OIE

EPCG pronašla partnere za studiju o potencijalu HE Kruševo

EPCG pronašla partnere za studiju o potencijalu HE Kruševo

Foto: PR

Objavljeno

14.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore pronašla je partnerski konzorcijum za hidoelektranu Kruševo na reci Pivi. Ugovor za izradu Studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od HE Piva (HE Kruševo) potpisali su predstavnici EPCG i konzorcijuma koji čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda i Gruner Stucky SA, Renens iz Švajcarske i Gruner Balkans iz Beograda.

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i konzorcijuma izvršilaca koji čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi, koji predvodi konzorcijum sa Gruner Stucky SA, Renens iz Švajcarske i Gruner Balkans DOO, Beograd, potpisali su ugovor za izradu Studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od HE Piva (HE Kruševo), zajedno sa izradom softverske platforme za podršku u odlučivanju o izboru optimalne varijante.

Predmet studije je analiza mogućnosti optimalnog iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od HE Piva

Predmet studije je analiza mogućnosti optimalnog iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od postojeće hidroelektrane Piva. Pod iskorišćenjem hidroenergetskog potencijala podrazumeva se realizacija HE Kruševo kojom bi se „predmetni neiskorišćeni resurs stavio u funkciju proizvodnje električne energije“, navodi se u saopštenju.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i generalni direktor Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“
prof. dr Dejan Divac.

„Mi smo nedavno obeležili 75 godina uspešnog rada, što je, verujemo, pokazatelj ozbiljne tradicije, a naše dugogodišnje partnerstvo sa EPCG garancija je uspeha i u pogledu realizacije ovog projekta. Sigurni smo da ćemo posao realizovati brzo i kvalitetno, na obostrano zadovoljstvo“, izjavio je tom prilikom Divac.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, naglasio je da HE Kruševo predstavlja veoma važan projekat za ovo preduzeće, kako u pogledu proširenja proizvodnog portfolija, tako i u smislu nastavka ulaganja u obnovljive izvore energije.

„Mnogo se radujemo saradnji sa renomiranim partnerima, čije učešće predstavlja garanciju kvaliteta, a za nas je ovo veoma važan iskorak u kontekstu nastavka velikog investicionog ciklusa, tim pre što je cela priča usmerena ka OIE, čime se stvaraju preduslovi za uspešno sprovođenje energetske tranzicije“, rekao je Rovčanin.

Hidroelektrana Kruševo je predviđena strateško-planskom dokumentacijom najvišeg reda, istaknuto je u saopštenju. Cilj studije je da se na bazi izvršenih analiza svih relevantnih aspekata, prirodnih, tehničkih, ekonomskih, pravnih i ekoloških definiše koncepcija i osnovni parametri HE Kruševo.

Studija će omogućiti donošenje daljih odluka o realizaciji projekta, odnosno realizaciji detaljnih istražnih radova i izradi tehničke i planske dokumentacije, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

14. novembar 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

14. novembar 2022. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

14. novembar 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

14. novembar 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU