Energetska efikasnost

Ambasadori pozivaju Federaciju BiH da usvoji Zakon o energetskoj efikasnosti

Zakon o energetskoj efikasnosti BIH

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvjanju Zakona o energetskoj efikasnosti.

Pismo potpisuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke i Švedske, šef Delegacije EU i rezidentna predstavnica UNDP, a upućeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, premijeru i nadležnim ministrima.

Na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH čeka se od 2013. godine, što je prouzrokovalo brojne probleme u implementaciji aktivnosti iz te oblasti.Pored toga, BiH nije ispunila svoje zakonske obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što je važan element u procesu pristupanja EU.

Dok se okvirni zakon ne usvoji i ne izrade propratne uredbe, BiH neće biti u mogućnosti da iskoristi prednosti mera energetske efikasnosti koje bi uveliko doprinele održivom razvoju privrede i životnog standarda građana. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da investicioni potencijal u BiH iznosi pet milijardi konvertibilnih maraka, ili oko 2,5 milijarde evra.

U ovogodišnjem izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice navodi se da će BiH možda snositi posledice jer nije prenela Treći energetski paket u domaće zakonodavstvo. U oblasti gasa BiH ne ispunjava uslove ni iz Drugog energetskog paketa. Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač nedavno je ocenio da BiH nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila i da je kočničar promena na polju energetike.

Bosna i Hercegovina izdvaja oko 20 odsto BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.