Otpad

Severna Makedonija uvodi povratne vending mašine za reciklažu ambalaže za piće

povratne vending mašine

Objavljeno

22.08.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

22.08.2019.

Komentari

1

Podeli

Severna Makedonija se priključuje svetskom trendu reciklaže ambalažnog otpada putem depozitnog sistema za prikupljanje plastičnih flaša i aluminijumskih limenki. Kompanija Pakomak, naime, prva u zemlji uvodi tzv. povratne vending mašine, koje će u zamenu za ubačenu ambalažu građanima izdavati “zelene poene” za plaćanje proizvoda i javnih usluga, poput komunalnih taksi, karata za javni prevoz ili parkiranja, javili su lokalni mediji.

Projekat kojim se u Severnoj Makedoniji uvode povratne vending mašine sprovodi se uz pomoć Fonda za inovacije i tehnološki razvoj, a postavljanje prvog prototipa se očekuje u prvoj polovini 2020. godine, navodi se u medijskim izveštajima, koji se pozivaju na novinsku agenciju MIA.

U početku, Pakomak će postaviti ovakve automate u nekoliko opština, a dugoročni plan je da se njima pokrije cela teritorija Severne Makedonije. Cilj uvođenja ovih aparata je da se građani motivišu da se efikasno i brzo uključe u proces sortiranja otpada, navodi se u izveštajima.

Depozitni sistemi – dokazani metod prikupljanja ambalažnog otpada

Pre otprilike godinu dana, sličan sistem uveden je u najvećem gradu Turske, Istanbulu, gde je građanima omogućeno da reciklažom jednokratne ambalaže za piće plaćaju dopunu kartica za gradski prevoz. Automat, poznat kao „pametna mobilna stanica za transfer otpada,“ ubačeni ambalažni otpad skenira i odredi mu vrednost pre nego što ga zgnječi, usitni i sortira.

Plaćanje karata za javni prevoz ambalažnim otpadom omogućeno je i u drugim delovima sveta, pa takve sisteme, na primer, imaju kineska prestonica Peking, Surabaja u Indoneziji i Sidnej, najveći grad Australije.

Depozitni sistemi su dokazani metod prikupljanja otpada koji garantuje visoke stope reciklaže materijala, pa su zbog toga preporučeni u strateškim dokumentima mnogih međunarodnih organizacija, piše Anna Larsson, direktor razvoja projekta cirkularne ekonomije u RELOOP, u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News.

Deset evropskih zemalja ima depozitni sistem za ambalažu za piće – Švedska ga je uvela 1984. godine, Island 1989. godine, Nemačka 2003. godine, Finska 1996. godine, Norveška 1999. godine, Danska 2002. godine, Holandija 2005. godine, Estonija 2005. godine, Hrvatska 2006. godine i Litvanija 2016. godine, što je kod poslednje za rezultat imalo procenat prikupljanja od 92% u drugoj godini od uvođenja, navodi Larsson u autorskom tekstu.

Komentara: (1)
Sasa / 31.08.2019.

Gdje se mogu naci vending masine za reciklazu? Da li znate koja firma ih proizvodi/prodaje ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

22. avgust 2019. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

22. avgust 2019. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

22. avgust 2019. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

22. avgust 2019. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda