polaganje dela podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije završeno je postavljanjem poslednje deonice kod rta Jaz. Kada bude u potpunosti završen, spoj će Crnu Goru učiniti regionalnim čvorištem za prenos električne energije na potezu Zapadna Evropa-Zapadni Balkan.

Polaganje crnogorske deonice kabla u dužini od 157 kilometara počelo je 20. novembra, a završeno je pre planiranog roka, javlja dnevnik Pobjeda, pozivajući se na izvore iz italijanske kompanije Terna S.p.A. Prvi deo kabla dužine 136 kilometara s italijanske strane Jadranskog mora položen je još početkom 2015. godine. Za januar 2017. godine predviđeno je polaganje i poslednjeg dela kabla na sredini trase. Ukupna dužina kabla, koji treba da poveže transformatorske stanice u italijanskom gradu Peskari i crnogorskoj Lastvi Grbaljskoj, iznosi 455 kilometara.

U oktobru je u Crnoj Gori počelo polaganje i kopnenog dela kabla koji ima za funkciju da poveže izlaz kabla na rtu Jaz sa trafo-stanicom u Lastvi Grbaljskoj. U toku su radovi i na izgradnji transformatorske stanice „Lastva“, kao i 400 kV dalekovoda na trasi Lastva-Čevo-Pljevlja. Za trafo-stanicu je predviđeno ulaganje od 38,5 miliona evra, dok će dalekovod koštati oko 39 miliona evra, a radove obavlja Crnogorski elektroprenosni sistem AD (CGES).

Projekat interkonekcije Crna Gora–Italija treba da bude okončan krajem 2018. godine, a kabl koji se polaže imaće nominalni kapacitet od 1.000 megavata (MW). Za postavljanje kabla po dnu Jadranskog mora korišćen je specijalizovani brod za polaganje kablova „Skagerrak“ norveškog ogranka kompanije Nexans. Uz energetski kabl paralelno se polaže i optički telekomunkacioni kabl.

Crnogorske vlasti navode da će, kada ceo projekat bude završen, CGES imati znatne prihode od prenosa električne energije po osnovu udela od 20% u ukupnom kapacitetu kabla. Kabl će preko Italije spajati zemlje Zapadnog Balkana (Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju) i Zapadnu Evropu i deo je Transbalkanskog koridora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

6. decembar 2016. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

6. decembar 2016. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

6. decembar 2016. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora