Električna energija

Dodik: Pozivamo Crnu Goru da zajednički gradimo hidroelektranu Buk Bijela

dodik mandic buk bijela

Facebook: Andrija Mandić/Facebook

Objavljeno

28.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i da ga više ne blokira. Dodik je to rekao u Podgorici gde se susreo sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Gradnja hidroelektrane Buk Bijela snage 93 MW zvanično je počela maja 2021. godine, ali susreće se sa teškoćama zbog prigovora Federacije BiH, ali i Crne Gore.

„Ako neće, onda da nas ne blokiraju“, rekao je Dodik, i ocenio da je motivisano iz Sarajeva da se to spreči, preneo je zvaničan sajt Predsednika RS.

Ukoliko ima nastojanja da se Crna Gora vrati u taj projekat, kako je rekao, RS je spremna da to prihvati. Struju niko neće proizvesti osim hidroelektrana, termoelektrana, solarnih elektrana i vetroparkova, dodao je Dodik.

Predsednik RS istakao je da taj projekat ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori, već je želja da se nastavi u saradnji sa Srbijom koja je većinski vlasnik. „Mislim da se to treba deblokirati“, dodao je Dodik.

Crna Gora i RS su se već jednom udružile kako bi gradile HE Buk Bijela

Da podsetimo, daleke 2004. godine Crna Gora i RS potpisale su sporazum o saradnji na izgradnji i zajedničkom korišćenju hidroenergetskog sistema Buk Bijela. Taj plan podrazumevao je gradnju elektrane sa većim kapacitetom od trenutnih 93 MW, ali se zbog kritika da će ugroziti kanjon Tare od njega odustalo.

Projekat je zbog toga u međuvremenu promenjen i kapacitet smanjen.

Dodik je, takođe, naveo da Crna Gora duže vreme postavlja problem u vezi za Bilećkim jezerom, pa je sada dogovoreno da se održi sastanak u Trebinju na kome će učestvovati ministri energetike i direktori elektropriveda, kao i drugi važni ljudi i da se kroz dogovor to rešava.

Dodik je rekao da RS ne može da ignoriše određene stvari, a da je Crna Gora imala ambicije, koje su bile nerealne, i da polaže prava na nešto u čemu nije učestvovala.

Pregovori traju već nekoliko godina

Inače, ovo nije prvi put da se formiraju timovi i grupe za rešavanje problema u vezi sa energetskim pitanjima između BiH, RS i Crne Gore.

U julu 2021. Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su formiranje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori.

Jula 2023. BiH i Crna Gora osnovale su zajedničku radnu grupu za rešavanje problema vezanih za projekat HE Buk Bijela. Tada je u dogovoru posredovao Sekretarijat Energetske zajednice.

Nekoliko nedelja kasnije RS je saopštila da će uraditi dodatnu ekološku studiju kako bi se analizirali efekti gradnje hidroelektrane na Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori koji je pod zaštitom organizacije Unesko.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. februar 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. februar 2024. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. februar 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. februar 2024. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.