OIE

Izgradnja brane i glavnog objekta HE Buk Bijela bi mogla početi do kraja 2022.

izgradnja-he-buk-bjela

Foto: Droelfzehn from Pixabay

Objavljeno

18.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Izgradnja brane i glavnog objekta na hidroelektrani (HE) Buk Bijela bi mogla početi do kraja ove ili početkom iduće godine, izjavio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Kamen temeljac za hidroelektranu snage 93 MW, koju zajednički grade Srbija i Republika Srpska, svečano je položen u maju 2021. godine.

Izgradnja HE Buk Bijela, na kojoj zajedno rade Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), koštaće oko 220 miliona evra. U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem Gornja Drina, EPS ima većinski udeo od 51 odsto, a ERS 49 odsto.

Svečani početak radova na hidroelektrani je obeležen u maju 2021.

Prema najavama u vreme polaganja kamena temeljca, hidroelektrana bi trebalo da bude završena u roku od četiri godine, a njena godišnja proizvodnja je projektovana na 332 GWh električne energije.

Planirana godišnja proizvodnja HE Buk Bjela je 332 GWh

Prošlog leta, ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su formiranje ekspertskog tima da se ispita mogući uticaj hidroelektrane Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori, a nakon upozorenja ekoloških organizacija da će se njen uticaj na životnu sredinu osetiti i van granica BiH, tačnije u Crnoj Gori.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri HE: Buk Bijela, Foča (44 MW) i Paunci (43 MW).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

18. avgust 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

18. avgust 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

18. avgust 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

18. avgust 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi