Energetska efikasnost

Švedska nastavlja da podržava program energetske efikasnosti u BiH

Svedska undp energetska efikasnost BIH

Foto: www.ba.undp.org

Objavljeno

25.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Vlada Švedske će učestvovati sa dodatnih 720.000 evra u programu uvođenja mera energetske efikasnosti u objektima javnog sektora u Bosni i Hercegovini (BiH).

Amandman na ugovor o saradnji u programu Zeleni ekonomski razvoj – GED koji se realizuje u oblasti energetske efikasnosti potpisale su Sezin Sinanoglu i Marie Bergstrom u ime Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u BiH i Ambasade Švedske, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U ovom trenutku BiH izdavaja oko 20 odsto svog BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama. Jačanjem kapaciteta i smanjenjem troškova energije u javnom sektoru mogle bi da postignu uštede i do 50 odsto u javnim budžetima. UNDP od 2014. godine sprovodi program Zeleni ekonomski razvoj – GED širom zemlje sa osnovnim ciljem da se poveća energetska efikasnost u zgradama javnog sektora širom Bosne i Hercegovine i stvori povoljno okruženje za buduće investicije u ovoj oblasti.

„Verujem da će nove aktivnosti u pogledu modernizacije javne rasvete vrlo brzo dati opipljive rezultate i poslužiti kao dobar primer za realizaciju sličnih projekata širom zemlje,“ rekla je Sezin Sinanoglu, stalna predstavnica UNDP u BiH.

Dodatna sredstva kontinuirano će doprineti smanjenju troškova energije u javnom sektoru u BiH tako što će omogućiti uvođenje mera energetske efikasnosti u više javnih objekata tokom 2017. godine. Pored toga, sredstva bi trebalo da osiguraju pokretanje pilot-projekata energetske efikasnosti sistema javne rasvete u BiH.

„Švedska je čvrsto opredeljena da podrži projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine i smanjenje negativnog uticaja klimatskih promena, kao što je ovaj projekat. Podržavamo održivu platformu za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat donosi komfor u renoviranim zgradama, ali i uštedu u javnom budžetu, stvara nova radna mesta i štiti životnu sredinu „, dodala je Marie Bergstrom, šefica odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske.

Potpisivanjem amandmana na ugovor o saradnji, ukupan doprinos Kraljevine Švedske u ovom programu porašće na preko 5,5 miliona evra. Ova zemlja kao partner UNDP-a podržava program GED od 2015. godine. Ostali partneri na programu, čija je ukupna vrednost 11,8 miliona evra, su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fond za zaštitu okoliša u BiH, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kao i kantonalna i entitetska ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...