Električna energija

Republika Srpska predstavila Unesku plan za rešavanje spora u vezi sa HE Buk Bijela

he buk bijela unesko dogovor mladica studije

Ovako bi trebalo da izgleda HE Buk Bijela (foto: ERS)

Objavljeno

24.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska uradiće dodatnu ekološku studiju kako bi se analizirali efekti gradnje hidroelektrane Buk Bijela na Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori koji je pod zaštitom organizacije Unesko.

Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena pomoćnikom ministra energetike Milanom Baštincem boravila je u Parizu, u sedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), i održala radni sastanak sa direktorom Uneska za Svetsko nasleđe Lazarom Asomom.

Dve strane razgovarale su, kako je saopštilo Ministarstvo energetike i rudarstva RS, o sporu pred Uneskom u vezi sa potencijalnim narušavanjem zaštićenog područja Durmitora, a koje bi se po navodima Crne Gore, desilo izgradnjom HE Buk Bijela u Foči.

Usaglašeni naredni koraci kako bi se nedoumice otklonile

Ministarstvo je navelo da je delegacija Vlade RS upoznala direktora Uneska i njegove saradnike o samom projektu HE Buk Bijela, razjasnila nedoumice i usaglasila naredne korake koje će Republika Srpska i BiH preduzeti zajedno sa kolegama iz Crne Gore i Uneskom, kako bi sve nedoumice bile razjašnjenje, što bi omogućilo nesmetan dalji rad na projektu izgradnje same hidroelektrane.

Da podsetimo, kamen temeljac za ovu elektranu postavljen je maja 2021. Gradnja brane i glavnog objekta je najavljena za kraj prošle i početak ove godine, a u martu  ove godine je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla da su u toku pripremni radovi i da se očekuje otklanjanje pšroceduralnih problema. Osim Crne Gore, iz ekoloških razloga gradnju osporavaju ekološke organizcije u BiH i Crnoj Gori, ali i Federacija BiH koja smatra da RS kao entitet nije nadležan da donese odluku o gradnji elektrana na Drini, već BiH.

Biće pripremljena i studija o uticaju na Dunavskog lososa

Posle sastanaka u Parizu Milan Baštinac izjavio je za Capital.ba da je dogovoreno da se pripremi dodatna ekološka studija kako bi se proverili mogući efekti na NP Durmitor, kao i uticaj na Dunavskog lososa (prim. aut. mladica).

Baštinac je istakao i da će pripremni radovi za gradnju biti završeni do spetembra.

U Ministarstvu dodaju da je sastanak bio veoma uspešan i da je samim dolaskom visoke delegacije Vlade Republike Srpske pokazano da je ovaj entitet BiH spreman na direktnu komunikaciju i rešavanje potencijalnih problema u okviru nadležnosti Uneska.

Ministarstvo je sigurno da oni ne postoje, ali to bi trebalo i dokazati u skladu sa pravilima Uneska.

Sastanak je organizovala Ambasada BiH u Francuskoj, kako se dodaje, a ambasadorka Bojana Kondić Panić je prisustvovala sastanku i preuzela lično koordinisanje budućih aktivnosti i komunikacije Uneska i BiH.

Sastanak u Parizu je, inače, drugi potez koji je u poslednjih nekoliko nedelja preduzela Republika Srspka u vezi sa HE Buk Bijela.

Pre nešto više od dve nedelje RS i Crna Gora dogovorile su plan za rešavanja spora uz posredovanje Sekretarijata Energetske zajednice.

HE je deo projekta Gornja Drina

HE Buk Bijela, snage 93 MW, koja bi trebalo da košta oko 220 miliona evra, planiraju da zajednički grade Srbija i Republika Srpska. Elektroprivreda Srbije (EPS) ima 51 odsto udela u projektu, a ostatak Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Izgradnja predstavlja prvu fazu šireg zajedničkog projekta Srbije i Republike Srpske pod nazivom Gornja Drina, koji obuhvata još dve hidroelektrane na Drini – HE Foča, snage 44 MW, i HE Paunci, od 43 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

24. jul 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

24. jul 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

24. jul 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

24. jul 2023. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a