Električna energija

Sastanak ministara Crne Gore, Srbije i Republike Srpske: Regionalnom saradnjom povećaćemo energetsku bezbednost

crna gora srbija republika srpska ministri regionalna saradnja

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

07.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora, Srbija i Republika Srpska dogovorile su se da zajednički razvijaju projekte u energetici, kao što su hidroelektrane i prenosna mreža, kao i da ubrzaju rešavanje postojećih sporova u sektoru.

U fokusu sastanka ministara energetike i rudarstva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske održanog u Beogradu bila je i hidroelektrana Buk Bijela, kao i problem korišćenja voda Bilećkog jezera. Buk Bijelu zajednički grade Republika Srpska, entitet u BiH, i Srbija, ali Crna Gora i Federacija BiH, imaju određene prigovore, koji bi mogli da uspore i zaustave projekat. Kada je reč o Bilećkom jezeru, Crna Gora traži od Republike Srpske naknadu za korišćenje njegovih resursa.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović istakla je da su razgovarali o energetskim  izazovima koji su slični za Crnu Goru, Srbiju i RS, kao što je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, razvoj prenosne mreže, postizanje energetske bezbednosti.

Mnogi energetski projekti imaju elemente prekogranične saradnje i, kako je dodala, zahtevaju uključivanje sve tri strane, ali i ostalih u regionu. Đedović Handanović je naglasila da su se ministri dogovorili da će raditi na povezivanju prenosne mreže, u čemu je posebno značajan završetak Transbalkanskog koridora.

Đedović Handanović: Ili ćemo svi biti na dobitku ili ćemo biti na gubitku

Taj prenosni sistem, prema njenim rečima, će povezati tržišta Rumunije i Srbije sa tržištima BiH, Crne Gore i Italije, a takođe je i uslov za priključenje na mrežu reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

„Ili ćemo svi biti na dobitku kroz nove kapacitete i povezivanju prenosnih sistema ili ćemo biti na gubitku jer ćemo biti više energetski zavisni i manje energetski bezbedni što u vremenu energetske tranzicije i enegetske krize, nikome od nas nije od koristi“, istakla je ona.

Projekat Buk Bijela, kako je navela, je pokrenut, sada se rade procene uticaja na životnu sredinu, a onda će uslediti izbor glavnog izvođača.

Razgovarano je kako otkloniti postojeće prepreke u projektu i doći do održivog rešenja, rekla je ona, i dodala da je pomenut i potencijal za projekat Srednja Drina za koji je potrebno u pregovore uključiti i Federaciju BiH.

Potencijalni zajednički projekti sa Crnom Gorom su, kako je naglasila, HE Kruševo i HE Komarnica.

Mujović: Svi smo u istom vozu

crna gora srbija republika srpska regionalna saradnja mujovic djokic
Foto: Emilija Jovanović

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore, Saša Mujović rekao je da se čitav region nalazi u istom vozu energetske tranzicije koji će još dugi niz godina prolaziti kroz gudure i klisure da bi došao do toga da imamo dovoljne količine električne energije i posao za sve kojima energetska tranzicija preti da uzme parče hleba iz ruke.

Energetska tranzicija u Crnoj Gori će, prema njegovim rečima, značiti odustajanje od termoelektrane Pljevlja, što je teško uraditi iz energetskih, ekonomskih i socijalnih razloga. Ali, zemlja ima i potencijal za zelenu energiju i interesovanje investitora, što je dovoljno da nađe alternativu za ovu termoelektranu.

Što smo jedinstveniji, i što više zajednički nastupamo, bićemo snažniji

„Što smo jedinstveniji i što više zajedno nastupamo i prema Energetskoj zajednici i branimo naše zajedničke ciljeve, bićemo snažniji. Posebno je važno da radimo na jačanju prenosnih kapaciteta koji su od značaja za sve tri strane, jer bez njih ne može da se iskoristi potencijal za proizvodnju zelene energije“, rekao je Mujović.

On je istakao da podržava rešenje koje će zadovoljiti zahteve Crne Gore u vezi sa Bilećkim jezerom, ali ne na štetu komšija. Ministar Đokić je pokazao dobru volju da se to reši i sada se čeka njihova ponuda, dodao je Mujović.

Crna Gora neće biti prepreka ni gradnji HE Buk Bijela, ali, kako je naglasio, traži mišljenje stručnjaka da li će time biti ugrožen Nacionalni park Durmitor. Ako neće, nemamo ništa protiv, dodao je Mujović.

Đokić: Predložićemo model naknade za Bilećko jezero, struka da da sud o Buk Bijeli

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, potvrdio je da će RS predložiti Crnoj Gori model naknade za Bilećko jezero, koji primenjuje i za svoje opštine, kao i da podržava stav kolege Mujovića da u vezi sa gradnjom Buk Bijele struka da svoj sud.

On je naglasio da oni koji su pokušali da zaustave projekat Gornja Drina, koji obuhvata hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci, nisu razmišljali o razvoju, nego o političkim ciljevima.

Gradnja Buk Bijele nije zaustavljena

RS, kako je naglasio, ima odgovornost prema evropskim institucijama, pa je svu dokumentaciju u vezi sa Buk Bijelom stavila na uvid, a studija o proceni uticaja na životnu sredinu će uskoro biti gotova.

„Investicija nije stopirana“, poručio je on, i dodao da se privode kraju pripremni radovi.

Đokić je još jednom ponovio da je RS imala pravo da da koncesiju za ovaj projekat i da će u slučaju odluke da se gradnja zaustavi oni pokrenuti arbitražu i dobiti odštetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji