Energetska efikasnost

Ambasadori pozivaju Federaciju BiH da usvoji Zakon o energetskoj efikasnosti

Zakon o energetskoj efikasnosti BIH

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvjanju Zakona o energetskoj efikasnosti.

Pismo potpisuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke i Švedske, šef Delegacije EU i rezidentna predstavnica UNDP, a upućeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, premijeru i nadležnim ministrima.

Na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH čeka se od 2013. godine, što je prouzrokovalo brojne probleme u implementaciji aktivnosti iz te oblasti.Pored toga, BiH nije ispunila svoje zakonske obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što je važan element u procesu pristupanja EU.

Dok se okvirni zakon ne usvoji i ne izrade propratne uredbe, BiH neće biti u mogućnosti da iskoristi prednosti mera energetske efikasnosti koje bi uveliko doprinele održivom razvoju privrede i životnog standarda građana. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da investicioni potencijal u BiH iznosi pet milijardi konvertibilnih maraka, ili oko 2,5 milijarde evra.

U ovogodišnjem izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice navodi se da će BiH možda snositi posledice jer nije prenela Treći energetski paket u domaće zakonodavstvo. U oblasti gasa BiH ne ispunjava uslove ni iz Drugog energetskog paketa. Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač nedavno je ocenio da BiH nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila i da je kočničar promena na polju energetike.

Bosna i Hercegovina izdvaja oko 20 odsto BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. decembar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

28. decembar 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

28. decembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora