Energetska efikasnost

Ambasadori pozivaju Federaciju BiH da usvoji Zakon o energetskoj efikasnosti

Zakon o energetskoj efikasnosti BIH

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Ambasadori više zapadnih zemalja i EU pisali su institucijama Federacije Bosne i Hercegovine kako bi izrazili snažnu podršku usvjanju Zakona o energetskoj efikasnosti.

Pismo potpisuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke i Švedske, šef Delegacije EU i rezidentna predstavnica UNDP, a upućeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, premijeru i nadležnim ministrima.

Na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH čeka se od 2013. godine, što je prouzrokovalo brojne probleme u implementaciji aktivnosti iz te oblasti.Pored toga, BiH nije ispunila svoje zakonske obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što je važan element u procesu pristupanja EU.

Dok se okvirni zakon ne usvoji i ne izrade propratne uredbe, BiH neće biti u mogućnosti da iskoristi prednosti mera energetske efikasnosti koje bi uveliko doprinele održivom razvoju privrede i životnog standarda građana. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da investicioni potencijal u BiH iznosi pet milijardi konvertibilnih maraka, ili oko 2,5 milijarde evra.

U ovogodišnjem izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice navodi se da će BiH možda snositi posledice jer nije prenela Treći energetski paket u domaće zakonodavstvo. U oblasti gasa BiH ne ispunjava uslove ni iz Drugog energetskog paketa. Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač nedavno je ocenio da BiH nije ispunila ništa od obaveza koje je dogovorila i da je kočničar promena na polju energetike.

Bosna i Hercegovina izdvaja oko 20 odsto BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana