OIE

BiH i Crna Gora dogovorile plan za rešavanje spora oko hidroelektrane Buk Bijela

he-buk-bijela-tara-crna-gora-bih-hidroelektrana

Foto: 10214794 from Pixabay

Objavljeno

06.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina (BiH) i Crna Gora osnovale su zajedničku radnu grupu za rešavanje problema vezanih za projekat izgradnje hidroelektrane (HE) Buk Bijela na granici između dve zemlje, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice, koji posreduje u dijalogu.

Na prvom sastanku radne grupe održanom u prostorijama Sekretarijata u Beču, dve strane utvrdile su sveobuhvatnu mapu puta sa konkretnim vremenskim okvirima, koja predviđa strukturiran pristup rešavanju otvorenih pitanja u vezi sa projektom HE Buk Bijela.

Crna Gora i BiH dogovorile su mapu puta za rešavanje otvorenih pitanja

Crna Gora je na sastanku istakla da projekat treba da prođe novu proceduru procene uticaja na životnu sredinu (EIA) uz prekogranične konsultacije, s obzirom da je prethodna ekološka dozvola istekla, navodi se u izveštaju sa sastanka.

Crna Gora je takođe napomenula da je projekat bio predmet sudskog spora u BiH, gde je poništeno produženje ekološke dozvole, što je primoralo investitore da traže novu dozvolu.

Crna Gora želi novu procenu uticaja, ali BiH kaže da bi mogla pristati na reviziju dozvole kako bi osigurala da projekat neće štetiti životnoj sredini Crne Gore

BiH je sa svoje strane istakla da je projekat ostao neizmenjen i da nije bilo potrebe za novom EIA pre izdavanja nove ekološke dozvole. BiH je takođe navela da je ekološka dozvola za projekat poništena pre svega iz proceduralnih razloga.

Ipak, predstavnici BiH su izrazili spremnost da se ekološka dozvola preispita i eventualno revidira ukoliko se zaključi da bi projekat mogao negativno uticati na životnu sredinu Crne Gore.

Predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice su naveli da je važno da se sve procene uticaja na životnu sredinu sprovode u skladu sa osnovnim odredbama direktive Evropske unije o EIA.

BiH je rekla i da projekat trenutno poseduje građevinsku dozvolu samo za pripremne radove, ali da za ceo projekat još nije izdata građevinska dozvola.

Buk Bijela je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske

Hidroelektranu Buk Bijela, snage 93 MW, koja bi trebalo da košta oko 220 miliona evra, planiraju da zajednički grade Srbija i Republika Srpska, jedan od dva politička entiteta u BiH. Elektroprivreda Srbije (EPS) ima 51% udela u projektu, dok je preostalih 49% u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Nakon upozorenja ekoloških organizacija, Crna Gora i Republika Srpska su se 2021. godine dogovorile da osnuju zajednički ekspertski tim za procenu mogućeg uticaja hidroelektrane na reku Taru u Crnoj Gori.

Sekretarijat Energetske zajednice će pomoći u sprovođenju mape puta i rešavanju izazova

Sekretarijat Energetske zajednice će koordinirati dijalog i obezbediti da sve zainteresovane strane budu informisane i uključene u proces. Sekretarijat će takođe pružati smernice i podršku radnoj grupi u sprovođenju zadataka iz mape puta i rešavanju izazova, navodi se u saopštenju. Sledeći sastanak radne grupe je zakazan za septembar.

Izgradnja predstavlja prvu fazu šireg zajedničkog projekta Srbije i Republike Srpske pod nazivom Gornja Drina, koji obuhvata još dve hidroelektrane na Drini – HE Foča, snage 44 MW, i HE Paunci, od 43 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji