Energetska efikasnost

Ambasadori pozivaju Federaciju BiH da usvoji Zakon o energetskoj efikasnosti

Zakon o energetskoj efikasnosti BIH

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvjanju Zakona o energetskoj efikasnosti.

Pismo potpisuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke i Švedske, šef Delegacije EU i rezidentna predstavnica UNDP, a upućeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, premijeru i nadležnim ministrima.

Na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH čeka se od 2013. godine, što je prouzrokovalo brojne probleme u implementaciji aktivnosti iz te oblasti.Pored toga, BiH nije ispunila svoje zakonske obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što je važan element u procesu pristupanja EU.

Dok se okvirni zakon ne usvoji i ne izrade propratne uredbe, BiH neće biti u mogućnosti da iskoristi prednosti mera energetske efikasnosti koje bi uveliko doprinele održivom razvoju privrede i životnog standarda građana. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da investicioni potencijal u BiH iznosi pet milijardi konvertibilnih maraka, ili oko 2,5 milijarde evra.

U ovogodišnjem izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice navodi se da će BiH možda snositi posledice jer nije prenela Treći energetski paket u domaće zakonodavstvo. U oblasti gasa BiH ne ispunjava uslove ni iz Drugog energetskog paketa. Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač nedavno je ocenio da BiH nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila i da je kočničar promena na polju energetike.

Bosna i Hercegovina izdvaja oko 20 odsto BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

28. decembar 2016. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

28. decembar 2016. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

28. decembar 2016. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

28. decembar 2016. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.