Životna sredina

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

Foto: SEOS

Objavljeno

24.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva na novi protest, u nedelju ispred Vlade Srbije, i najavljuje dalji pritisak na vladajuću koaliciju do ispunjenja zahteva.

Savez ekoloških organizacija Srbije poziva građane na protest ispred Vlade Srbije, 27. novembra u 15 časova. Time će biti obeleženo godinu dana od prve blokade, a SEOS poziva građane da se ne razilaze “dok vlast ne podnese ostavke na svim nivoima i ne oslobodi Javni servis Srbije”.

Kako ističu aktivisti, zbog ignorisanja i zaobilaženja prvobitnih zahteva da se usvoji Narodna inicijativa o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu, ukine punomoćje Puteva Srbije kompaniji Rio Tinto i odbiju zahteva za eksplotaciono polje za projekat Jadar, SEOS je istakao nove zahteve.

SEOS zahteva ostavku predsednika Republike Srbije, ostavku Vlade Republike Srbije, raspuštanje Skupštine Republike Srbije i “oslobađanje” Radiotelevizije Srbije.

Predstavnici SEOS-a navode da su bili u Skupštini Srbije ove nedelje i razgovarali sa svim poslaničkim klubovima opozicionih stranaka povodom Narodne inicijative koja je predata 18. maja. Prošlo je šest meseci, ali inicijativa još uvek nije stavljena na dnevni red u parlamentu. SEOS navodi da je time prekršen Zakon o referedumu i narodnoj inicijativi, a takođe i Ustav Republike Srbije.

SEOS navodi da je prekršen Zakon o referedumu i narodnoj inicijativi, a takođe i Ustav Republike Srbije

“Pošto nas vladajuća garnitura ignoriše, ne odgovara na naša pitanja i gluva je na sve naše zahteve, pokušali smo preko opozicionih poslanika da saznamo gde se to zagubilo 38.000 potpisa građana Srbije. Istovremeno smo iskoristili priliku da potvrdimo kakvi su njihovi stavovi o ovom pitanju i kako bi glasali u slučaju da vlast ipak odluči da stavi inicijativu na dnevni red,” ističu u SEOS-u.

Oni navode da bi najveći deo opozicionih poslanika podržao Narodnu inicijativu, kao i to da bi ona bila usvojena ubedljivom većinom, kada bi poslanici koalicije na vlasti glasali po savesti a ne po komandi.

Ekološki aktivisti su istakli da je najavljeni protest u nedelju ispred Vlade Srbije predstavlja pritisak na vladajuću koaliciju da poštuje zakone i da prestane da krši predizborna obećanja koja su dali narodu.

“Zbog poslednjih izjava predstavnika vlasti na čelu sa predsednikom i predstavnika kompanije Rio Sava na čelu sa vlasnicom i direktoricom Marni Finlajson jasno nam je da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar,” saopštio je SEOS.

Sve ovo što oni rasprodaju, naše je, ističe SEOS povodom najavljenog protesta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. novembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. novembar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

24. novembar 2022. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

24. novembar 2022. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...