x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Švedska nastavlja da podržava program energetske efikasnosti u BiH

25.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Foto: www.ba.undp.org
Švedska nastavlja da podržava program energetske efikasnosti u BiH

Vlada Švedske će učestvovati sa dodatnih 720.000 evra u programu uvođenja mera energetske efikasnosti u objektima javnog sektora u Bosni i Hercegovini (BiH).

Amandman na ugovor o saradnji u programu Zeleni ekonomski razvoj – GED koji se realizuje u oblasti energetske efikasnosti potpisale su Sezin Sinanoglu i Marie Bergstrom u ime Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u BiH i Ambasade Švedske, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U ovom trenutku BiH izdavaja oko 20 odsto svog BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama. Jačanjem kapaciteta i smanjenjem troškova energije u javnom sektoru mogle bi da postignu uštede i do 50 odsto u javnim budžetima. UNDP od 2014. godine sprovodi program Zeleni ekonomski razvoj – GED širom zemlje sa osnovnim ciljem da se poveća energetska efikasnost u zgradama javnog sektora širom Bosne i Hercegovine i stvori povoljno okruženje za buduće investicije u ovoj oblasti.

“Verujem da će nove aktivnosti u pogledu modernizacije javne rasvete vrlo brzo dati opipljive rezultate i poslužiti kao dobar primer za realizaciju sličnih projekata širom zemlje,” rekla je Sezin Sinanoglu, stalna predstavnica UNDP u BiH.

Dodatna sredstva kontinuirano će doprineti smanjenju troškova energije u javnom sektoru u BiH tako što će omogućiti uvođenje mera energetske efikasnosti u više javnih objekata tokom 2017. godine. Pored toga, sredstva bi trebalo da osiguraju pokretanje pilot-projekata energetske efikasnosti sistema javne rasvete u BiH.

“Švedska je čvrsto opredeljena da podrži projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine i smanjenje negativnog uticaja klimatskih promena, kao što je ovaj projekat. Podržavamo održivu platformu za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat donosi komfor u renoviranim zgradama, ali i uštedu u javnom budžetu, stvara nova radna mesta i štiti životnu sredinu “, dodala je Marie Bergstrom, šefica odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske.

Potpisivanjem amandmana na ugovor o saradnji, ukupan doprinos Kraljevine Švedske u ovom programu porašće na preko 5,5 miliona evra. Ova zemlja kao partner UNDP-a podržava program GED od 2015. godine. Ostali partneri na programu, čija je ukupna vrednost 11,8 miliona evra, su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fond za zaštitu okoliša u BiH, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kao i kantonalna i entitetska ministarstva.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.