Energetska efikasnost

Ambasadori pozivaju Federaciju BiH da usvoji Zakon o energetskoj efikasnosti

Zakon o energetskoj efikasnosti BIH

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvjanju Zakona o energetskoj efikasnosti.

Pismo potpisuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke i Švedske, šef Delegacije EU i rezidentna predstavnica UNDP, a upućeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, premijeru i nadležnim ministrima.

Na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH čeka se od 2013. godine, što je prouzrokovalo brojne probleme u implementaciji aktivnosti iz te oblasti.Pored toga, BiH nije ispunila svoje zakonske obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što je važan element u procesu pristupanja EU.

Dok se okvirni zakon ne usvoji i ne izrade propratne uredbe, BiH neće biti u mogućnosti da iskoristi prednosti mera energetske efikasnosti koje bi uveliko doprinele održivom razvoju privrede i životnog standarda građana. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da investicioni potencijal u BiH iznosi pet milijardi konvertibilnih maraka, ili oko 2,5 milijarde evra.

U ovogodišnjem izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice navodi se da će BiH možda snositi posledice jer nije prenela Treći energetski paket u domaće zakonodavstvo. U oblasti gasa BiH ne ispunjava uslove ni iz Drugog energetskog paketa. Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač nedavno je ocenio da BiH nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila i da je kočničar promena na polju energetike.

Bosna i Hercegovina izdvaja oko 20 odsto BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

28. decembar 2016. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

28. decembar 2016. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

28. decembar 2016. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

28. decembar 2016. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana