OIE

EPCG pronašla partnere za studiju o potencijalu HE Kruševo

EPCG pronašla partnere za studiju o potencijalu HE Kruševo

Foto: PR

Objavljeno

14.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore pronašla je partnerski konzorcijum za hidoelektranu Kruševo na reci Pivi. Ugovor za izradu Studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od HE Piva (HE Kruševo) potpisali su predstavnici EPCG i konzorcijuma koji čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda i Gruner Stucky SA, Renens iz Švajcarske i Gruner Balkans iz Beograda.

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i konzorcijuma izvršilaca koji čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi, koji predvodi konzorcijum sa Gruner Stucky SA, Renens iz Švajcarske i Gruner Balkans DOO, Beograd, potpisali su ugovor za izradu Studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od HE Piva (HE Kruševo), zajedno sa izradom softverske platforme za podršku u odlučivanju o izboru optimalne varijante.

Predmet studije je analiza mogućnosti optimalnog iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od HE Piva

Predmet studije je analiza mogućnosti optimalnog iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od postojeće hidroelektrane Piva. Pod iskorišćenjem hidroenergetskog potencijala podrazumeva se realizacija HE Kruševo kojom bi se „predmetni neiskorišćeni resurs stavio u funkciju proizvodnje električne energije“, navodi se u saopštenju.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i generalni direktor Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“
prof. dr Dejan Divac.

„Mi smo nedavno obeležili 75 godina uspešnog rada, što je, verujemo, pokazatelj ozbiljne tradicije, a naše dugogodišnje partnerstvo sa EPCG garancija je uspeha i u pogledu realizacije ovog projekta. Sigurni smo da ćemo posao realizovati brzo i kvalitetno, na obostrano zadovoljstvo“, izjavio je tom prilikom Divac.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, naglasio je da HE Kruševo predstavlja veoma važan projekat za ovo preduzeće, kako u pogledu proširenja proizvodnog portfolija, tako i u smislu nastavka ulaganja u obnovljive izvore energije.

„Mnogo se radujemo saradnji sa renomiranim partnerima, čije učešće predstavlja garanciju kvaliteta, a za nas je ovo veoma važan iskorak u kontekstu nastavka velikog investicionog ciklusa, tim pre što je cela priča usmerena ka OIE, čime se stvaraju preduslovi za uspešno sprovođenje energetske tranzicije“, rekao je Rovčanin.

Hidroelektrana Kruševo je predviđena strateško-planskom dokumentacijom najvišeg reda, istaknuto je u saopštenju. Cilj studije je da se na bazi izvršenih analiza svih relevantnih aspekata, prirodnih, tehničkih, ekonomskih, pravnih i ekoloških definiše koncepcija i osnovni parametri HE Kruševo.

Studija će omogućiti donošenje daljih odluka o realizaciji projekta, odnosno realizaciji detaljnih istražnih radova i izradi tehničke i planske dokumentacije, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

14. novembar 2022. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji

woodburn hrvatska PPA

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

14. novembar 2022. - Češka firma sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

14. novembar 2022. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

14. novembar 2022. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata