Električna energija

Dodik: Pozivamo Crnu Goru da zajednički gradimo hidroelektranu Buk Bijela

dodik mandic buk bijela

Facebook: Andrija Mandić/Facebook

Objavljeno

28.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i da ga više ne blokira. Dodik je to rekao u Podgorici gde se susreo sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Gradnja hidroelektrane Buk Bijela snage 93 MW zvanično je počela maja 2021. godine, ali susreće se sa teškoćama zbog prigovora Federacije BiH, ali i Crne Gore.

„Ako neće, onda da nas ne blokiraju“, rekao je Dodik, i ocenio da je motivisano iz Sarajeva da se to spreči, preneo je zvaničan sajt Predsednika RS.

Ukoliko ima nastojanja da se Crna Gora vrati u taj projekat, kako je rekao, RS je spremna da to prihvati. Struju niko neće proizvesti osim hidroelektrana, termoelektrana, solarnih elektrana i vetroparkova, dodao je Dodik.

Predsednik RS istakao je da taj projekat ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori, već je želja da se nastavi u saradnji sa Srbijom koja je većinski vlasnik. „Mislim da se to treba deblokirati“, dodao je Dodik.

Crna Gora i RS su se već jednom udružile kako bi gradile HE Buk Bijela

Da podsetimo, daleke 2004. godine Crna Gora i RS potpisale su sporazum o saradnji na izgradnji i zajedničkom korišćenju hidroenergetskog sistema Buk Bijela. Taj plan podrazumevao je gradnju elektrane sa većim kapacitetom od trenutnih 93 MW, ali se zbog kritika da će ugroziti kanjon Tare od njega odustalo.

Projekat je zbog toga u međuvremenu promenjen i kapacitet smanjen.

Dodik je, takođe, naveo da Crna Gora duže vreme postavlja problem u vezi za Bilećkim jezerom, pa je sada dogovoreno da se održi sastanak u Trebinju na kome će učestvovati ministri energetike i direktori elektropriveda, kao i drugi važni ljudi i da se kroz dogovor to rešava.

Dodik je rekao da RS ne može da ignoriše određene stvari, a da je Crna Gora imala ambicije, koje su bile nerealne, i da polaže prava na nešto u čemu nije učestvovala.

Pregovori traju već nekoliko godina

Inače, ovo nije prvi put da se formiraju timovi i grupe za rešavanje problema u vezi sa energetskim pitanjima između BiH, RS i Crne Gore.

U julu 2021. Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su formiranje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori.

Jula 2023. BiH i Crna Gora osnovale su zajedničku radnu grupu za rešavanje problema vezanih za projekat HE Buk Bijela. Tada je u dogovoru posredovao Sekretarijat Energetske zajednice.

Nekoliko nedelja kasnije RS je saopštila da će uraditi dodatnu ekološku studiju kako bi se analizirali efekti gradnje hidroelektrane na Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori koji je pod zaštitom organizacije Unesko.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji