OIE

Severna Makedonija prva u regionu odredila godinu napuštanja uglja – termoelektrane zatvara do 2028.

zaev Severna Makedonija prva u regionu odredila godinu napustanja uglja – termoelektrane zatvara do 2028.

Zoran Zaev (slika: Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

25.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je odlučila da prestane da koristi ugalj i najavila je da će termoelektrane zatvoriti do 2028 godine.

Premijer Zoran Zaev izjavio je da Vlada Severne Makedonije planira da zatvori elektrane na ugalj do 2028. godine.

Da bi se nadoknadio manjak električne energije u zemlji biće investirano u gradnju elektrana na obnovljive izvore snage 2.200 megavata (MW), izjavio Zaev, je u intervjuu za televiziju Telma, preneo je portal Nezavisen.

Kako je istakao premijer, ovo će biti deo makedonskog zelenog dogovora i prelaz na nove izvore energije.

Zemlja planira da izgradi fotonaponske elektrane snage 1.600 MW i vetroparkove snage 600 MW

Inače, ova zemlja oko polovinu proizvodnje električne energije dobija iz termoelektrana, što je dovoljno da zadovolji oko trećinu potrošnje.

Plan zatvaranja elektrana na ugalj i fosilna goriva je napravljen za period do 2028. godine, naveo je Zaev, i dodao da će Severna Makedonija izgraditi fotonaponske elektrane snage 1.600 MW i vetroparkove snage 600 MW. To će biti nove elektrane snage 2.200 MW, naglasio je premijer.

Severna Makedonija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je najavila da razmatra prestanak korišćenja uglja, još početkom 2020. Tada su u opciji bila tri scenarija: dva su predviđala prestanak upotrebe uglja do 2025, a treći do 2040.

U poslednjih nekoliko godina država i privatni investitori intenzivno ulažu u solarne elektrane, vetroparkove i hidroelektrane. Tako je nedavno nemački wpd najavio gradnju vetroparka snage 400 MW, a državna kompanija ESM isntaliranje solarne elektrane snage 300-350 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. jun 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

25. jun 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

25. jun 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

25. jun 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama